Norwegian varsler massive nye kutt og permitterer halve arbeidsstokken

Flyselskapene er i full krise verden over som følge av coronaviruset. Det nye amerikanske reiseforbudet har gjort situasjonen vondt verre og nå iverksetter Norwegian-ledelsen en massiv kriseplan.

Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Norwegian varsler at de nå kutter over 4.000 flyavganger frem til slutten av mai.

Dette tilsvarer 40 prosent av avgangene på langdistanse og 25 prosent av avgangene i Europa på kortdistanse.

Som en konsekvens av dette varsler selskapet at opp til halvparten av de 11.000 ansatte vil bli permittert og at «tallet kan øke».

Beslutningen kommer frem i en børsmelding fra selskapet. Det var NRK som først meldte om nyheten.

Se en oversikt over kuttene lenger ned i saken!

– Dette er en situasjon som mangler sidestykke. Vår viktigste prioritet er å ivareta sikkerheten til våre kunder og kollegaer. De nye restriksjonene gjør en vanskelig situasjon enda verre. Vi ber både norske og internasjonale myndigheter om å ta grep nå for å trygge kritisk infrastruktur og arbeidsplasser, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram i en uttalelse.

Les på E24+

Smertegrensene som avgjør Norwegians fremtid

Onsdag kveld amerikansk tid annonserte president Donald Trump at USA nå innfører et innreiseforbud fra europeiske land. Amerikanske myndigheter har senere presisert at dette gjelder reisende fra Schengen-landene, inkludert Norge.

Amerikanske statsborgere og Storbritannia er ikke omfattet av forbudet som vil tre i kraft natt til lørdag. Samtidig har Avinor varslet at de vurderer å stenge ned en rullebane på Gardermoen (Oslo Lufthavn) og muligens andre flyplasser.

På toppen av dette annonserte den norske regjeringen og helsemyndighetene torsdag en serie nye tiltak som blant annet inkluderer at alle nordmenn som returnerer fra utlandet (utenfor Norden) må rett i hjemmekarantene.

Les også

Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

– Dramatisk fall i etterspørselen

Norwegian er som så mange andre flyselskap under et kraftig økonomisk press ettersom kunder slutter å bestille billetter og stadig flere flyginger må kanselleres. For Norwegian, som allerede har slitt økonomisk i et par år, er situasjonen ekstra prekær.

Selskapet har tidligere varslet kutt i 3.000 avganger og at det vil komme permitteringer i selskapet.

«På grunn av den ekstraordinære situasjonen i markedet som følge av coronaviruset, og et dramatisk fall i etterspørselen, må selskapet se på alle mulige alternativer for å redusere kostnadene», skriver Norwegian og skriver at dette dessverre inkluderer midlertidige permitteringer av opp til halvparten av de ansatte.

«Dette tallet kan øke. Alle avdelinger vil bli berørt av de midlertidige permitteringene», skriver selskapet videre.

Norwegian har rundt 500 daglige avganger til vanlig og flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs peker på at Norwegian nå er oppe i 7.000 varslede kanselleringer.

– Alle flyselskap i Europa vil redusere kapasiteten betydelig og store deler av de ansatte vil bli permittert i løpet av meget kort tid. Det er ikke noe annet alternativ slik som situasjonen er per i dag. Reiselivet vil følge på med massive permitteringer i hoteller og lignende, sier Elnæs.

Les også

Kundesenteret holder på å knele: Norwegian ber folk ikke ringe

Ber kundene om ikke å ringe inn

Norwegian har torsdag vært ute og tryglet kundene om å ikke ringe inn til kundesenteret, men heller bruke nettsider og sosiale medier for å få kontakt, fordi telefonsystemet holder på å knekke sammen.

Det er ikke bare kundesenteret til Norwegian som nå er under kraftig press - det er også aksjekursen.

Norwegian-aksjen falt torsdag 22,1 prosent på Oslo Børs til 7,43 kroner per aksje. Aksjen har falt over 80 prosent den siste måneden.

Les også

ESA «klare til å reagere raskt» for å hjelpe norske flyselskaper

Her kutter Norwegian

Her er oversikten over kanselleringer som Norwegian sendte ut torsdag.

40 prosent av langdistanse-kapasiteten kanselleres:

 • Fra 13. mars til 29. mars vil de aller fleste flyginger til USA fra Amsterdam, Madrid, Oslo, Stockholm, Barcelona og Paris bli kansellert.
 • Fra 13. mars til slutten av mai blir alle flyginger mellom Roma og USA kansellert.
 • Fra 29. mars til slutten av april blir alle flyginger til USA fra Paris, Barcelona, Madrid, Amsterdam, Athen og Oslo kansellert.
 • Oslo – Fort Lauderdale fortsetter frem til 28. mars.

«Alle ruter mellom London Gatwick og USA vil gå som normalt. Målet vårt er å omdirigere så mange kunder som mulig via London i denne perioden», skriver selskapet.

Kortdistanse-nettverket blir kraftig påvirket:

 • Norwegian kansellerer også en stor del av innenriksflygingene i Norge, samt flyginger i Skandinavia, som Oslo-København og Oslo-Stockholm.
 • Alle flyginger til Italia blir også kansellert. Flere av innenriksflygingene og flyginger i Skandinavia blir slått sammen.

«Kunder som har kjøpt billetter på berørte flyginger vil bli kontaktet via SMS og e-post med alternativer, inkludert ombooking til flyginger på et senere tidspunkt», skriver selskapet.

Les også

Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Luftfart
 3. Norwegian
 4. Flyselskaper
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

 2. SAS kansellerer alle sine flyginger til Italia frem til 3. april

 3. Norwegian kansellerer ikke flyene til Italia

 4. Kabinforening om krisetiltak i Norwegian: – Vi har en del urolige medlemmer nå

 5. Norwegian forbereder seg på Corona-viruset: Har opprettet beredskapsteam