Fiskeoppdretterne

Sjømatrådet vil selge mer norsk fisk til Saudi-Arabia: - Har fått kjempegod respons

Norges sjømatråd ser økte muligheter i Saudi-Arabia, og har derfor tatt med seg norsk fisk til ørkenlandet som får kritikk for menneskerettighetsbrudd. – Vi har tro på at internasjonal handel bidrar til økt åpenhet.

SAUDI-BESØK: Sjømatrådet er denne uken i Saudi-Arabia for å delta på handelsmessen Saudi Horeca. Her fra hovedstaden Riyadh.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Sjømatrådet har tatt turen ned til Saudi Arabias største mat- og handelsmesse Saudi Horeca for å øke salget av norsk fisk.

– Vi har fått kjempegod respons på den norske sjømaten, sier Ingelill Jacobsen i Norges sjømatråd til E24.

Hun mener ikke det er problematisk å promotere den norske sjømaten i et land som har fått så mye kritikk for brudd på menneskerettighetene.

– Vi har tro på at internasjonal handel bidrar til økt åpenhet, forklarer hun, og legger til at saudierne er ivrige etter å lære om norsk oppdrett og sjømatbransjen generelt.

Hun forteller også at de ser tydelige endringer i det saudiske samfunnet bare fra i fjor til i år.

– Vi merker enorme forskjeller. Kvinner er mer synlige i samfunnet, og det er ikke lenger så strenge klesregler, sier hun.

I fjor måtte hun dekke seg til med en abaya på messen, men i år var det greit med vanlige norske arbeidsklær.

Sjømatrådet er på plass på den største mat- og handelsmessen i Saudi-Arabia.
Les på E24+

Norges «ukjente» oppdrettsrikinger

Gode muligheter for vekst

Den norske sjømateksporten til Saudi-Arabia økte med 12 prosent i verdi i 2018 fra året før, og Sjømatrådet tror på ytterligere vekst.

En av årsakene til det er at Saudi-Arabia har et konkret mål om å øke innbyggernes sjømatkonsum.

I Saudi-Arabia bor det 33 millioner mennesker, og befolkningen vokser raskt.

Gjennomsnittlig spiser hver innbygger kun tolv kilo sjømat i året, og livsstilssykdommer og overvekt er utbredt. Det gir gode muligheter for norsk sjømat, mener Sjømatrådet.

– Saudi-Arabia er et relativt nytt marked for norsk sjømat, så det gjelder å være synlig. Vi har derfor ikke bare med oss eksportører, men også norsk kokk som driver kokkekurs for saudiere, sier Jacobsen.

I tillegg får ansatte i sjømatdiskene på alle de store supermarkedkjedene opplæring og inspirasjon til å bruke norsk sjømat, som laks, ørret og makrell.

Ønsker også egen oppdrett av sjømat

Laks sto for 68 prosent av den totale sjømateksporten fra Norge. Den neste fiskearten på lista var makrell, og dernest ørret.

Per oktober var det eksportert 5.000 tonn norsk sjømat til landet, og dette er en økning på 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Sjømatrådet.

Tradisjonelt har saudiere spist fisk og skalldyr fra egen region og fra Asia, og er derfor lite kjent med norsk sjømat. Myndighetene ønsker også egen oppdrett av fisk og skalldyr.

– Nettopp derfor er det viktig at vi er synlige på slike messer med stand og opplæring. Det er viktig at vi skaper kontaktflater for norske eksportører, men også at vi markedsfører produktene våre og er synlige, sier Jacobsen.

Pressemelding fra Sjømatrådet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Norges sjømatråd
 3. Saudi-Arabia
 4. Laks
 5. Sjømat
 6. Fisk
 7. Eksport

Flere artikler

 1. Fôr fra dypet kan få havbruket til værs

 2. Kalt inn på teppet av ministeren: Vil innføre tiltak mot lakserømming

 3. Betalt innhold

  Kan lakseaksjer få grønt stempel og hva betyr det for sektoren?

 4. Betalt innhold

  MDG vil fase ut alle åpne oppdrettsanlegg innen 2025

 5. Han vil ha tiltak mot fiskerisvindel. Nå varsler Utenriksdepartementet grep.