Tog og bilister bom fast i snøstormen

  Nattoget fra Stavanger sto tidlig lørdag morgen fast på Jæren. Både jernbanen og veier er stengt, og kaos råder under stormen som herjer på Sørvestlandet.

STÅR FAST PÅ JÆREN: Snøkaoset i vinterkulda førte til flere forsinkelser blant NSBs togruter på vestlandet. I tillegg er flere veier stengt.
Publisert: Publisert:

NSB forsøkte utover natt til lørdag å få fram et diesellokomotiv for å trekke toget fram til en stasjon, men snøværet har gjort det vanskelig.

– Toget står nå like ved Vigrestad stasjon. Der venter det på å bli flyttet helt inn til stasjonen slik at passasjerene etter hvert kan flyttes over på buss, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til NTB i 7-tida lørdag morgen.

Foreløpig holder Jernbaneverket strekningen Kristiansand-Stavanger stengt, og politiet holder veiene stengt. Derfor vil det ta tid før passasjerene kan regne med å sette kursen videre østover.

Les også: Vinteren forstyrrer lokaltogtrafikken

Uten strøm

For passasjerene var natten lenge ekstra utfordrende ettersom strømmen gikk og ble borte i flere timer.

– Strømmen brøt rett før midnatt og var ikke tilbake før litt over klokka 3. Men vi har hatt dialog med de ombordansvarlige på telefon, og de har meldt om gode forhold på toget. Folk har fått slappet av og sovet noenlunde greit, selv om det er klart det er kjedelig å ikke komme lenger enn én time fra Stavanger, sier Myhre.

Også nattoget fra Oslo til Stavanger fikk bråstans i snøværet, riktignok kom det seg til Kristiansand stasjon før det ikke fikk lov til å kjøre lenger vest. Også her vil det jobbes med å få passasjerene over på buss for så å få fraktet dem videre mot Stavanger, så fremt veiene blir farbare.

Foreløpig er forholdene så ille at politiet rett og slett råder folk i hele Rogaland til å holde seg hjemme.

500 biler fast

Rundt 500 biler ble natt til lørdag sittende fast på E39 mellom Bue og Ålgård, og politiet kunne etter hvert åpne ett kjørefelt for kolonnekjøring. I løpet av natta hadde alle bilene kommet seg av gårde, men noen var så nedsnødd at de måtte skuffes fram, melder NRK.

17 passasjerer på en ekspressbuss fra Oslo til Stavanger måtte tilbringe ni timer ekstra i snøkaoset natt til lørdag etter at bussen hadde kjørt seg fast på E39 ved Kyllingstad nær Ålgård. Først nærmere klokka 3 kom de seg videre.

Vogntog sperret veien, og brøytemannskapene fikk ikke ryddet bort snøen eller hjulpet bilene løs.

– Bussen gynger veldig i vinden. Stemningen om bord er naturligvis noe laber, men etter forholdene grei. Vi har det varmt, og vi har drikke, sa busspassasjeren Kari Egelandsdal til Stavanger Aftenblad.

Hun fortalte at folk fra andre biler som sto fast, kom til bussen for å gå på do eller for å varme seg. Blant bilene som satt fast, var en hestetransport med rundt 15 hester.

Les også: NSB tjener mest på buss og eiendom

E39 stengt

Politiet besluttet i 22-tiden fredag kveld å stenge E39 på hele strekningen mellom Ålgård og Helleland i Eigersund. Mye snø, kraftig vind og fastkjørte vogntog gjorde det umulig å holde den åpen.

Trailere på vei sørover måtte snu og vendte tilbake til Sandnes, mens politiet stanset alle som ville nordover ved Krossmoen og Vikeså.

Fredag kveld var til sammen 29 veier i Rogaland stengt på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold. Blant de stengte strekningene er ferjesambandet Mortavika-Arsvågen på E39. Mange veier rundt Hå og Bjerkreim var også stengt.

Fraråder

Statens vegvesen fraråder folk til å bruke omkjøringsmulighetene på riksvei 42 og riksvei 44 på grunn av uvær og snøfokk. Sikten er svært dårlig, og værsituasjonen ser ikke ut til å bedres.

– Det handler rett og slett om folks sikkerhet, sa vaktoperatør Jan Rune Presttun i Statens vegvesen til Stavanger Aftenblad fredag kveld.

– Det er vinden som gjør at vi holder veiene stengt. Snøen fokker seg og fører til at biler fort kan kjøre seg fast, forklarte Presttun.

En rekke veier andre veier er også stengt, blant annet over Hardangervidda, Fra Tyinkrysset til Årdal og over Vikafjellet. Også flere fergesamband er innstilt.

Storm inn i Agder

Meteorologisk institutt melder om liten og til dels full storm i Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. Ved Lindesnes har det vært orkan i kastene.

Nedbørsfronten kom inn over Kristiansand-området etter midnatt og fortsatte mot Aust-Agder, der det er ventet 40 centimeter snø.

Les også:

Publisert: