Økt optimisme i boligmarkedet tross renteoppgang

Etter fallende optimisme for boligmarkedet blant husholdningene gjennom årets første måneder, pekte pilene opp i juni for NBBLs boligmarkesbarometer. 

HØY AKTIVITET: Mye bygging av boliger har bidratt til å balansere den høye etterspørselen i boligmarkedet, mener NBBL.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

Stadig flere tror boligprisene blir å stige fremover, med en økning fra 51 til 55 prosent fra mai til juni, viser NBBL månedlige undersøkelse. Økningen bidrar til at boligmarkedsbarometeret, som måler husholdningenes forventninger til boligmarkedet, gjør et hopp fra 6,7 til 9,1, etter tre måneders fall.

Den økte optimismen kommer til tross for at Norges Bank gjorde økte renten til 1,25 prosent i juni, samtidig som de signaliserte at renten kan bli satt opp nok en gang i høst.

Les også

Dette er bankene som øker rentene på boliglånet

– Økte renter kan definitivt snu utviklingen for boligmarkedet, men det står og henger på utviklingen i norsk økonomi. Det skapes stadig nye jobber i Norge og vi har en god lønnsvekst, slik at flere får mer å rutte med. I det bildet er det ikke slik at markedet bare tåler en renteoppgang, vi mener at det er noe økonomien trenger, sier Christian Frengstad Bjerknes, som er sjeføkonom i NBBL.

– God balanse

Så langt i år har boligprisene steget med 5,5 prosent nominelt. .

– Vi ser ingen grunn til å endre våre prognoser fra inngangen av året, som sier at boligprisene skal opp fire prosent i år. Tradisjonelt sett stiger prisene mest på våren, og utover høsten forventer vi en liten nedgang, sier Frengstad Bjerkenes.

Foto:

Optimismen er som før størst på Østlandet, men gapet til de andre landsdelene har blitt mindre, viser undersøkelsen. Kun seks prosent tror det blir boligprisnedgang fremover.

Les også

Rentehevingen i kortversjon: Fem grunner til at Olsen hever renten

– Overordnet er bildet i boligmarkedet fint, med en god balanse mellom høyt tilbud og god etterspørsel. Før tallene kom ville jeg gjettet at de var svakere enn de er, sier Frengstad Bjerkenes.

Spørreundersøkelsen inkluderer 1.000 personer fra hele landet, og svarene er vektet for å speile befolkningens alder, kjønn og bosted.

– Frykten for boligmarkedet er at psykologien skal snu, det er X-faktoren. Denne undersøkelsen skal få frem hva husholdningene tenker, sier Frengstad Bjerkenes.

STIGENDE OPTIMISME: Christian Frengstad Bjerknes, som er sjeføkonom, sier at den fallende trenden for bolignmarkedsbarometeret har snudd, uten at de anser det som er dramatisk skifte.

Foto: NBBL

Uro i verden

Samtidig som Norge setter opp rentene og optimismen råder i boligmarkedet og økonomien generelt, så er rentene på vei opp og den økonomiske veksten avtagende i verden.

Les på E24+

Finanstilsynet: Dette skjer med Norge under en økonomisk krise

– Internasjonal uro kan definitivt slå inn over Norge, vi er en liten og åpen økonomi. Men det er ikke gitt at det vil komme en nedtur internasjonalt, selv om det er svakhetstegn, sier sjeføkonomen.

Lavere befolkningsvekst, boligforskriften, høy ferdigstillelse av boliger og økte renter gir motvind for boligprisene, mener Frengstad Bjerkenes.

– Balansen vi har varer ikke evig, men vi ser ikke for oss noe dramatisk skifte med det første.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler