Kleven Verft er konkurs
Flere ledere har på kort tid forlatt selskapet. Långivere skal ha terminert avtale. 441 ansatte er rammet.
Kleven Verft vil sammen med de to datterselskapene Kleven Maritime Contracting og Kleven Maritime Technology sende begjæring om å åpne konkurs fredag.
I januar ble det kjent at kroatiske Div Group, ville kjøpe skipsbyggeren i Ulsteinvik av Hurtigruten.
Kleven Verft-sjef Tomislav Debeljak sier at deres ambisjon var å utvikle Kleven og etablere deres selskap i Norge.
– Det er derfor sterkt beklagelig at vi ikke nådde en løsning i denne vanskelige situasjonen, sier Debeljak i en melding.
Verftet har røtter tilbake til 1939, da Marius Kleven startet virksomheten, som har utviklet seg til å bli et milliardkonsern. Omsetningen var på 2 milliarder kroner i 2018, som er de siste tilgjengelige regnskapstallene.
Ordfører i Ulstein, Knut Erik Engh, synes det er bra at det endelig har kommet en avklaring.
– Selvfølgelig er det en veldig tungt for de ansatte, og dette vil få flere store konsekvenser utover Kleven.
Kleven verft kan gå konkurs – långivere skal ha terminert avtaler
Usikkert for de ansatte
HR-direktør Magne Gursevik i Kleven opplyser til E24 at konsernet har 441 ansatte. Han sier han er opptatt av å sikre de ansattes rettigheter, og at de blir behandlet på korrekt måte.
– Samtidig er det viktig å fokusere på å roe dem ned ettersom mange er usikre på om de får lønn.
Gursevik forteller at de ansatte tar imot meldingen med fatning, men at det i sommer har vært 225 ansatte som ikke har fått feriepenger.
– Da blir de fortvilet og oppgitt når de ikke vet hva som skal skje videre. Hva som skjer fremover er opp til neste eier eller styre som vi må forholde oss til. Annet enn det vet jeg ikke.
Han vil ikke uttale seg om ansatte som står i fare for å miste jobben.
Kleven verft i Ulsteinvik får kroatiske eiere: – En ny og spennende epoke
Kroatiske eiere
Konkursbegjæringen vil bli sendt til Sunnmøre tingrett.
– Vi har jobbet hardt for å finne løsninger, og sammen med våre ansatte gjorde vi vårt beste, men klarte det ikke. Vi vil ikke si mer om årsakene, sier Debeljak.
«Alle ansatte på Kleven vil fortsette å jobbe og utføre sine normale oppgaver inntil videre. Alle ansatte dekkes av lønnsgarantiordningen» heter det i meldingen.
– Vi vil nå samarbeide tett med bostyrer for å se om de manglende betalingene som noen av de ansatte har opplevd, kan utbetales raskere, fortsetter Debeljak.
Långiverne terminerte låneavtaler med Kleven og stenge bankkontoene til Kleven-selskapene i forrige uke.
«Uavhengig etterforskning»
«Div Group mener bankene ikke har en lovlig grunn til å gjøre det og har forsøkt å komme opp med en løsning på situasjonen», heter det i meldingen.
– Div Group har opplevd flere hindringer i løpet av Klevens integrasjonsprosess, noe som har gjort det ekstremt vanskelig å styre driften. Med en gang den nye sjefen ble utnevnt den 22. juni og det ble gjort klart at det var nødvendig med en alvorlig snuoperasjon for å gjøre selskapet stabil og lønnsom, ble låneavtalen sagt opp, sier Kleven-sjef Debeljak.
I meldingen går det frem at coronakrisen har ført til en nedtur i markedet og det har vært «finansielle utfordringer med eksisterende kontrakter».
– I denne korte perioden har vi forstått at ikke alle deler vårt mål om å oppnå et sterkt og stabilt Kleven. Som utenlandske investorer i Norge synes vi det er synd at planene våre er blitt stanset, i hvert fall midlertidig, og vil fortsette å kjempe for å klargjøre situasjonen og har startet en uavhengig etterforskning av fakta, sier Debeljak.
Terminerte lån
Tre långivere skal ha terminert avtalen med det tradisjonsrike verftet, slik E24 skrev i helgen. Verftseieren åpnet da for at konkurs blir et alternativ om man ikke finner en løsning.
Det skal være en gruppe norske banker, sammen med Innovasjon Norge og Giek som har terminert avtalen.
Nordea og Innovasjon Norge har samlet i overkant av 1,2 milliarder kroner i såkalt frivillig pant i selskapet, viser pantheftelser fra Brønnøysundregistrene. Dette er sikkerhet i lån som er knyttet opp til blant annet varelager og driftstilbehør.
Sjefer har gått av
Både administrerende direktør Kjetil Bollestad og finansdirektør Ola Beinnes Fosse har på kort tid forlatt Kleven Verft.
Tidligere administrerende direktør Kjetil Bollestad sa opp sin stilling ved verftet for to uker siden.
– Det var dårlig stemning mellom den nye eieren og meg ettersom Div Group fremmet en dårlig kultur. Jeg hadde ikke lyst til å være en del av den kulturen, sier Bollestad til E24.
– Jeg føler veldig med de ansatte, sier Bollestad.
Håper på nye eiere
Ordfører i Ulstein Knut Erik Engh sier dette vil få flere store konsekvenser utover Kleven.
– Det er klart at dette fører til mye aktivitet for leverandører og andre i næringslivet ellers.
– Men når det er sagt, så har vi ikke gitt opp håpet om ny drift. Denne konkursen åpner opp for at vi kan jobbe videre med å utvikle Kleven Verft. Vi håper at det raskt vil komme i drift, og at man får på plass nye eiere som er i stand til å utvikle selskapet videre.