Nesten ingen tatt etter ny lov om svart arbeid

For to år siden kom en regel som kan gjøre deg medansvarlig hvis du kjøper svarte tjenester. Siden den gang har nesten bare en håndfull personer blitt tatt.

KOMMER UNNA: I spørreundersøkelsen «Svart arbeid er en tyv» svarer 20 prosent at de har kjøpt svart arbeid. Mange av dem sier de har kjøpt renholdstjenester. Riktignok har ingen så langt blitt gjort medansvarlige.
  • Ida Hanstad
Publisert: Publisert:

- Tiltaket ser fint ut på papiret, men virker ikke i praksis. Regelen er dessverre ikke virkningsfull, sier markedssjef Charlotte Sagvik i rengjøringsfirmaet Citymaid om ansvarsbestemmelsen i skattebetalingsloven som ble innført 1. januar 2011.

Regelen innebærer at du kan bli medansvarlig hvis du den du kjøper tjenester av hadde til hensikt å unndra skatt og avgifter, og hensikten med den var blant å hindre svart arbeid.

Nå, over to år etter at ansvarsbestemmelsen trådte i kraft, har nær sagt ingen blitt gjort medansvarlige.

LES OGSÅ: Skattemyndighetene fant 34.000 i plastbøtte

Liten forandring

Når E24 ber Skattedirektoratet om en liste over saker hvor kjøpere har blitt medansvarlige, kan de nemlig vise til kun noen få tilfeller innen steinleggingsbransjen.

- I fjor ble det avdekket fire saker i Skatt øst og to saker i Skatt vest hvor kjøperne ble gjort medansvarlige, og i de øvrige regionene har vi nå rundt 15 saker til vurdering, sier underdirektør Henry Larsen i Skattedirektoratet.

I alle de øvrige bransjene, også vaskebransjen, har ingen blitt gjort medansvarlige siden regelen ble innført i 2011.

Det forklarer Larsen slik:

- Skatteetaten er svært forsiktige med å gå inn og kontrollere i private hjem. Dette er både et policy-spørsmål og det er tvil om hvor langt våre hjemler går, når vi ikke har skjellig grunn til mistanke. Det er en viktig grunn til at ingen har blitt gjort medansvarlig for bruk av svart vaskehjelp i hjemmet siden regelen kom i 2011, sier han.

Han sier at de har flere måter å avdekke medansvarlighet på.

- For eksempel gjennom tips eller når vi finner spor hos rengjøringsbyråer vi kontrollerer, forklarer han.

Han sier videre at de har fokus på forebyggense arbeid, blant annet gjennom Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og ved å informere om regelverket gjennom blant annet Handle hvitt-kampanjen.

LES OGSÅ:Vil gi Skattekrim lov til å ransake

Får refs

I likhet med Sagvik, er heller ikke direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforbund imponert over Skattedirektoratets tynne liste over hvor mange som har blitt gjort medansvarlige.

- Tallene viser jo at nær sagt ingen som blir avslørt og stilt til ansvar, sier han

Han forklarer at medlemsbedriftene gir tilbakemeldinger på at situasjonen har blitt langt ifra bedre etter januar 2011.

- Våre medlemsbedrifter opplever tvert i mot at det de siste årene har vært en økning i antall aktører som driver svart, sier han.

Også i rengjøringsbransjen har situasjonen ifølge Sagvik forverret seg de siste årene.

- I dag har 190.000 nordmenn vaskehjelp. Når vi med 5.000 kunder er en av de største aktørene på markedet, så sier det seg vel selv at her er det mye svarte penger, mener Sagvik.

LES OGSÅ:Skatteetaten refses for svak kontroll av renholdere

Nå er både hun og Lågøyr bekymret for den videre utviklingen.

- Det er verken fra Skattekrim eller Arbeidstilsynet en fungerende kontroll som bidra til å avsløre det som skjer på privatmarkedet. Også fra politisk hold ser det ut til at man lar dette fortsette i stillhet, mener Lågøyr.

Ifølge Sagvik er mange av de svarte aktørene er forholdsvis lette å avsløre. Hun forteller blant annet om personer som henger opp plakater og andre steder, og reklamerer med en timespris på 150 kroner timen - noe hun mener er et åpenbart tegn på at aktøren driver svart.

Hun mener derfor at avlsøringsmetodene Skattedirektoratet viser til blir for tynne.

Charlotte Sagvik

- Det blir så marginalt. Her snakker vi faktisk om en milliardomsetning, sier hun.

Vil ha svensk ordning

Citymaid har de siste årene hatt en kraftig omsetningsøkning, og Sagvik håper de at de i år kan runde 100 millioner i omsetning.

Riktignok mener hun at de kunne gjort det langt bedre, hvis det ikke var for det hun beskriver som en knallharde konkurransen mot de svarte vaskefirmaene.

Sagvik mener en løsning på problemet kan være å innføre den svenske RUT-ordningen.

- I Sverige har en rekke selskaper tredoblet omsetningen sin etter at RUT-ordningen ble innført, sier hun.

Audun Lågøyr

- Kjøper du hjemmetjenester fra firmaer, får du halvparten dekket der og da, ved at man får skattelette for det man betaler. Firmaene får den subsidierte prisen tilbake fra staten. Dette har ført til at prisen på for eksempel private hjemmehjelpstjenester nå er nesten tilsvarende kommunenes priser, noe som har minket trykket for hjemmehjelptjenester hos kommunene, forklarer hun.

Også Lågøyr ser gjerne at Norge nå kopierer svenskenes RUT-ordning.

- Man må ta i bruk andre midler enn pisken, mener han, og fortsetter:

- I Sverige har man sett at det er langt færre svarte aktører etter at ordningen ble innført. Dessuten har man høyere skatteinntekter enn det man har av utgifter forbundet med dette.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. CityMaid HjemmeService AS
  2. E24

Flere artikler

  1. Sinte ansatte ga resultatsmell

  2. Mener regjeringens innsats mot kjøp av svart vaskehjelp ikke har fungert

  3. – Vi var nok litt naive

  4. - Én av tre benytter segav svart arbeid

  5. Ny og gammel regjering debatterer onsdag klokken 13.30: Kan skattefradrag  hindre svart arbeid?