Legger til rette for kinesiske turistboom: Avtale åpner for Alipay i hele Norge

Alibabas finanshus Ant Financial ønsker å kapre flere betalinger fra kinesiske turister, og inngår avtale med Nets om landsdekkende samarbeid i Norge.

LEDER GIGANTEN: Jack Ma er grunnleggeren av Alibaba som står bak Alipay. Nå blir tjenesten tilgjengelig for kinesiske turister på norgesbesøk.
 • Sindre Hopland
Publisert:

I begynnelsen av november ble Alipay lansert i Norge for kinesiske turister.

Frem til nå har butikkene måtte installere egne stasjoner for betaling med den kinesiske tjenesten, men etter en avtale med Nets blir det langt lettere for alle norske butikker å ta betalt fra kinesiske kunder.

– Nå kan norske butikker ta i bruk Alipay på lik linje med Visa og MasterCard, sier pressesjef i Nets Stein-Arne Tjore til E24.

I høst ble Alipay tilgjengelig ved en rekke restauranter og hoteller i hovedstaden hvor flere fikk utdelt egne betalingsterminaler for løsningen.

Det eneste man trenger er en QR-kode kinesiske turister kan skanne for å betale eller en smarttelefon for å registrere QR-koden på kinesiske turisters telefon.

Les også

Verdens største betalingsløsning lanseres i Norge – men ikke for nordmenn

Store kinesiske lommebøker

– De mange kinesiske turistene som kommer til Norge benytter også anledningen til å handle. Derfor merker vi allerede nå at det er økt interesse fra næringslivet å tilby muligheten å ta imot betalinger via den kinesiske betalingstjenesten Alipay, sier James Johansen, Senior Commercial Manager hos Nets.

Kineserne er kjent for å være glade i shopping, og det viser seg også på transaksjonsstørrelsen.

– En gjennomsnittlig transaksjon fra et kinesisk betalingskort er på rundt 4.000 kroner. Til sammenligning var gjennomsnittsbeløpet for et kortkjøp i Norge i 2017 på 338 kroner, sier Johansen.

Kineserne er også kjent for å være langt mer lønnsomme enn de fleste andre turister som besøker Norge.

Rent teknisk skal alt være klart til mandag, og potensielle kunder vil få beskjed av Nets om at muligheten finnes.

De siste ukene har selskapet testet produktet i Danmark og alt har fungert som det skal.

Saken fortsetter under bildet.

ALIPAY: Slik ser QR-koden ut når man betaler med Alipay. I Kina har alle butikker slike koder utplassert i kassen, hvor man enkelt skanner koden med mobilen og så er betalingen gjennomført.

En halv milliard brukere

Sammenlignet med norske betalingsapper er Alipay mye mer enn betaling.

I appen får kinesiske brukere tilbud fra butikker basert på geo-lokasjon, samt kan kjøpe forsikring, kreditt og investere i aksjer og fond.

På verdensbasis vil det si over 520 millioner brukere – fem prosent av verdens befolkning.

APay Nordic som driver markedsføring og tjenester for Ant Financial og Alipay i Norge, anslår at halvparten av alle kinesiske turister vil bruke Alipay om de får muligheten.

Fra januar til mai i 2017 var det 71 prosent flere kinesiske hotellovernattinger i Norge enn på samme tid i fjor, noe som tilsvarte 81.590 kinesiske hotellovernattinger.

«Enhjørning»

Ant Financial, tidligere kjent som Alipay, er verdens mest verdifulle fintech-selskap. Selskapet eies av Mas Alibaba og er på vei mot børsnotering.

Selskapet kan bli verdsatt til opp mot hele 150 milliarder dollar – 1.172 milliarder kroner – hvis selskapet sikrer seg pengene.

Ifølge Finwire betyr det at selskapet er verdens mest verdifulle «enhjørning», et navn som brukes på selskaper som ikke er børsnotert og som verdsettes til én milliard dollar.

Les også

Norsk borger fengslet i Kina – beskyldes for laksesmugling

Les også

Kinesisk romstasjon brant opp i atmosfæren

Les også

Kina gjør produsentene ansvarlige for brukte elbilbatterier

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Alibaba
 2. Teknologi
 3. Digitalisering
 4. Kina

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  De to kinesiske nettgigantene som får Silicon Valley til å blekne

 2. Vipps inngår samarbeid med Alibabas Alipay

 3. Betalt innhold

  Dette må du vite om verdens største børsnotering

 4. Alibaba-fallet fortsetter etter sentralbanken tok grep

 5. Nå kan du «vippse» deg opp i luften