Enova gir 347 mill. til vindkraftpark

Vindkraftparken i Fitjar kommune på Stord er et skritt nærmere utbygging etter at Enova torsdag tildelte prosjektet 346,5 millioner kroner i støtte.

Poppe, Cornelius
  • NTB
Publisert:,

– Vi har jobbet med dette i nesten tretten år, så dette er en stor dag, sier elverkssjef Ole Vidar Lunde i Fitjar Kraftlag. Han forteller at det fortsatt er mange spørsmål som må løses, men håper bygging av første del av Midtfjellet Vindkraft AS kan starte neste sommer.

– Jeg kan ikke si det 100 prosent sikkert, men jeg er optimist, så jeg tror vi kan komme i gang i juni eller juli, sier elverkssjefen.

Motstand

Elverkssjefens glede over pengestøtten deles ikke av motstanderne av vindmølleparken

– Jeg har fortsatt ikke tro på at det blir realisert. Det er ikke godt nok økonomisk fundert, sier Kjell Nesbø i Aksjonsgruppa for vern om Fitjarfjellet.

Motstanden bunner ikke i det økonomiske, men i belastningen et slik prosjekt vil påføre nærområdet.

– Det vil ødelegge det fineste turområdet på Stord, som er rekreasjonsområde for 30.000 mennesker. Vindmøllene vil være synlige over store områder og støyen blir et problem for det største boligområdet i Fitjar, sier Nesbø. Han lover at Aksjonsgruppa vil fortsette kampen, og at dette blir en het sak i neste års kommunevalgkamp.

46 vindmøller

Vindparken skal etter planen bestå av 46 vindmøller som kan produsere 165 millioner kilowattimer (GWh). Det vil gi strøm til over 8.000 bolighus med et forbruk på rundt 20.000 kWh i året.

– Vindparken skal bygges ut i to etapper. Vi vil bygge ut de mest energieffektive vindmøllene først, sier elverkssjef Lunde.

Prosjektet er tidligere kostnadsregnet til 1,5 milliarder kroner. Lunde håper prisen kan bli noe mindre enn det. Det er kraftlaget sammen med danske Dong Energi som skal stå for utbyggingen.

Etter at tilskuddet fra Enova er på plass, skal finansieringen komme i orden, men det tar noe tid, sier Lund.

Brukt 1 milliard

Enova har i år støttet fire vindkraftprosjekter med til sammen nær en milliard kroner. Kraftverkene som har fått støtte i 2010 har en planlagt produksjonskapasitet på 490 GWh, opplyser selskapet.

De øvrige prosjektene som har fått støtte i år er Lista vindkraftverk i Farsund kommune i Vest-Agder, Ytre Vikna vindkraftverk i Vikna kommune i Nord-Trøndelag og Havøygavlen vindkraftverk i Måsøy kommune i Finnmark.

Flere nyheter på E24.

Flere artikler

  1. Lavmælt iPad fra Dagens Næringsliv

  2. Nei til kvotering

  3. - Kunnskapsløst fra Ørjasæter

  4. Annonsørinnhold

  5. Solkonge må betale 21 mill.

  6. Diagnose: Norsk syke