Kommentar: Draghis rentepakke ga lunken fest
Utover at volatiliteten økte, har det vært merkelig stille.
- Fredrik Ask StensrudDaglig leder og forvalter Fredrik Ask Stensrud i Trendtech. Stensrud er utdannet siviløkonom med spesialisering innen finans og makroøkonomi. Han har flere års erfaring innen forvaltning og rådgivning, blant annet fra Storebrand og Warren. Stensrud har vært involvert i flere forskningsprosjekter og bokutgivelser i regi av Handelshøyskolen BI og NHH.
Markedet endte sist uke i positivt terreng. Optimisme i påvente av stimulitiltak i eurosonen nøytraliserte svake makrotall. At den europeiske sentralbanken nå tyr til kjøp av obligasjoner for å støtte økonomien, kommer av den overhengende faren for deflasjon i eurosonen.
Det som overasket mest, var beslutningen om å senke rentene ytterligere.
Styringsrenten (bankenes lånerente) ble kuttet fra 0,15 til 0,05 prosent, mens bankenes innskuddsrente ble kuttet fra -0,1 til -0,2 prosent. Målet med disse kuttene er å gi bankene insentiv til å låne fra sentralbanken for å låne videre til bedrifter og private.
Dette vil øke omfanget av penger i omløp, og føre til økt inflasjon.
I tillegg førte det til at euroen umiddelbart svekket seg ytterligere mot dollar. Dette er svært gode nyheter for de eurolandene som lever av eksport, da varene deres relativt sett blir billigere.
Under annonseringen av tiltakene økte volatiliteten i markedet. Utover denne kortvarige volatilitetsøkningen har det så langt vært merkelig stille. En skulle tro at tiltakene ville sette mer fart i markedet.
På kort sikt har markedet møtt flere motstandsnivåer som byr på problemer. Amerikanske S&P500 f.eks har ennå ikke bestemt seg for hvilken side av det psykologiske 2000 nivået den vil legge seg på. I tillegg har markedet allerede gått mye.
Investorene må ta et oppgjør med høydeskrekken før vi kan få et nytt rally.
Lav rente med forsikring om at den vil holde seg lav lenge, er i så måte god medisin. Mye av usikkerheten i markedet finner vi nå i amerikansk rentepolitikk og spekulasjoner om snarlig renteheving. Det er da unødvendig å understreke viktigheten av de kommende rentemøtene hos FED.
(Saken fortsetter under grafen.)
Hovedindeksen
Toppnoteringen i juni står fortsatt som «all time high» for Hovedindeksen. Toppene som har blitt satt i etterkant, har stadig vært lavere, og indikerer dermed en negativ trend. Vi skrev sist uke at vi venter motstand fra 620 nivået. Det var denne motstanden som fredag sendte indeksen ned.
På mandag så vi videre moderat fall. Tirsdagen ser så langt også ut til å bli svak. En tynget oljesektor må ta sin del av skylden for at indeksen ikke står høyere. Oljeprisen har holdt seg stabil i overkant av 100 dollar de siste 3 ukene. Dette er et støttenivå for oljen. For Hovedindeksen skulle vi gjerne sett oljen tilbake mellom 115 og 120 dollar.
Dersom indeksen nå ikke klarer å bryte opp gjennom 620 nivået vil den kunne finne støtte allerede ved 605 nivået, 10 punkter ned fra dagens kurs. Den største av de nærliggende støttene vil likevel være gulvet i trenden som nå befinner seg ved 590. Det bør også trekkes frem at indeksen nylig har etablert seg over 50 dagers snitt.
Vi konkluderer med at de viktigste nivåene for indeksen på kort sikt er motstanden ved 620 og støtten ved 605. Brudd på en av disse indikerer videre kortsiktig retning.
(Saken fortsetter under grafen.)
BW LPG – Kjøp
BW LPG har vendt opp fra 76.80, et nivå hvor aksjen fikk støtte både fra gulvet i kanalen og toppnoteringen fra april. RSI og MACD ligger i positive trender etter å ha notert seg for nivåer som indikerte en oversolgt situasjon i aksjen. Det er fortsatt betydelig oppside før aksjen møter motstand ved taket i kanalen.
Kursmål settes til 85 kroner med tre ukers horisont.
(Saken fortsetter under grafen.)
Austevoll Seafood – Kjøp
Austevoll falt hardt tilbake i august etter levering av Q3. Aksjen ligger i en langsiktig positiv trend. Fallet utgjør dermed en god kjøpsmulighet, spesielt nå som aksjen anerkjenner den mellomlangsiktige støtten ved å trekke opp langs denne. Et brudd ned vil trigge salgssignal.
RSI daily har nylig vendt opp fra 30, det har den gjort tre ganger tidligere siden 2012.
RSI daily har ikke vært under 30 siden 2011, noe som understreker den markante trenden i aksjen.
Kursmål 41,15 kroner med to ukers horisont.
(Saken fortsetter under grafen.)
Olje
Oljen ligger fortsatt lavt i den konsolideringen som har foregått rundt 111 dollar de siste årene (se graf). Vi ser nå støtte etter at oljen de siste dagene har falt ned til 100 dollar. Oljen ser nå ut til å bygge et positivt moment etter et fall fra 116 dollar, en topp som ble satt i juni. En stop-loss i ved 98 dollar gir god risk-reward i caset. Kursmål 107 dollar på mellomlang sikt.