Kinesiske kvinner drev diamantprisene til himmels

Mens andre deler av kinesisk økonomi svekket seg, ble det kjøpt diamanter som aldri før.

ØKT APPETIT: Kinesernes ønske om å kjøpe diamanter blir stadig større. Ifølge analysebyrået De Beers kan Kina ta over for USA som verdens største marked for edle stener.
Publisert: Publisert:

I løpet av fjoråret ble det kjøpt flere diamantsmykker enn noen gang tidligere. Salget økte med tre prosent til rekordhøye 79 milliarder dollar, eller om lag 474 milliarder kroner, ifølge nye tall fra diamantgiganten De Beers' årlige rapport om bransjen.

CNBC skriver at det er kineserne, spesielt kinesiske gifte kvinner, som har stått for størsteparten av veksten i smykkesalget globalt, med en etterspørselsvekst på 14 prosent i 2013.

Trosser andre vekstfaktorer

Det siste året har kinesisk økonomi vist flere tegn til svekkelse blant annet fordi næringslivet har svært høy gjeldsgrad. Likevel ser det ikke ut til at mulighetene for lavere økonomisk vekst skremmer kineserne vekk fra diamantene.

- Vi ser at lavere veksttakten i Kina vil føre til at diamantkjøpene kjølner noe, men vi tror fortsatt at kineserne vil kjøpe flere diamanter også i år, og vi regner med at veksten vil ligge på rundt 10 prosent, sier administrerende direktør Philippe Mellier i De Beers til CNBC.

Les også

Rike kinesere kutter på luksus-forbruket

I 2003 stod kineserne for 3 prosent av verdens totale diamantsalg. I 2013 stod kineserne for 13 prosent. Årsaken er at stadig flere single kinesiske kvinner nå kjøper gaver til seg selv.

Prisene i taket

Etterspørselen og stadig dårlige tilgang på diamanter i verden gjør at prisene på diamantsmykker har gått i taket verden over, ifølge undersøkelsen.

Størsteparten av verdens diamanter kommer fra det sørlige Afrika. Men gruver i Botswana, Sør-Afrika og Namibia er nå i ferd med å tømmes, noe som gjør at det må graves stadig dypere for å finne edelstenene. Dette gjør selve utvinningen dyrere.

- Vi ser for oss at prisene vil fortsette å stige også de neste årene spesielt fordi produksjonen faller og vil fortsette å falle de neste årene samtidig som etterspørselen stiger, sier Mellier til CNBC.

Les også:

Rike kinesere kutter på luksus-forbruketNå må Siv Jensen kjøpe smykkene sine selvDiamant solgt for 194 millioner - Denne er verdens dyresteSmykker stjålet i Cannes verdt 800 millionerTre eksotiske investeringsmuligheter

Publisert: