Reitan-familiens privatfly fløy over 40 turer på tre måneder

Familien Reitan er blant Norges rikeste og har to privatfly til disposisjon. Fra mai til juli har flyene sluppet ut til sammen 144 tonn CO₂.

TO PRIVATFLY: Arkivbilde av Odd Reitan, som sammen med sønnene besitter to privatfly som har blitt brukt hyppig i sommermånedene.
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

I løpet av de første månedene av en sommer der såkalt flyskam har vært én av de store snakkisene, slapp Reitangruppens nyeste privatfly ut omtrent 91,87 tonn CO₂, ifølge en anerkjent CO₂ kalkulator.

Flyet, en Dassault Falcon 2000LXS, var i luften i til sammen 33,9 timer i perioden 29. mai til 28. juli i år. Sammenlagt reiste det en distanse på 27.196 kilometer.

Dersom flyet brukes like flittig resten av året, anslår CO₂-kalkulatoren at det slipper ut 551,2 tonn CO₂ årlig.

Les børskommentar: (+) Norwegian-tallene er ikke noe å (fly)skamme seg over

Flyet har blitt brukt til sammen 27 ganger i løpet av perioden, ofte flere ganger på samme dag, ifølge flydatabasen Planefinder.

Hele seks ganger har flyet blitt brukt på vei til eller fra Malaga i Spania. I Spania eier Odd Reitan et feriehus på 1.500 kvadratmeter.

En annen destinasjon privatflyet har reist mye til, er Billund i Danmark. Der eier Rema 1000 46 prosent av et dansk slott. Av de seks turene til eller fra Billund, skjedde fire av reisene på samme dag.

I etterkant av publisering presiserer Rema 1000 at kjedens danske hovedkontor ligger i Horsens, like ved Billund.

Færre reiser for fly nummer to

Ifølge Luftfartstilsynets register har Reitan-familien enda et fly til disposisjon. Begge er registrert på Reitangruppen.

Det andre flyet Reitangruppen besitter har vært noe mindre i bruk i sommermånedene. Også dette flyet er et Dassault Falcon 2000LXS, av 2015-modell.

Fra midten av mai til midten av juli slapp det ut 52,93 tonn CO₂, ifølge et anslag fra CO₂-kalkulatoren.

En oversikt fra Planefinder viser 14 turer siden 10. mai i år, og flere har blitt gjort på samme dag.

Sammenlagt har flyet blitt fløyet 15.922 kilometer, i 19,75 timer, mellom mai og juli.

Dersom dette opprettholdes hele året, anslår kalkulatoren at det vil slippe ut 317,72 tonn CO₂ i året. Til sammen har de to flyene, i hver sin tomånedersperiode, altså sluppet ut 144,8 tonn CO₂.

Til sammenligning står de årlige flyreisene til en gjennomsnittsnordmann for utslipp tilsvarende 1,3 tonn, ifølge Framtiden i våre hender.

Kompenserer med klimakvoter

Presseansvarlig Berit Hvalryg i Reitangruppen skriver i en e-post til E24 at hun av sikkerhetshensyn ikke vil kommentere reisene.

– Vi ser på alle muligheter for å redusere flybruken, men vurderer den som nødvendig for å ivareta eksisterende virksomhet og utvikle den videre, skriver hun.

– Fly benyttes i forretningsvirksomheten vår nasjonalt og internasjonalt og leies ut privat til eierne og andre tilknyttet Reitangruppen. Alle flyreiser kompenseres ved kjøp av klimakvoter, skriver Hvalryg.

E24 skrev i 2017 om kjøpet av fly nummer to. Da opplyste Hvalryg at flyet var til eget bruk og til forretningsreiser i regi av selskapet.

Odd Reitan er grunnleggeren av dagligvarekjeden Rema 1000, som inngår i Reitangruppen. Hans sønner Ole Robert og Magnus er administrerende direktører for henholdsvis Rema 1000 og Reitan Kapital.

Listeprisen for et Falcon-fly er rundt 35 millioner dollar, eller 287 millioner kroner.

Les også

Rema har tapt titalls millioner etter øloffensiv

Stordalen slapp ut 93,72 tonn CO₂

Det er ikke bare Reitan-familien som benytter seg av privatfly i Norge. Også Petter Stordalen bruker privatflyet flittig. Nettavisen kartla tidligere i år at Stordalen-parets privatflyreiser sto for utslipp på 93,72 tonn bare i april.

I sommermånedene har dette flyet også fått luftet seg – hele 20 ganger siden 3. juni, ifølge Planefinder.

Flyet, en Bombardier Challenger 350, er registrert i Luftfartøysregisteret på Stordalens flyselskap Jetfly, som inngår i hovedkonsernet Strawberry. Listeprisen på dette er 25,9 millioner dollar, eller 227 millioner kroner, ifølge Nettavisen.

Les også

Shipping-profil skal ha et flyfritt år: Reiser til India med tog og båt

Også Kjell Inge Røkke og Aker Solutions er i besittelse av privatfly. I mai ble det kjent at selskapet kjøpte et nytt privatfly, av modellen Dassault Falcon 8x. Prisen på privatflyet er på 58 millioner dollar, eller 506 millioner kroner, ifølge Aker.

Fra før har selskapet et fly av typen Falcon 900 LX. Dette har den siste tiden vært brukt til å frakte folk mellom Oslo og Ghana, hvor selskapet gjennom Aker Energy driver oljevirksomhet.

Mellom 12. juni og 14. august har dette flyet vært på 20 turer, hovedsakelig mellom Oslo og Ghana, ifølge Planefinder.

– Aker er et selskap med virksomhet i hele verden. Med det programmet som Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen har, så er dette en nødvendighet, sa kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker til E24 i mai.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Odd Reitan
 2. Magnus Reitan
 3. Ole Robert Reitan
 4. Reitangruppen
 5. Rema 1000
 6. Klima

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ganske mange SAS-fly vil gå, selv om pilotene streiker

 2. Norwegian gjenåpner 76 ruter – skal fly utenlands

 3. Betalt innhold

  Stor prissjekk av byferie: Samme hotellrom selges flere tusen kroner dyrere

 4. Næringslivsaktører vil ta nattoget: – Tilbudet er sprengt

 5. Rema har tapt titalls millioner etter øloffensiv