Kolonial kuttet reklame på Resett-side - mener de ble truet til å annonsere

– Har aldri opplevd å bli å bli truet av en mediebedrift fordi man velger å ikke bruke markedsføringspenger hos dem.

Kolonial.no fikk reaksjoner etter de trakk annonsene sine på Resett-siden Xstra.

Mattis Sandblad
 • Ola Alsberg
Publisert:,

Tirsdag ble nettmatbutikken tipset på sosiale medier om at deres annonser dukket opp hos Xstra.

– Vi fjernet Xstra fra vårt annonsenettverk, ettersom de har et verdigrunnlag som ikke er på linje med vårt, sier kommunikasjonsdirektør Louise Fuchs, som uttaler seg på vegne av Kolonial.no.

En bedrift kan annonsere på en nettside uten å være klar over det selv, gjennom Googles annonsenettverk, som Xstra er tilknyttet.

Det medfører at annonsering på nettstedene skjer «automatisk», så lenge ikke annonsørene har svartelistet/fjernet nettstedene fra sitt annonsenettverk.

Da Kolonial.no reserverte seg mot annonser på Xstra, ringte Resett.

– Litt senere ble jeg ringt opp av en journalist fra Resett som ville lage en sak på at vi krenket meningsmangfold ved å fjerne dem, sier Fuchs.

Twitter-feide

Kolonial.no-sjef Karl Munthe-Kaas gikk etter dette ut på Twitter.

Her kaller han dette en «interessant innsalgsteknikk», og fortsetter med at «jeg var åpenbart ikke klar over at Resett hadde en grunnleggende rett på våre markedsføringskroner».

Les på E24+ (for abonnenter)

Her velges det neste Cutters: – Vi skal være djevelens advokat

I dette innlegget, som senere har blitt slettet, oppfordrer Resett-journalist og kommentator Maria Zähler til boikott av Kolonial.no, etter de fjernet Resett-siden Xstra fra sitt annonsenettverk.

Skjermdump fra Twitter

E24 har kontaktet Munthe-Kaas, som henviser videre til kommunikasjonssjef Fuchs.

– Jeg opplevde journalisten som sint og med en truende tone, og han stilte spørsmål som om vi hadde hjerne og hvorfor vi ikke brukte den, sier hun til E24, om oppringningen fra Reset.

– Jeg har aldri opplevd å bli truet av en mediebedrift fordi man velger å ikke bruke markedsføringspenger hos dem, sier hun.

I forkant av oppringingen hadde journalist og kommentator i Resett Maria Zähler oppfordret leserne til å boikotte nettmatbutikken. Twitter-innlegget har senere blitt slettet.

Annonse-boikott

Resett, som ligger langt til høyre i det politiske landskapet, ble i vår «svartelistet» av en rekke norske bedrifter, som ikke ønsket å ha annonser på deres flater.

Resett har blant annet blitt beskyldt for brudd på Vær varsom-plakaten og spredning av rasisme og muslimhets.

Som Aftenposten har skrevet, er statsråd Jan Tore Sanner (H) blant dem som har reagert med avsky på nettstedets kommentarfelt.

Annonseboikotten fikk spredning på sosiale medier, av Twitter- og Facebook-brukere som tok kontakt med bedrifter som uvitende hadde annonser på Resett – for å be dem droppe annonsering på det omstridte nettstedet.

Resett gikk med millionunderskudd i 2018. Redaktør Helge Lurås har pekt på annonseboikotten som årsak.

Høsten 2018 startet Resett opp livsstilsnettstedet Xstra.

Nå har lignende oppfordringskampanjer startet på sosiale medier, hvor bedrifter bes om å unngå å annonsere på Xstra.

Det var slik Kolonial.no ble oppmerksom på at deres annonser dukket opp på nettsiden.

Les også

Kolonial.no og Rema mener Konkurransetilsynet mykner opp om prisregulering

Kolonial.nos kommunikasjonsdirektør Louise Fuchs.

Kolonial.no

– Vil ta grundig vurdering internt

I tillegg til Kolonial.no, er Boots Apotek, Clas Ohlson og Eiendomsmegler 1 blant flere bedrifter som har fjernet Resett og underbruket Xstra fra sine annonsenettverk, etter å ha blitt gjort oppmerksomme på det via sosiale medier.

Ingen av dem har blitt kontaktet av Resett eller Xstra i etterkant.

– Etter at det på tirsdag kom reaksjoner fra kunder om at vi annonserte på sidene til Xstra, tok vi en rask beslutning om å fjerne disse annonsene, skriver produktsjef Anne Nordseth Westbye i Eiendomsmegler 1 i en e-post.

– Vi er politisk uavhengige, men reaksjoner fra kunder tar vi på alvor. Vi har ikke tatt stilling til innholdet på siden. Vi vil nå ta en diskusjon og gjøre en grundig vurdering internt før vi tar en endelig beslutning.

Denne Twitter-dialogen mellom daglig leder i Kolonial.no Karl Munthe-Kaas og Resett-journalist Maria Zähler fulgte etter Zählers boikott-innlegg.

Skjermdump

Truet tipsere med søksmål

Redaktør for Xstra og kommentator i Resett, Shurika Hansen, skrev på Twitter at det kan bli aktuelt med søksmål mot tipserne.

Det fremgår av kommunikasjon en av varslerne på det sosiale mediet senere har lagt ut.

E24 har vært i kontakt med Hansen, og stilt en rekke spørsmål om boikotten, mulig søksmål mot «annonsevarslere», hva som kan være årsaken til at annonsører ikke ønsker å annonsere på Xstra, og Kolonial.no-påstandene om truende fremferd.

Hun har svart slik, via e-post:

– Vi har opplevd en stor økning i inntektene og flere nysgjerrige nye annonsører. Denne kampanjen har gjort Xstra kjent, og jeg anser den som god PR for oss. Vi har også mottatt en del nye sympatisører og det hjelper en del, skriver hun.

Shurika Hansen, redaktør i Xstra.

Håkon Mosvold Larsen

Hansen skriver også at hun ikke oppfordrer til boikott av hverken Kolonial.no eller andre bedrifter som har fjernet sin annonsering, og sier «det var feil av Maria (Zähler, red.anm.) å oppfordre med boikott. Det er ikke slik vi skal opptre».

E24 har kontaktet Zähler, som nå sier hun har endret syn.

– Jeg står ikke fast ved boikott-oppfordringen. Folk får fatte sin egen beslutning, sier Zähler og legger til:

– Jeg tar helt avstand fra at det er snakk om trusler. Det er en urimelig beskyldning som faller på steingrunn. Det er ikke trusler, men en saklig diskusjon, sier hun.

Kampanjen mot Xstra er en aksjon fra flere på venstresiden som har et problem med at andre mener annet enn dem på spørsmål som angår innvandring og miljø. De vil presse ut Resett og Xstra gjennom at vi mister inntekter.

– Xstra er et livsstilsmagasin

Xstra-redaktør Hansen viser til et intervju med fagbladet Journalisten, hvor hun sier at hun ikke vil gi «sabotørene» det siste ordet.

– De fungerer akkurat nå som støy i bakgrunnen som både skaffer oss klikk og gjør Xstra mer kjent. Folk lurer jo på hva dette rasistiske nettstedet er, og hvorfor det er en svart redaktør der.

Til moderskipet Resett sier hun i et intervju at hun «vil opplyse annonsørene om hva Xstra er slik at de kan gjøre seg opp en kvalifisert mening».

– Det er helt urimelig å stemple Xstra som politisk eller rasistisk. Jeg er jo selv svart og opprinnelig fra Somalia. Xstra er et livsstilsmagasin, sier hun til egen avis.

Til Journalisten skriver Hansen at «den samme gjengen fra den radikale venstresiden igjen tyr til udemokratiske måter å «ramme oss på», og at det er som forventet.

Les også:

Les på E24+ (for abonnenter)

Resett-redaktør søker på ny om medlemskap i redaktørforeningen

Les også

Resett i minus i fjor – HRS og Document.no i pluss

Her kan du lese mer om

 1. Kolonial.no
 2. Annonsering
 3. Karl Munthe-Kaas
 4. Boikott

Flere artikler

 1. Anfo-sjef tror norske annonsører vil se forbi «bøttevis med overtramp» fra Facebook

 2. Venter snøballeffekt: Flere gigantselskaper boikotter Facebook

 3. Kolonial.no og Rema mener Konkurransetilsynet mykner opp om prisregulering

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

 6. Fjerner bokkapittel skrevet av tidligere konkurransedirektør Christine Meyer etter dagligvarebråk