HVETEPRISEN HAR STEGET 80 %: Russisk tørke gir frykt for matkrise
- Verden mangler ikke mat, men informasjon, sier Peter Warren.
Fredag har prisen på hvete i verdensmarkedet steget til sitt høyeste siden matvarekrisen i 2007 og 2008. Det skjer etter at Russland innførte eksportforbud på hvete på grunn av tørke i landet.
Matkrise
Forrige gang hveteprisen var på et tilsvarende nivå, opplevde verden den verste matvarekrisen på 30 år. I 2007 og 2008 var matprisene rekordhøye. Det førte til opptøyer i blant annet Bangladesh og Haiti. Hveteprisen nådde en topp på 13 dollar per bushel. En bushel, målenheten prisen på hvete oppgies i, tilsvarer omtrent 32 liter.
Torsdag kostet hvete i Chicago nesten 8 dollar per bushel, etter at prisen har steget 80 prosent siden midt i juni.
- Vi vil se en dominoeffekt. Vi forventer økt etterspørsel etter mais som igjen vil gi oss høyere matpriser. Det er slutt på billig hvete, sier Franciscus Welirang, styreformann i Flour Mills Association i Indonesia, til Bloomberg.
- Mangler informasjon, ikke mat
Forvalter Peter Warren tror ikke det er sannsynlig at vi ser en tilsvarende matvarekrise over hele verden nå. Hvis det blir lokal matmangel, skyldes det informasjonssvikt, ikke hvetepriser:
- Lokal matvarekrise er et logistikkproblem mer enn et resultat av faktisk mangel. Det er ikke mangel på mat, men mangel på riktig reaksjon på tilgjengelig etterretning, sier Warren til E24.
Høyere priser på øl og kjeks
Prisen på varer som brød, mel og øl kan stige betydelig på grunn av høyere hvetepriser. Flere matvareselskaper har allerede varslet at de vil sette opp prisene på brød og kjeks, ifølge Financial Times. Aksjekursen til flere store matvarefirmaer, inkludert Nestlé og General Mills, har sunket siden forbudet ble annonsert.
Høyere hvetepris får ringvirkninger over hele verden, og Russlands eksportforbud vil kunne gi oss høyere priser her i Norge. Det gjelder både mat som inneholder hvete, og varer som kan være alternativer til hvete.
Warren sier likevel det er viktig å ta det med ro:
- Dette bør ikke føre til panikk og tap av menneskeliv, slik det gjorde forrige gang. Det var unødvendig.
- Matkriser kommer ikke plutselig
Forrige matvarekrise handlet heller ikke bare om matmangel, men om panikk i markedet og feil reaksjon fra myndighetene. En relativt liten nedgang i kornproduksjonen ble til verdens verste matkrise på 30 år, fordi Russland, Argentina, India, Vietnam og flere andre land stanset sin eksport. Det førte til panikk-kjøp hos importører over hele verden, og dermed enda høyere priser.
- En matvarekrise dukker ikke opp uten at man vet det på forhånd. Internasjonale etterretningstjenester følger nøye med på alt som kan påvirke råvarepriser, enten fordi de direkte påvirker ulike lands økonomi eller fordi de kan bidra til å destabilisere land eller regioner, sier Warren.
Han mener myndighetenes viktigste oppgave nå er å få ut korrekt informasjon til markedet og de som har behov for mat - ikke å innføre flere eksportforbud.
- Ingen mangel på hvete
Russlands eksportforbud skal vare fra 15. august og ut året. Samtidig har regn ført til lavere kornproduksjon i Canada, og tørke har rammet Kazakhstan, Ukraina og Europa.
USA, verdens største korneksportør, har imidlertid nok hvete.
- Det er ingen mangel på hvete. Hveteprisene drives opp av tørke og eksportforbud, men landbruksdepartementet i USA melder samtidig om store hvetelager, sier Warren.
Skulle det bli faktisk hvetemangel, bør vi reagere ved å spise mer ris og mais.
- Rent matmessig er det et stort misforhold prisen på hvete og prisene på mais, ris og soyabønner. Folk kommer sannsynligvis til å endre vaner og kjøpe andre kornsorter enn hvete, sier Warren.
"Det har oppstått nær panikk etter å kjøpe hvete andre steder i verden," skriver Warren i sin blogg. Han advarer om at panikkinvestering i noe så væravhengig som hvete er risikosport, men skriver også at det pågående kjøpspresset drives av nyhetsoverskrifter, inndekking av short-posisjoner og spekulanter.
Les også: Russland stanser korneksporten