Tommy Sharif tapte mot Stormberg-eier – må betale 130.000 i oppreisning

Stormberg-eier Steinar Olsen saksøkte Tommy Sharif for netthets. Nå må den tidligere dekkongen betale erstatning.

KRANGEL: Tommy Sharif ble norgeskjent da han startet med salg av dekk og felger fra foreldrenes garasje på Romerike rundt 1997, og ble i løpet av kort tid mangemillionær med en høy medieprofil. Også Steinar Olsen har holdt høy medieprofil som leder og eier av klesmerket Stormberg.

Robert S. Eik VG/Stormberg
 • David Bach
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Det slås fast av dommen fra Kristiansand tingrett, som ble avsagt mandag.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte dommen.

I slutningen pålegges Sharif å betale oppreisningserstatning på 130.000 kroner til Steinar Olsen.

Han må også betale gebyr for behandlingen i forliksrådet på 1.150 kroner, i tillegg til å erstatte den rettslige bistanden og sakskostnadene på til sammen 48.900 kroner.

– Dommen i netthetssaken er viktig dom for den viser at loven trekker en grense for hva man kan foreta seg i sosiale medier. Mennesker som blir sjikanert og trakassert i sosiale medier er ikke rettsløse, selv om det av og til kan oppleves slik, skriver Olsen i et Facebook-innlegg om dommen.

Pengene går til Amnesty

Partene var på forhånd enige om erstatningssummen på 130.000 kroner. Sharif aksepterte å betale, men ville at pengene skulle gå til Amnesty International.

– Systematisk netthets, personforfølgelse og hensynsløs adferd beskyttes ikke av loven. Denne dommen skaper trolig presedens for kommende netthetssaker, og dommen er antakeligvis en av de første av mange Facebook-saker som kommer til behandling i norske domstoler de kommende årene, skriver Olsen videre.

Netthets-dom i Høyesterett: 71-åring slipper å sone for å ha skrevet «korrupte kakerlakk» om somalisk kvinne

– Denne summen vil jeg vil gi videre til Amnestys arbeid mot netthets og mobbing. Det er penger som vil bidra til at det blir vanskeligere for Sharif og andre å bedrive nettmobbing og hets i fremtiden, skriver Olsen.

Tilkjent sakskostnader

Uenigheten sto kun om sakskostnadene, fordi Sharif mente at en rettsbehandling var unødvendig.

Men tingretten kom, etter en forenklet saksbehandling, til at Olsen hadde vunnet saken og at Sharif måtte ilegges sakskostnadene.

Søksmålet ble levert i oktober fra Olsens advokat, Jon Wessel-Aas i Lund & Co, etter at Sharif gjennom september 2019 publiserte en rekke meldinger om Olsen på Facebook.

Stormberg-toppen oppfattet meldingene som en svertekampanje av både ham selv, sine ansatte og selskapet han har bygget opp.

Les også

Stormberg-eieren går til sak mot Tommy Sharif

Facebook-kritikk

Saken startet da Olsen kom med kritikk av den kontroversielle Facebook-siden «Sørlandsnyhetene», finansiert av Blivakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal.

Olsen kritiserte innholdet på siden, og påpekte at kjente personer, deriblant Tommy Sharif, ukritisk støttet nettsiden og Brandsdals prosjekt.

Sharif svarte Olsen i en Facebook-melding 4. september.

«Steinar Olsen er mange mange mange millionær kanskje milliardær, det innlegget hvor han kaller meg en mobber har han sponset for å spre budskapet på Facebook og betalt masse penger til Facebook fordi han er rik.» (sic)

Senere har han kommet med en rekke utsagn mot Olsen og selskapet. Meldingene har omhandlet alt fra utnyttelse av arbeidskraft fra NAV, at selskapet ikke betaler sine utenlandske arbeidere ordentlig og at Olsen har «syltet ned» penger i Kina, ifølge søksmålet.

– For meg personlig går dette fint, men jeg reagerer sterkt på at en del av mine medarbeidere føler seg utrygge på jobb på grunn av hetsingen fra Sharif, har Olsen tidligere sagt til E24.

Les også

Sharif avviser at han er en netthetser

Her kan du lese mer om

 1. Tommy Sharif
 2. Steinar Olsen
 3. Stormberg
 4. Kristiansand tingrett
 5. Netthets

Flere artikler

 1. Tommy Sharif stevnet for ærekrenkelse av Stormberg-eier

 2. Staten tapte søksmål mot IBM – må ut med en kvart milliard

 3. Stormberg-eier frykter skyhøy ledighet: – Vi risikerer en tapt ungdomsgenerasjon

 4. Annonsørinnhold

 5. DNB tapte gigantsøksmål: Må betale 350 millioner

 6. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier