X GAMES: Big Air-hoppet i Tøyen-parken onsdag kveld.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Kommentar: Norsk idrett kveles sakte av denne type ledelse

Norsk idrett kveles sakte av en ledelse som sier «enten er du med oss, eller så kan du glemme tilskudd gjennom Idrettsforbundet».

 • Jacob Lund
  Journalist
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I helgen arrangeres X Games i Oslo. Idrettslekene, gleden og energien som oppstod i dalsøkket ovenfor den lille byen Aspen i Rocky Mountains (Colorado) skal endelig deles med andre. Gleden over annerledes skisport spres utover verden med en ny generasjon unge supertalenter som har fått nok av bortoverski med eller uten feste.

VGs KOMMENTATOR: Derfor krangler de om X Games

Norske representanter har deltatt i Aspen i årevis. Jeg glemmer aldri trippelcorken til Torstein Horgmo eller jubelen til Andreas Ygre Wiig etter seirene i Big Jump og slopestyle for noen få år siden. Eller nedturen til Helene Olafsen under OL i Vancouver i 2010. Eller gleden over VM gullet i boardercross i 2008.

Nordmenn har deltatt i X Games,VM og OL i årevis og reist og konkurrert uten noe plunder, men med sponsorer og forbund i ryggen.

Der er to sett regelverk i dopingkontroll. Det er «i konkurranse» og «utenfor konkurranse». For å delta i FIS-renn - som kvalifiserer til blant annet OL-deltakelse - brukes begge metodikkene. I X Games tillates kontroll utenfor konkurranse, men ikke innenfor. X Games er et privat Disney-betalt arrangement og de har valgt sitt regelverk.

De norske deltakerne testes ellers etter begge metodene hele året.

I samarbeid med TV 2 får vi endelig dette sirkuset av ungdomsglede og dristighet på ski til Oslo. Idrettsforbundet og Skiforbundet kan ikke knyttes til denne gleden og leter med lys og lykte etter å finne formelle beskrankninger og ber om «out of competition»-kontroll. Noe som ikke er en del av dette arrangementet.

Både Snowboardforbund og utøverne ser gjerne at testene også tas i konkurranse, men nå er jo reglene slik de er. Og utøverne blir ellers testet hele året.

I tillegg begynner noen å snakke om narkotikabruk i dette miljøet. Og det verste er at det applauderes av Antidoping Norge, som har vært konsulent for å kvalitetsikre det nå nedlagte dopinglaboratoriet i Moskva.

Forrige lørdag sier arrangøren ESPN at de vil følge sitt eget regelverk som vanlig. Full oppstandelse hos generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund og skipresident Erik Røste. De boikotter arrangementet. Men Norges snowboardforbund vil gjerne fortsette videre og stå bak sine utøvere i deltakelsen. Det syns Andersen og Røste er ugreit. Her må særforbundet (Snowboardforbundet) gå i takt med dem. Presidenten i Snowboardforbundet Ola Keul ble innkalt til et hastemøte onsdag og stakkars Ola kommer ut fra møtet som en skamslått katt.

La det være klinkende klart: Snowboardforbundet ønsker all testing velkommen og sist en snowboarder ble tatt for doping skal visstnok ha vært på 90-tallet. Få andre idretter kan skilte med slike resultater.

Kneblingen av Snowboardforbundet er et tydelig og typisk eksempel på maktbruken fra toppen i norsk idrett.

Heldigvis vil dette ikke få noen betydning for helgens arrangement, men frykten for å tape enda mer terreng med tanke på moderniseringen av idretten ligger nå utenpå huden i toppen av norsk idrett .

Norsk idrett (NIF) har mistet kontrollen på langløp på ski, på snowboardens mest spektakulære show X games, på Coop-modellen i sponsing samtidig som utenlandske bettingselskaper nå kan via internasjonal fotball og sommer-OL vise seg mer og på norske TV-skjermer.

Det beste er vel kanskje å stake seg frem til norske OL-medaljer med skibytte som eneste reelt deltakende nasjon.

Jeg skjønner at utøverne gir blaffen i lederne. Norsk idrett kveles sakte av denne type ledelse.

Enten er du med, eller så er du utenfor, og kan glemme offentlige tilskudd gjennom Norges idrettsforbund.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mistet jobben offshore, nå satser han som gründer

 2. Betalt innhold

  Mistet jobben offshore – nå lager han løsningen han kunne trengt der han jobbet

 3. Helsedirektoratet mener Maxgodis' snus-lokking er ulovlig

 4. Annonsørinnhold

 5. Jakter nye investor-millioner

 6. Vil ha reklameforbud og maksrente på forbrukslån