Yara-saken: Direktører peker på hverandre

I avhør skal tidligere Yara-topp Ken Wallace ha kommet med opplysninger som gjør at Økokrim har tiltalt også Tor Holba for korrupsjon i Libya. Holba avviser påstandene.

TILTALT: Fire tidligere toppledere i Yara er nå tiltalt for korrupsjon. Øverst til venstre, med klokken: Tor Holba, Daniel Clauw, Kendrick Taylor Wallace og Thorleif Enger.
  • NTB
  • E24
Publisert:

Fra flere kilder får Dagens Næringsliv opplyst at daværende juridisk direktør Wallace i avhør forklarte av Holba – den daværende prosjektlederen for de libyske forhandlingene – var kjent med en avtale som ble inngått med sønnen til Libyas oljeminister.

Les også

Fire tidligere Yara-ledere tiltalt

I tiltalen skriver Økokrim blant annet at Holba ga sin tilslutning til avtalen om å betale «fem millioner dollar eller mer» til ministersønnen. Det gjorde også daværende konsernsjef Thorleif Enger og daværende visekonsernsjef Daniel Clauw, ifølge Økokrim.

Holbas forsvarer, advokat John Christian Elden, hevder Økokrim har latt seg forlede, og den tidligere forhandlingslederen står fast på at det var han som varslet konsernledelsen om saken.

Nekter straffskyld

Både Enger, Clauw og Holba nekter straffskyld i det Økokrim omtaler som tidenes mest alvorlige korrupsjonssak i norsk sammenheng.

- Han er beredt til å forsvare seg mot anklagene. Han har god samvittighet. Han har ingen kunnskap om – og har heller ikke vært involvert i – irregulær eller ulovlig forretningsførsel i India eller Libya, sa advokat Halvard Helle, Daniel Clauws forsvarer, til E24 fredag.

Forsvareren til Ken Wallace har ikke være tilgjengelig for norsk media, men til nyhetsbyrået Dow Jones sier advokat Arild Dyngeland, som forsvarer Wallace, at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Fredag ble tiltalene mot fire personer i Yaras tidligere toppledelse offentliggjort. Ifølge tiltalebeslutningen er de fire tidligere konsernsjef Enger, tidligere leder for Yaras oppstrømssegment Tor Holba, Daniel Clauw og Kendrick Taylor Wallace.

Forholdene gjelder to tilfeller av grov korrupsjon gjennom bestikkelser ovefor en minister i Libya, samt en høytstående offentlig tjenestemann i India.

Libya og India

Økokrim mener Wallace inngikk en avtale på vegne av Yara om å betale Mohamed Ghanem, sønn av Libyas tidligere oljeminister og styreleder i Libyas selskap National Oil Corporation, fem millioner dollar eller mer. Dette i forbindelse med et mulig joint venture i Libya, trolig på nyåret i 2007.

Holba, Clauw og Enger skal ifølge Økokrim ha sluttet opp om betalingen.

Forholdet i India dreier seg om mulig opprettelse av et felleseid selskap med Krishak Bharati Cooperative Limited (Kribhco).

I april 2007 skal Wallace og Clauw ha tilbudt å betale sønnen til doktor Jivtesh Singh Maini et engangsbeløp på 250.000 dollar. Maini var statssekretær i kjemikalie- og gjødselsdepartementet, som forvalter det statlige eierskapet i Kribhco, og var også styremedlem i selskapet.

De skal også ha tilbudt en sum basert på Yaras salg i India, men senere endret forslaget til et større engangsbeløp. Én million dollar skal ifølge Økokrim til slutt ha blitt overført.

Tor Holba er ikke tiltalt for forholdet i India. Holba er fortsatt ansatt i Yara. Han får permisjon med lønn til korrupsjonssaken er avklart, opplyste selskapet fredag.

Yara godtok bot

Onsdag denne uken ble det kjent at Yara har godtatt en foretaksbot og inndragning på i alt 295 millioner kroner. Industrikonsernet erkjenner straffskyld.

Yara har vært etterforsket for korrupsjon i flere år. Selskapets eksterne gransking og Økokrims etterforskning har avdekket det som konsernsjef i Yara, Jørgen Ole Haslestad, ovenfor E24 omtalte som «uakseptable og skuffende forhold».

Økokrim mener Yara skal ha avtalt bestikkelser for rundt 12 millioner dollar, tilsvarende omtrent 73 millioner kroner, i forbindelse med avtaler inngått i 2007 og tidligere.

Les også:

Yara gir permisjon med lønn til tiltalt direktørFinansdirektøren blir ikke tiltalt i Yara-sakenTidligere Yara-styreleder: - Det var helt klart nulltoleranse

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Libysk ministersønn på vitnelisten i Yara-rettssaken

  2. Fire tidligere Yara-ledere tiltalt

  3. Finansdirektør slipper Yara-tiltale:- Godt fornøyd med å bli sjekket helt ut av saken

  4. Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak

  5. En av Storbritannias rikeste er sentral i Yara-saken