Oljefondet redusert med 396 milliarder

Oljefondet tapte 85 milliarder kroner på både aksjer og eiendom i første kvartal. Kronekursen tok med seg 286 milliarder ekstra og Siv Jensen tok ut 25 milliarder kroner til bruk i staten.

FIKK BANK: Yngve Slyngstads menn og kvinner fikk bank av markedene i første kvartal. De endte også opp med å gjøre dårligere investeringer enn resten av markedet.

Foto:
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Oljefondet fikk smake på de ujevne aksjemarkedene i første kvartal og måtte bokføre et tap på 0,6 prosent. Det tilsvarer 85 milliarder kroner. Fondets forvaltere gjorde en dårligere jobb en referanseindeksen – den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,2 prosent dårligere enn referanseindeksen.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på minus 2,9 prosent, men renteinvesteringene ga en positiv avkastning på 3,3 prosent. Tungen på vektskålen ble at fondet tapte 1,3 prosent på eiendomsinvesteringene sine i første kvartal, noe som dyttet den samlede avkastningen i minus.

Den virkelige smellen kom i form av at en styrket krone gjorde at fondets verdi ble redusert med 286 milliarder kroner.

– De to første månedene i 2016 var preget av høy markedsvolatilitet og bekymring for oppbremsing i Kina. Denne utforen avtok betydelig i mars, sier Trond Grande, nestleder for Norges Bank Investment Management (NBIM).

Ble tappet og tapte penger

Ikke bare tapte fondet penger. Finansminister Siv Jensen ble historisk da hun begynte å ta ut penger. Uttaket i første kvartal var på 25 milliarder kroner. Tapene, valutaendringene og uttakene tilsvarer 396 milliarder kroner til sammen.

Ved utgangen av mars utgjorde fondet totalt 7.079 milliarder kroner. Ved nyttår var fondets verdi på 7.425 milliarder kroner.

– Finansaksjer og helseaksjer trakk aksjeinvesteringene med seg nedover. Oljeaksjene hjalp heller ikke og må ses i lys av oljeprisen, sier Grande.

Les også

Oljefondet må svare for kontakt med skatteparadiser

Det lille lyspunktet var at renteinvesteringene ga en positiv avkastning på 3,3 prosent og bremset en del av tapene. 37 prosent av Oljefondet er investert i rentepapirer, 59,8 prosent i aksjer og 3,1 prosent i eiendom.

– Fallende rentenivåer ga en kursgevinst på obligasjonsinvesteringene. Dette er imidlertid negativt for de langsiktige utsiktene og fremtidig avkastning på renteinvesteringene, sier Grande.

Gjorde det dårligere enn markedet

Fondets aktive forvaltere tapte penger for fondet og vil med høy sannsynlighet ikke ha gjort jobben med å kvele debatten som oppsto i sommer om hvorvidt fondet bør ha aktiv forvaltning overhodet. Fondets aktive investeringer gjorde det 0,2 prosent dårligere enn dersom fondet kun hadde investert etter referanseindekser, slik mesteparten av fondet riktignok er investert.

– Dette fordeler seg relativt jevnt mellom våre eksterne og interne forvaltere. En del av dette skyldes at vi har en kortere eksponering i obligasjonsmarkedet, det andre skyldes de investeringene som ble gjort på aksjemarkedet, da særlig innen finanssektoren, svarer Grande på spørsmål om hvorfor forvalterne skuffet.

Les også

Oljekonsulenter: 50 er oljeprisens magiske nummer

Generelt er ikke avkastningen de siste årene mye å skryte av for Oljefondet. Målt mot samme tidspunkt i fjor har fondet kun tjent 194 milliarder kroner, eller drøyt 2,7 prosent. Det vil si at den svært kjente fireprosentregelen ikke lenger har noen rot i virkelighetens avkastning, noe mange økonomer har advart om ved de siste statsbudsjettenes fremleggelse.

Les også

To bankkunder ga sjokktap på 150 millioner: – Ingen kunne forutse dette

Les også

Prosafe bytter toppsjef og henter krisehjelp

Les også

Bloomberg: Oljeoksene er tilbake

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Norges Bank
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljefondet i minus i første kvartal

 2. Oljefondet med avkastning på 4,3 prosent i tredje kvartal

 3. Kronen kostet Oljefondet 268 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet jubler ikke for 94 milliarder i avkastning

 6. Halverte avkastningen i kroner og øre