Rema-sjefen mener innkjøpsforskjellene må ta mye av skylden for svekkelsen

Både Rema og Coop mener innkjøpsforskjellene er en stor del av forklaringen på hvordan markedsandelen har utviklet seg det siste året. Norgesgruppen rykker frem, Rema går tilbake, og Coop står mer eller mindre stille, ifølge ferske tall.

Rema-topp Trond Bentestuen tror det er mulig å ta tilbake tapte markedsandeler, men at det vil bli vanskelig så lenge innkjøpsforskjellene er store mellom aktørene.
Publisert:

Rema-topp Trond Bentestuen er ikke fornøyd med hvordan Remas posisjon i det norske dagligvaremarkedet utviklet seg i fjor, da tall fra analysebyrået Nielsen viser at Rema gikk tilbake til den laveste markedsandelen siden 2013.

– Det er vanskelig å si hvor mye av utviklingen som kan forklares med ulike innkjøpsforskjeller, men det er klart at de dramatiske forskjellene er rotårsaken til veldig mye av de siste årenes utvikling i norsk dagligvarebransje, sier Bentestuen.

Han referer til Konkurransetilsynets funn i november som viste at Norgesgruppen får opp til 15 prosent lavere innkjøpspris på enkelte varer.

Tallene fra Nielsen viser at Remas markedsandel svekket seg 0,5 prosentpoeng til 23,2 prosent av det totale markedet.

– Hvor mye av de 0,5 prosentpoengene tror du skyldes ulike innkjøpsforskjeller?

– Det er vanskelig å kvantifisere i tall, og det er ikke det eneste som har betydning, men konsekvensen av ulike innkjøpsforskjeller er stor.

Les også

– Norgesgruppen får nesten alltid bedre betingelser

Tar selvkritikk

Bentestuen innrømmer at det ikke bare er forskjellige innkjøpsforskjeller som er årsaken til svekkelsen.

– Vi må også være selvkritiske til hvordan butikkene fremstår, vår markedsføring og vårt sortiment. Men når du konkurrerer i et lavprismarked og starter femten meter bak hovedkonkurrenten på en sprint, så er det ytterst krevende, sier han.

Coop mener også at innkjøpsforskjellene er blant årsakene til at Coop ikke øker sin markedsandel med mer enn 0,1 prosentpoeng. Samtidig økte konsernets lavpriskjede Extra sin markedsandel med 1,4 prosentpoeng – mest av alle enkeltkjedene.

– At Extra vinner lavpriskampen mot Kiwi med 15 prosent dårligere innkjøpsbetingelser, er bemerkelsesverdig. Det viser hvor mye lenger vi strekker oss for kundene våre. Med bedre betingelser fra de dominerende leverandørene lover vi billigere dagligvarer til kundene, som eier Coop, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis.

– Med den ubalansen de verste leverandørene har skapt til fordel for Norgesgruppen er det en stor prestasjon at vi tar markedsandel også totalt sett. Det er vi stolt av, sier Friis.

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis.
Les på E24+

Den «skjulte» matvarekrigen: Kampen som kan endre dagligvarebransjen

Norgesgruppen: – Litt for enkelt

Norges største dagligvarekonsern, Norgesgruppen, gleder seg over egen utvikling som økte med totalt 0,5 prosentpoeng til 43,7 prosent av markedet, ifølge de siste Nielsen-tallene.

– Vi er fornøyd med at vi fortsatt klarer å få flere kunder når det er så lav markedsvekst, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Ingrid Solberg Gundersen.

Dagligvaremarkedet vokste med 1,3 prosent i fjor.

– Hva tenker du om at konkurrentene mener ulike innkjøpsforskjeller forklarer mye av utviklingen i markedet?

– Det synes vi blir litt for enkelt. Det virker litt rart for oss at de vil si det, det er noe vi ikke kjenner oss igjen i, sier Gundersen.

– Tror du dere vil klare å holde denne veksten fremover?

– Vi tror fremtiden blir tøffere, og merker knallhard konkurranse fra bredt vareutvalg og grensehandel, sier hun.

Samtidig som dagligvarekjedene kniver videre, jobber Konkurransetilsynet med å finne ut om den praksisen som har rådet i norsk dagligvare frem til nå er brudd på konkurranseloven.

I tillegg er det ventet en stortingsmelding om dagligvarebransjen i løpet av første halvår, som vil ta for seg konkurransen i markedet, og hvilke tiltak som kan gjøre konkurransen sunnere, samt før til at blir lettere for nye aktører å slippe til.

Les på E24+

Dette er våpendragerne i det viktigste slaget i norsk dagligvare

Veien videre

Det store spørsmålet for Rema, som er minst av de tre store dagligvaregrupperingene, er om man klarer å ta tilbake markedsandelen man mistet de siste årene.

Toppen var i 2016, da dagligvarekjeden eid av Reitan-familien, kontrollerte 24,4 prosent av markedet. Deretter kom den bestevenn-strategien som Rema måtte tåle kraftig kritikk for fra forbrukere og eksperter.

– Fremover skal vi styrke kundeopplevelsen, butikkene skal fremstå bedre, og handleopplevelsen i sin helhet skal løftes, sier Rema-topp Bentestuen.

– Tror du disse nye initiativene vil føre til at man tar tilbake markedsandeler?

– Jeg har tro på at kundene skal respondere bra på det vi nå gjør, og vi har allerede fått en god respons på det vi så langt har gjort dette året, sier han.

Publisert: