BI-ekspert om pengestopp fra Mohn: - Brann kan takke seg selv

Fotballagene må velge rike onkler med omhu.

ANSTRENGT ØKONOMI: I midten av mai ble det kjent at Brann har gått på en økonomisk smell etter å ha overbudsettert besøkstallene og markedsinntektene. Nå er det full stopp av spillerkjøp. Da svir det hardt at laget ikke kan regne med millionene til Trond Mohn lenger.
Publisert:

I kraftige ordelag gjorde investor Trond Mohn det klart tirsdag at det er slutt på millionene til Brann. Mens fansen til Bergens stolthet «bare kunne glemme» mer penger, strødde han ytterligere salt i såret dagen etter, da han velvillig bladde opp fem millioner kroner til sin andre hjerteklubb, Tromsø Idrettslag.

Mohn er ikke den eneste blant Norges rikeste som tilgodeser fotballklubber med milliongaver. Når klubbene trenger penger til spillerkjøp, bygge idrettstadion og dekke underskudd, er ikke de rike onklene vonde å be.

- Brann kan takke seg selv for det økonomiske uføret laget står i etter at Trond Mohn tettet pengeslusene, mener høyskolelektor ved BI, Tor Geir Kvinen.

Les også

Nå er det slutt på gavene fra Branns rike onkel

- Styret har seg selv å takke

I begynnelsen av mai ble det kjent at Brann har gått på en økonomisk smell etter å ha overbudsjettert besøkstallene og markedsinntektene.

Nå er det full stopp av spillerkjøp. Da svir det hardt at laget ikke kan regne med millionene til Trond Mohn lenger.

Tor Geir Kvinen, høyskolelektor ved BI Kristiansand. Han har norsk fotball og fotballøkonomi som to av sine hovedfelt.

- Styret har alltid seg selv å takke. Det er klart at styret og ledelsen i klubben må forsøke å tilknytte seg langsiktige gavegivere og investorer. Hvis det er enkeltoverføringer, må de ta høyde for at klubben skal klare å leve etter gavene opphører. Det er ledelsen som har ansvaret for å tenke langsiktig, ikke rike mennesker utenfra, sier Kvinen til E24.

- Velg onkel med omhu

Sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther, er også kritisk at norske fotballag gjør seg økonomisk sårbare ved å tilknytte seg steinrike gavegivere. Det er ikke å unngå at lagene begynner å leve over evne, mener han.

- Dette er tvers igjennom fotballklubbens feil, og da får man svi. Brann har ikke grunn til å være fornærmet. Fotballagene blir helt avhengig av at den rike onkelen er lojal. Og da er det viktig at man på forhånd velger sin onkel med omhu, sier han til E24.

LEGITIMT AT MOHN STAKK: Sportskommentator Esten O. Sæther mener Brann bare har seg selv å klandre når Trond Mohn viste seg å ikke være tilstrekkelig lojal.

For som i alle familier, risikerer man at idyllen slår sprekker. Bakgrunnen for at Mohn valgte å kutte pengestøtten etter seks år og 68 millioner kroner til Brann, var kritikk fra supportere og ledelsen etter han punget ut 10 millioner i oktober for å sikre at lagets daværende trener, Rune Skarsfjord, fikk forlenget kontrakten.

Og da viste det seg at Trond Mohn ikke var en trygg onkel for Brann.

- Man må ha en onkel som er reelt interessert i fotball og klubben, og når det gjelder Mohn er det mye pent å si om hans gaver til norsk idrett og allmennnyttige formål, men noe fotballfan er han ikke.

Kvinen er samstemt i at laget er nødt til å finne lojale onkler.

- Det som er utfordringen er at dette er usikker inntekt, for du er helt avhengig av at de rike onkler har et langsiktig perspektiv på engasjementet. Det er fort gjort at fotballagene venner seg til store pengeoverføringer fra rike enkeltpersoner. Og når de forsvinner, faller også store deler av inntektsgrunnlaget vekk.

(Saken fortsetter under bildet.)

«GOD FOTBALLONKEL»: Fotballkommentator Esten O. Sæther mener Molde har valgt riktige onkler. Både Kjell Inge Røkke (i midten) og Rune Gjelsten er pålitelig støtte for Molde, mens Brann burde skjønt at Trond Mohns engasjement var uforutsigbart.

Røkke og Gjelsten tryggere

I motsatt fall står det til i rosebyen Molde. Kjell Inge Røkke og Rune Gjelsten har i over 20 år vært trofaste bidragsytere til Molde fotballklubb. I 20 år har Røkkes formue dryppet på hjemstedets stolthet. Senest ved nyttår, da Gjelsten og Røkkes familier ga 125 millioner kroner etter tidligere Molde-trener Ole Gunnar Solskjær forlot klubben til fordel for Premier Legue-klubben Cardiff City.

SPLID I 2012: Daværende Molde-trener Ole Gunnar Solskjær etter å ha skværet opp med Moldes rike onkler, Kjell Inge Røkke (t.h.) og Bjørn Rune Gjelsten (t.v.).

- Der er det helt åpenbart lojale patrtioter med klar sportsbakgrunn. Det er langt tryggere. Røkke ønsker heller ikke å detaljstyre. Sett utenfra har det vært et greit forhold. De har vært veldig rause, sier Sæther.

Til tross for lange og nære bånd mellom Røkke og fotballklubben, har ikke forholdet bare vært rosenrødt. Våren 2012 ble rausheten et ris bak speilet da Røkke raste over at Solskjær flørtet med managerjobben i Aston Villa. Røkke truet med å trekke pengestøtten for inneværende sesong, men en familiemiddag senere skværet Røkke og Gjelsten opp med Solskjær.

- I Norge er det enkelte som har vist stor grad av langsiktighet. For eksempel Aker via Røkke og Gjelsten. Fotballklubbene blir jo glade når de mottar gaver, men det er ytterst usikre inntekter å forholde seg til, advarer Kvinen.

SJEKK MOLDE OG ANDRE FOTBALLKLUBBER I E24 BEDRIFT.

Salmar-eieren Gustav Witzøe og Rema 1000 med Reitan-familien i spissen, er også med i den rike onkel-klubben. Spesielt Reitan-familien har sterk tilknytning til Rosenborg. Gjennom årene er det blitt lagt titalls millioner på bordet til klubben.

Les også

Røkke og Gjelsten blar opp for Molde

Ingen grunn til å være fornærmet

SLUTT PÅ GAVENE: - Slik jeg blir behandlet når jeg gir penger til Brann, så kan fansen bare glemme det, uttalte Trond Mohn til Bergensavisen om årsaken til at pengestøtten opphører.

O. Sæther mener at Mohn, som har liten tilknytning til fotballmiljøet, velger å bruke pengene på andre ting er rimelig.

- Spesielt når man blir skjelt ut, sier han.

Kvinen peker på at dette er svært uheldig, for de rike ønsker å trekke seg ut når de står i fare for å pådra seg et negativt omdømme.

- Kritikken kommer ofte når de trekker seg, ikke når de går inn i klubben med gaver. Det er jo en klassiker, for da ser man at økonomien ikke går rundt, sier han.

- Kan ikke ta med pengene i graven

I Tippeligaen er flere fotballag gjennomsyret av penger fra rike onkler. Blant annet Stabæk, som vant seriegullet i 2009. Finanskjendis Kjell Ulrichsen gikk inn på eiersiden i 1997 til fortsatte engasjementet til 2010. Da det ved flere tilfeller oppsto likviditetsproblemer tilførte Ulrichsen kapital for å sikre videre drift av konsernet og Stabæk som klubb. I tillegg stilte han opp med hundrevis av millioner for å realisere Telenor Arena.

Les også

Spillerkjøp til 23 milliarder i fjor

Stabæk flyttet dit foran 2009-sesongen, men høsten 2011 måtte de innse at det ble for dyrt å spille der - og måtte flytte tilbake til Nadderud.

KUTTET STØTTEN TIL STABÆK: Finanskjendis Kjell Christian Ulrichsen.

- De brukte veldig mye penger i oppbyggingen av Stabæk. Å bli toppklubb betød å kaste inn mye midler. Når ledelsen er villig til å gjøre det, er man mindre påpasselig med helheten. Da har dem heller ikke en grunn til å bli sinte på Ulrichsen. Det var en kar som kom helt utenfra, uten tilknytning til miljøet. Da han følte seg fornærmet, var det slutt, sier O. Sæther.

Hvorfor velger rike onkler i utgangspunktet å bla opp for spillere, når de ikke har tilknytning til fotballaget?

- Jeg tror de har skjønt det de heldigiste rike skjønner - du kan ikke ta med deg pengene i graven. Du er snillest mulig i det du lever her, og da opplever man størst glede for pengene. Mohn har gitt hundrevis av millioner til mange allmennyttige formål og idrett. Det er et bra valg, sier O. Sæther.

Les også:

- Vil du tjene penger, bør du unngå fotball-aksjerItalienske fotballspillere gjorde varp på nasjonalistisk investeringRøde tall for «de røde djevlene»Josimar traff endelig målTapte millioner, skylder på konsulenter «kjøpt og betalt» med strippere

Publisert:
Gå til e24.no