Hotelldirektør skuffet over krisetiltakene: – Bunnen har ramlet ut av bunnen

Hverken NHO eller Virke mener regjeringens tiltak er nok for å redde den hardt prøvede reiselivsnæringen.

STENGER: Både nordmenns og utlendingers reiseaktivitet er helt borte. Dermed forbereder konferansehotellet Oscarsborg Hotell seg på en midlertidig stenging.

Festningshotellene
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Dette kommer for sent. Bunnen har ramlet ut av bunnen, det er ingenting igjen, bare noen yrkesreiser her og der, sier Tony Eide, daglig leder i Festningshotellene.

Regjeringen la fredag frem krisetiltak for det norske næringslivet som Stortinget skal hastebehandle neste uke. Disse var sårt etterlengtet, men de løser ikke problemene, sier Eide.

– Vi trenger likviditet og at det offentlige bidrar til å sikre dette, og vi trenger det nå. Det er gledelig at regjeringen hørte på NHOs krav om å kutte i arbeidsgivers lønnsplikt, men kravene ble lagt frem for ti tøffe dager siden.

Les også

Stortinget kan corona-overkjøre regjeringen

Permitterer og stenger

Han permitterte selv store deler av staben fredag, som et resultat av at han da fikk vite at staten tar en stor del av kostnaden.

– Vi permitterer nå både fordi kundene uteblir, men også fordi vi skal sikre arbeidsplassene frem i tid, sier han.

Og ettersom konferansemarkedet er dødt, planlegger Eide en midlertidig nedstengning av Oscarsborg Hotell, som spesialiserer seg på nettopp dette.

– Det er ikke noe vits å holde åpent uten gjester. Så dermed flytter vi de vi ikke permitterer over på andre hoteller og prøver så godt vi kan å holde driften i gang.

Bare i løpet av noen timer fredag kveld meldte Hurtigruten at de nå permitterer om lag 120 ansatte, og Storefjell Resort Hotel på Gol i Hallingdal holder stengt til 26. mars, og permitterer 130 ansatte.

Les også

Norwegian-sjefen fra karantene: – Vi trenger likviditetstiltak umiddelbart

For lite

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, mener regjeringens tiltak vil hjelpe noe umiddelbart, men at det totalt sett er for lite.

NHO hadde på forhånd stilt et krav om at arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering må fjernes. Den blir ikke fjernet fullstendig med regjeringens ferske tiltak, men kortet ned fra 15 til to dager.

KREVER MER: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv forventer at det kommer ytterligere tiltak overfor reiselivsbransjen fremover.

Heiko Junge / NTB scanpix

Når lønnsutgifter står for omtrent 40 prosent av reiselivsbransjens kostnader, vil dette hjelpe på. Men det må komme mer, fremholder Krohn Devold.

– Vi forventer at regjeringen gjør som den har lovet og kommer raskt med spesifikke tiltak for hele reiselivsnæringen. Ingen klarer ett år uten inntekter, og det er det som er den reelle situasjonen for svært mange nå, sier hun.

Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv

Virke

– Mer enn fly og hoteller

Heller ikke i Virke er de tilfreds. Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv, er trygg på at det vil komme konkurser og at arbeidsplasser vil gå tapt om det ikke kommer nye tiltak rettet mot reiselivet.

– Vi vil be regjeringen huske på at reiseliv er langt mer enn fly og hoteller. Uten ytterligere tiltak vil mange ikke ha en jobb å gå til etter permittering, sier hun i en melding til E24.

Bergmål fortsetter:

– Selv om viktige tiltak som at lønnsplikten ved permittering reduseres, er ikke tiltakene samlet sett gode nok for reiselivsbransjen. Vi er skuffet over at staten ikke også tar regningen for de første 14 dagene ved sykemelding.

Organisasjonen etterspør nå en kompensasjonsordning overfor dem som har solgt pakkereiser som nå må refunderes.

– De sitter nå med betydelige utgifter, samtidig som inntektene er forsvunnet. En kompensasjonsordning vil kunne redde små og mellomstore bedrifter og arbeidsplasser i hele landet.

Les også

Nordic Choice-sjefen: – Umulig for reiselivsbransjen å bære det store økonomiske ansvaret vi står med

Dobbelt tap for bedriftene

NHO-sjef Ole Erik Almlid hadde i forkant av regjeringens fremleggelse av nye tiltak utarbeidet ti krav for å dempe virkningene av coronakrisen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid

Terje Pedersen / NTB scanpix

Punkt to går på at arbeidsgiverperioden ved sykmelding ved isolasjon og karantene fjernes. Dette ble ikke nevnt fredag, og er dermed et punkt som arbeidsgiverorganisasjonen fortsetter å trekke frem, nå i en ny form, ettersom skoler er stengt og folk må være hjemme med barn.

– Arbeidsgiverperioden overfor ansatte som enten er i karantene eller som er hjemme med barn må også ned til to dager. Nå opplever bedriftene både å tape arbeidskraft, og at de må ta regningen for det. Dette må på plass i løpet av noen dager, sier Almlid til E24.

Han sier han har tro på at de nødvendige grepene vil bli tatt.

– Dette skal hastebehandles i Stortinget, så hvis ikke regjeringen gjør kraftige nok grep, har vi tro på at Stortinget vil gjøre det.

Les også

Her er regjeringens krisetiltak

20.000 permitteringer

NHO melder at medlemmene deres rapporterer om til dels svært omfattende permitteringer om dagen.

I næringslivet for øvrig, er det ventet at dette antallet vil øke de neste månedene. Det står skrevet i regjeringens proposisjon til Stortinget, der krisetiltakene foreslås.

Regjeringen skriver:

«Hvor stor økningen blir er svært usikkert. På usikkert grunnlag legger vi til grunn at antall permitterte øker til et gjennomsnittlig nivå på i overkant av 20.000 personer i perioden fra 1. april til 31. oktober, og at nivået deretter reduseres. Som gjennomsnitt i 2020 vil antall permitterte da ligge på om lag 14.000 personer, det samme nivået som gjennomsnittet i 2009 under finanskrisen.»

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. NHO
  3. Kristin Krohn Devold
  4. Reiseliv
  5. Ole Erik Almlid
  6. Hotell
  7. Permittering

Flere artikler