Finn Schjøll-kjeden er konkurs: – Dagligvaren tar mer og mer av markedsandelene

Blomsterbutikk-kjeden til hele Norges «Blomster-Finn» stenger dørene.

BUTIKK-KONKURS: Selskapet bak blomsterbutikk-kjeden Finn Schjøll Blomster er konkurs. Mannen bak navnet eide i underkant av 10 prosent av selskapet.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Konkursen i Blomster Norge AS og datterselskapet Blomster Norge Butikkdrift AS ble åpnet for rundt to uker siden.

Butikkjeden, som utad bærer navn etter TV 2-profil Finn Schjøll, stenger dørene etter stadig tøffere konkurranse, opplyser daglig leder Therese Lunde.

– Det er mange årsaker til at Blomster Norge AS måtte levere inn konkursbegjæring, sier hun til E24.

– Det er en voldsom bransjeglidning som gjør det tøft for faghandelen i retail generelt. I blomsterbransjen ser man at dagligvaren tar mer og mer av markedsandelene, sier Lunde.

Fire butikker rammes

Så sent som 17. mai ble selskapsnavnet endret fra Finn Schjøll Blomster AS. På tross av dette har selskapet fortsatt å drifte butikkene med samme navn inntil konkursen.

Totalt er fire butikker rammet. To av disse befinner seg i Oslo, de øvrige er lokalisert i Bergen og Trondheim.

– Man har før konkursåpning solgt flere butikker, og ved konkursåpningstidspunktet var det fire butikker som ble rammet. Boet har valgt å ikke drive disse butikkene videre, opplyser advokat og bostyrer Anne Gro Enger til E24.

Ifølge Engers midlertidige innberetning har boet mottatt bud på butikken i Rosenkrantz' gate 3 sentralt i Oslo. Dette budet er akseptert av panthaver Sparebanken Vest, noe som gjør at butikken trolig vil åpne igjen.

Les på E24+

Det norske konkurs-mysteriet

I regnskapet fra 2016 kommer det frem at kjeden hadde tolv butikker ved utgangen av året. De fleste av disse er solgt, deriblant butikken på Bryne, som bare uker før konkursen ble trukket ut av kjeden, skrev Jærbladet den gang.

Det er til nå meldt 19 krav i boet til Blomster Norge Butikkdrift. Kravene har en samlet verdi på 10,7 millioner kroner.

Skatt vest er den største kreditoren, men også kemneren i Bergen kommune, Sparebanken Vest og Blomsterringen Engros har meldt millionkrav i boet.

Mange ansatte får fortsette

I den midlertidige innberetningen til Oslo byfogdembete kommer det frem at Blomster Norge Butikkdrift hadde mellom 65 og 70 ansatte i de tolv butikkene før konkursåpning.

– 65 ansatte fikk brev om oppsigelse etter konkursåpning, sier Enger.

Omtrent 50 av disse var ansatt i butikkene som ble kjøpt før konkursen, og har fått nye stillinger i de oppkjøpte butikkene.

– Vi har lyktes med å berge 80 prosent av selskapet, sier daglig leder Therese Lunde.

– Det er klart det er dramatisk og svært beklagelig for dem som mister jobbene sine i selskapet, men vi har lagt ned mye arbeid, spesielt det siste halve året og lykkes med å berge mesteparten av selskapets verdier, sier Lunde.

Les også

Kjeden Enklere liv er konkurs

Merkevaren består

Lunde mener det er krevende å drive med detaljhandel i Norge, og trekker frem at andre aktører også har sett seg nødt til å levere konkursbegjæring.

– Men vi har lyktes enormt i event- og bedriftsbransjen, samt hatt en positiv utvikling på nettsalget vårt, sier Lunde.

Denne delen av driften skal fortsette.

– Finn Schjølls merkevare vil videreføres under eierparaplyen Interflora. Bedrifts- og eventavtalene er dermed sikret videre gjennom denne merkevaren, sier Lunde.

Det var i 2015 og 2016 Finn Schjøll-butikkene ble innlemmet i selskapet, som tidligere hadde drevet butikker under et annet navn. Regnskapstall viser at selskapet i disse to årene tapte i underkant av 7 millioner på bunnlinjen. Regnskapet for 2017 er ikke offentliggjort.

Ved utgangen av 2016 eide Finn Schjøll personlig 9,77 prosent av selskapet.

E24 har ikke kjennskap til hvor stor Schjølls eierandel var ved konkursåpning. Ifølge daglig leder Therese Lunde var andelen «vesentlig mindre» enn i 2016.

Finn Schjøll ønsker ikke å kommentere konkursåpningen, men sier til E24 at konkursen ikke berører ham.

Slet økonomisk før TV-karrieren

I TV 2-programmet «En kveld hos Kloppen» i 2016, forklarte Schjøll om hvordan han slet økonomisk før han for første gang ble introdusert for TV-seerne i «Frokost-TV» på NRK i 1987.

– Jeg hadde på en måte klart å unngå å gå konkurs. Jeg slet veldig med å betale regninger. Det var mye inkasso og sånt, fortalte «Blomster-Finn» i intervjuet.

Den gang var han nødt til å legge ned sine to butikker, i henholdsvis Horten og Tønsberg.

– Det var mye gjeld, og jeg klarte ikke å betjene den, så den vokste. Alt jeg foretok meg var dårlig. Det var 18 prosent rente. Det var en helt annen tid, nå kan man jo låne millioner uten at det spiller noen rolle, sa han i programmet.


Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Konkurs

Flere artikler

  1. Konkursbølgen fortsatte i tredje kvartal

  2. Solgt for 11 millioner – bostyrer tror hun kunne oppnådd mer ved å drive selv

  3. Fant ikke ny eier – 270 mister trolig jobben

  4. Flere bemanningsbyråer går over ende: 600 ansatte har lønnskrav mot konkursrammet selskap

  5. Betalt innhold

    Advokatene som avgjør «døde» butikkers skjebne