Statoil-ansatt korrupsjonssiktet

En Statoil-topp og en leder i Norsk Helikopterservice er siktet for grov korrupsjon.

SIKTELSE: En Statoil-topp er siktet for grov korrupsjon, skriver Stavanger Aftenblad. Her fra Statoils kontorer på Forus utenfor Stavanger.

Foto: Kent Skibstad NTB scanpix
Publisert:,

Ifølge Stavanger Aftenblad, som først omtalte saken torsdag kveld, skal den Statoil-ansatte være «en svært ansett og tidvis profilert Statoil-medarbeider».

Den andre siktede er en leder i Norsk Helikopterservice, en underleverandør av Statoil.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal den korrupsjonssiktede Statoil-ansatte ha hatt en sentral lederfunksjon hos den delvis statseide selskapet over flere år.

Det var Statoil selv som gikk til politiet med mistanken.

Oljeselskapet har i kveld sendt ut melding om at de kansellerer en intensjonsavtale med Norsk Helikopterservice på grunn av den oppståtte korrupsjonssiktelsen.

Ifølge siktelsen skal den Statoil-ansatte ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg «utilbørlige fordeler fra leverandørselskapet», skriver Stavanger Aftenblad.

Les også: Statoil selger oljesandvirksomheten

Begge de to siktede mennene nekter straffskyld, opplyser deres respektive forsvarere.

Statoil fikk varsling

Statoil orienterte allerede tidlig i høst norsk politi om en mulig korrupsjonssak. De tok på senhøsten ny kontakt med politiet i Stavanger, med nye opplysninger om den mulige korrupsjonssaken.

Dette førte i sin tur til pågripelse, ransakinger og beslag hjemme og på jobben hos de siktede i forrige uke.

Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Statoil, forteller E24/VG at Statoil fikk en varsling.

https://api.e24.no/integrations/static/cd9b4b18-01ae-4107-a30a-63694975a0ba

– Vi iverksatte en granskning av en medarbeider for mulig brudd på interne regelverk, etter en varsling. Så gikk vi til politiet for å informere dem om saken. Det ledet til at politiet siktet en medarbeider i Statoil for grov korrupsjon.

Suspendert

– For oss er det viktig å understreke at vi ikke har konkludert i vår interne granskning, og at det er ikke tatt ut tiltale i saken, sier Glad Pedersen.

– Det er langt mindre falt noen dom, så det er ikke grunnlag for å konkludere i saken. Men vi syntes det var riktig å ta alvorlig den varslingen vi fikk, og å informere politiet om saken, utdyper Pedersen.

Han opplyser at Statoil-medarbeideren er midlertidig suspendert fra sin stilling inntil saken er avklart.

Politiet i Stavanger sier at saken kan ha forgreininger til Canada, hvor moderselskapet til Norsk Helikopterservice holder til, og at det derfor kan bli nødvendig med etterforskningsskritt utenlands.

Advokat Tor Inge Borgersen, som forsvarer den siktede Statoil-ansatte, sier til E24 at mannen er overrasket over at han er blitt siktet - og at han ikke erkjenner straffskyld.

– Min klient har forklart seg greit overfor politiet, sier forsvareren til E24.

Han har til flere medier sagt at hans klient ikke har gjort noe straffbart, og at forholdene omtalt i siktelsen er «langt fra det som korrupsjonsbestemmelsen inneholder».

Advokat Inger Marie Sunde representerer den siktede i Norsk Helikopterservice, også hun sier at hennes klient stiller seg uforstående til siktelsen.

– Min klient er fortvilt og sjokkert. Han erkjenner ingen form for skyld, men han samarbeider med politiet og håper de er effektive og får oppklart saken raskt, slik at han blir helt renvasket, sier hun til NRK Rogaland.

Ber Økokrim om hjelp

Politiadvokat Tor Arvid Bruskeland ved Økonomiseksjonen i Sør-Vest politidistriktet bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at lokalt politi er i dialog med Økokrim om bistand i etterforskningen.

E24 har forsøkt å nå Bruskeland, uten å lykkes. E24 har også vært i kontakt med Økokrim, de viser til politiet i Rogaland for kommentar.

Les også: Vegvesen-ansatt fengslet for korrupsjon

– Vi gjorde en vurdering av hvorvidt det var hensiktsmessig og nødvendig å fremstille dem for varetektsfengsling, sier Bruskeland ifølge NTB.

– Siden flere sentrale personer allerede ble avhørt i løpet av den første fasen av etterforskningen, samt at vi i tillegg hadde sikret oss omfattende dokumentasjon som vi skal gå gjennom, ble det bestemt at de siktede skulle løslates.

Han sier etterforskningen vil vise om de to har mottatt penger, tjenester eller begge deler på ulovlig vis.

Les også

Statoil selger oljesandvirksomheten

Les også

Statoil saksøkes over ulykkesrigg

Les også

Telenors internrevisjon avdekket 11 brudd på egne regler

Her kan du lese mer om