Slik forklarer Vimpelcom Usbekistan-betalingene

Deleid Telenor-selskap betalte nesten 95 millioner dollar til selskapet som førte til mannefall i Teliasoneras styre og ledelse.

FILMER FAREN: Gulnara Karimova tar video med nettbrettet sitt av presidentfaren Islam Karimov under hans dansing under feiringen av Usbekistans uavhengighetsdag i Tashkent i 2012. Hun antas å kontrollere selskapet Takilant.

Shamil Zhumatov
  • Johann D. Sundberg
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Er pengene Vimpelcom overførte til det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant, som antas å være kontrollert av den usbekiske diktatordatteren Gulnura Karimoa, bestikkelser for at det deleide Telenor-selskapet skulle få gullkantede konsesjoner i Ukraina?

Telenor på teppet

Det er spørsmålet næringsminister Monica Mæland stiller seg når Telenors styreleder og konsernsjef onsdag kommer på besøkt.

Les også

Mæland kaller inn Telenor på teppet

Det er også et spørsmål som blir etterforsket av det amerikanske børstilsynet, det amerikanske justisdepartementet og nederlandsk Økokrim, med noe bistand fra norske Økokrim.

Vimpelcom selv redegjorde kort for saken i årsberetningen for 2013 som ble sendt til amerikanske børsmyndigheter noe forsinket i vår.

Kjøp, salg og lisenser

side 18 i beretningen fremgår det at det i alt netto er overført 94,5 millioner dollar til Takilant. Det er for øvrig to millioner dollar mer enn de 92,5 millioner dollarene Dagens Næringsliv tirsdag skriver at etterforskningen nederlandsk påtalemyndigheter har avdekket.

Den første transaksjonen skjer i juni 2007 da Takilant kjøper syv prosent av Vimpelcoms operasjon i Usbekistan for 20 millioner dollar. Samtidig blir det, ifølge den korte redegjørelsen, inngått en aksjonæravtale med Takilant.

I september 2009 benytter Takilant seg av en opsjon til å selge eierandelen på syv prosent tilbake til Vimpelcom. Prisen er 57,5 millioner dollar og er fastsatt basert på den drøyt to år gamle aksjonæravtalen.

I tillegg skriver Vimpelcom at de hadde avtaler med Takilant relatert til kjøp av lisenser og nummerserier i Usbekistan som utløste betalinger fra Vimpelcom til Takilant på til sammen 57 millioner dollar.

– Vesentlig betydning

Da Vimpelcom skrev beretningen, som ble sendt til børsmyndighetene 15. mai, tok de høyde for at etterforskningen kan bli utvidet og at den kan ende med straffereaksjoner som kan få vesentlig betydning for selskapet.

Les også

Vimpelcom under etterforskning

Det fremkommer av årsberetningen videre at Vimpelcom etter at de i mars i år ble kjent med etterforskningen, engasjerte eksterne rådgivere for å kartlegge om det hadde forekommet brudd på den amerikanske korrupsjonslovgivningen.

Den er Vimpelcom underlagt fordi selskapet er notert på New York-børsen.

Kommunikasjonsdirektør Booby Leach i Vimpelcom vil ikke kommentere saken utover at Vimpelcom har redegjort for at de er under etterforskning av saken og at de har redegjort for den i henhold til det amerikanske børstilsynets retningslinjer.

– Vi samarbeidet fullt ut med myndighetene og ser frem til at saken får en konklusjon, skriver han i en e-post til E24.

Taust børstilsyn

Det amerikanske børstilsynet ønsket ikke å kommentere saken da E24 tok kontakt tirsdag. Det amerikanske justisdepartementet har så langt ikke besvart E24s innsynsbegjæring.

Telenors styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas skal onsdag til næringsminister Monica Mæland for å gi en redegjørelse om saken.

Saken har flere ganger blitt diskutert i Telenors styre, ifølge Aaser.

Men basert på den informasjonen som Telenor har fått fra Vimpelcom har Telenor så langt ikke konkludert med noe annet enn at Vimpelcom har holdt seg innenfor loven.

Les også:

– Telenor-topper godkjente utbetalinger til presidentdatter- Vimpelcom kan ha betalt 600 millioner i bestikkelser– Vimpelcom-saken er identisk med TeliaSoneraTelenor-selskap kan ha tjent 1,7 milliarder på bestikkelserGiske krever svar fra Telenor om samfunnsansvarTelenor-selskap handlet med korrupsjonsmistenkte

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Åpen høring om Vimpelcom-saken: Betaling for lisenser, analyser eller korrupsjon?

  2. – Jeg føler vi har gjort den jobben vi bør gjøre

  3. Alle ber om Telenor-svar

  4. Annonsørinnhold

  5. Bloomberg: Takilant felt for korrupsjon

  6. - Vimpelcom kan ha betalt 600 millioner i bestikkelser