Nytt Toshiba-stup etter milliardtap

Toshiba-aksjen raste nedover da børsene åpnet, etter at selskapet varslet at det var i ferd med å bokføre et stort tap i kjernekraftvirksomheten i USA. 

STERKT FALL: Aksjene raste nedover med hele ti prosent for Japanske Thosiba. Her ser en forbipasserende forretningsmann i Tokyo på aksjeprisene den 15. februar.

Foto: Toru Yamanaka AFP
  • NTB
  • E24
Publisert:,

Toshibas tap vil være på 6,2 milliarder dollar, som tilsvarer over 52 milliarder kroner.

Summen var høyere enn tidligere anslått, og aksjen falt 12,23 prosent på Tokyo-børsen få minutter etter onsdagens åpning.

Tirsdag ble det kjent at styreleder Shigenori Shiga har trukket seg, på grunn av regnskapsskandalen i det japanske konglomeratet.

I følge BBC var ikke Shiga enig med selskapets revisor om hvor stor nedskrivingen burde være.

Selskapet har videre opplyst at Shiga trekker seg «for å ta ansvar for tapet». I fjor ble Shiga utnevnt til en som kunne gjenoppbygge tillit i selskapet, med 188.000 ansatte verden over.

Toshiba skulle ha presentert sitt resultat for perioden april til desember i fjor, men har bedt om en måneds utsettelse fra myndighetene.

Det varsles et underskudd på rundt 28,8 milliarder norske kroner for regnskapsåret frem til 31. mars. Selskapet har varslet at de ønsker å selge deler av virksomheten, men kjøperne må komme på banen innen utgangen av mars måned for å unngå en nedgradering på børsen i Tokyo.

Les også

Frykter for eksistensen til et av Japans mest ikoniske selskaper

Bomkjøp med kjernekraft

USA-nedskrivingene er knyttet til kjøp av kjernekraftkonstruksjon og kjernekrafttjenester fra Chicago Bridge, som ble gjort av det amerikanske datterselskapet Westinghouse Electric i 2015.

Det skal imidlertid ha oppstått uenighet om betalingene, og selskapet har hatt store kostnadsoverskridelser og forsinkelser som følge av feilkjøpet.

Eksperter frykter at selskapet nå ikke kan overleve, i lys av de siste rundene med problemer.

Dersom fremleggelsen av resultatet utsettes ytterlige, kan selskapet risikere å bli overvåket av myndighetene, hvor et mulig børs-exit kan bli resultatet.

Problemene Toshiba nå sitter med skjer samtidig som de prøver å forbedre sitt omdømme etter bokføringsskandalen i fjor, som resulterte i at en rekke styremedlemmer og direktører trakk seg.

Les også

Nordmenn kjøper dyrere forbrukerelektronikk

Les også

UBS: Om to år bruker 1 milliard mennesker en iPhone

Les også

Mange norske bedrifter utsatt for digital utpressing

Her kan du lese mer om

  1. Toshiba
  2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Japansk gigant tar milliardtap – styrelederen går av

  2. Toshiba rigger seg for atomkraft-smell

  3. Toshibas kriseuke: Mistet 25 prosent av børsverdien

  4. Annonsørinnhold

  5. Toshiba ber om ny rapport-utsettelse

  6. Japansk-støttet fond kaster seg inn i kampen om Toshibas mikrobrikker