Baksmell for Stordalen etter skatteråd – får millionerstatning

Hotell-gründer Petter Stordalen og Nordens største advokatfirma kan legge årelang strid bak seg.

DÅRLIGE RÅD ER OGSÅ DYRE: På tross av at hotellgründer Petter Stordalen hyret inn kostbare skattejurister, måtte han betale et gigantisk baksmell i 2013.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Vi har inngått forlik, bekrefter Stordalen overfor E24.

Før Stordalen ble eneeier i svenske Home Properties, skulle selskapet selge unna en rekke eiendommer i 2004 og 2005.

Selskapet vurderte ulike skattemodeller for eiendomssalgene.

– I styret hadde vi to eksterne vurderinger av hvordan transaksjonen skulle gjennomføres. Henrik Christensen og jeg satte spørsmålstegn ved den modellen. Vi ble da fortalt at det er riktig fremgangsmåte. Fordi vi fortsatt ikke aksepterte det, ba vi om en «second opinion» fra det som presumptivt skulle være Sveriges fremste skattejurister i Mannheimer Swartling. De laget en utredning som støttet løsningen som hadde vært oppe til diskusjon, sier Stordalen til E24.

– Da vi fikk bekreftelse fra Mannheimer Swartling om at det er den modellen man bruker, aksepterte vi det, sier Stordalen, som den gang var i mindretall i styret.

Saken ble først omtalt av Finansavisen.

Baksmell på halv milliard

Skattemodellen Mannheimer Swartling anbefalte, skulle senere skape en tvist mellom Home Properties og svenske skattemyndigheter.

– Da jeg senere kjøpte selskapet og tok det av børs, fikk jeg ikke bare regningen for min daværende aksjeandel, men for hele andelen, fordi selskapet hefter for regningen, sier Stordalen.

Mens striden pågikk mellom Stordalen og den svenske skattefuten, strammet også svenske myndigheter inn ordninger som omfattet skatt ved virksomhetstransaksjoner, som E24 tidligere har omtalt.

I 2012 ble det klart at Home Properties var blant selskapene som måtte regne med krav, og av årsregnskapet for 2011 til Anker Holdings var kravene kommet opp i 505 millioner svenske kroner.

– Det handler om prinsippet

I 2013 havnet saken svensk rett, der skattekravet vokste med renter og saksomkostninger til 519 millioner kroner, ifølge FA.

Stordalen gikk så etter advokatfirmaet for å kreve erstatning. I vår inngikk partene forlik, og Stordalen skal ha mottatt et beløp på mellom 100 og 130 millioner svenske kroner fra advokatfirmaet etter «hva Finansavisen forstår».

Stordalen bekrefter overfor E24 at partene har inngått forlik, men forholder seg taus om forlikssummen.

– Dette handler ikke om pengene for min del. Det handler om prinsippet, sier han.

Les også

Stordalen vant kampen om nytt storhotell i Sverige

Mener Norge har et godt skattesystem

I 2012 uttrykte Stordalen liten misnøye overfor E24 for at han måtte regne med å betale over en halv milliard svenske kroner i skatt.

– Skatt er sivilisasjonens pris, sa Stordalen.

Når E24 torsdag spør Stordalen om han fortsatt tenker det samme om skatteregningen, svarer Stordalen bekreftende, og legger til:

– Jeg mener fullt ut at man skal skatteplanlegge og investere innenfor det som er landets rammer. Man kan som i Norge ha diskusjoner med myndigheter om hvilke modeller man kan bruke og fremgangsmåter for transaksjoner, noe man gjør masse av, sier Stordalen.

– Det man ikke skal gjøre, er å flytte til skatteparadis og lignende. Man må heller forsøke å endre systemet innenfra hvis det er noe man er uenig i. Det er ting i skattesystemet i Norge i dag som kan bli bedre. Generelt mener jeg vi har et godt skattesystem som gir gode vilkår for å drive business.

– Utfordringen i dag er at landene rundt oss tilpasser seg det europeiske skattesystemet.

Les også

Milliardæren Stordalens ligningsformue på «bare» 130 millioner

Les også

Dette har overrasket dem mest de siste ti årene

Les også

Petter Stordalen tapte 750 millioner på to år

Her kan du lese mer om

 1. Petter Stordalen
 2. Hotell
 3. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Posten saksøker Volvo og 14 andre selskaper for kartellvirksomhet

 2. Petter Stordalen fortsetter å dumpe aksjer

 3. Finansavisen: Brekke hyrer inn gammel fiende på Telenors regning

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik brukte investorer den tyske statskassen som pengeku

 6. – Den største skattesvindelen i Europas historie