5G utløser den perfekte stormen

5G vil være mer enn bare et raskere mobilnett. Det vil være plattformen for fremtidens digitalisering og verdiskaping.

 • Sigve Brekke
  Sigve Brekke
  Konsernsjef i Telenor
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Denne uken startet Mobile World Congress i Barcelona, med over 100.000 deltagere og nesten 2.500 selskaper. Det heteste temaet på konferansen vil være neste generasjons mobilnett, 5G.

I Norge har diskusjonen om 5G så langt handlet om sikkerhet og hvilke land selskaper som leverer utstyr, skal få komme fra. Den diskusjonen er viktig, men sier lite om hvorfor akkurat dette teknologiskiftet handler om noe mer.

Verdens regioner, særlig USA, Asia og Europa, kjemper om å være i front. Statsminister Erna Solberg har sammen med de andre nordiske statsministrene sagt at Norden skal være den «første og mest integrerte 5G-regionen i verden», og at de nordiske landene skal bli «verdensledende» i å ta i bruk 5G for digitalisering av samfunnet. Det er store ord, men det er viktig å forstå hvor de kommer fra. For 5G vil ikke bare være en litt bedre og litt raskere versjon av 4G, som de fleste har på telefonen sin i dag. 5G-nettet kommer med nye og dramatisk forbedrede egenskaper som gjør mobilkommunikasjon enda mer sentralt for våre moderne samfunn.

5G-nettet vil være omkring 20 ganger raskere enn 4G har vært. Kapasiteten, altså hvor mye data som kan utveksles samtidig, kan økes med hundregangeren. 5G vil også gjøre det mulig og dramatisk øke antallet påkoblede enheter, anslagsvis ti ganger mer enn i dag.

Når signaler sendes gjennom mobilnettet er det alltid en viss forsinkelse før impulsen som sendes omsettes til reaksjon. I et fremtidsscenario der du sitter i en selvkjørende bil eller fjernopereres av en kirurg som sitter på den andre siden av landet, må denne forsinkelsen være minst mulig. Med 5G regner vi med å oppnå forsinkelser under en tidel av hva vi har i dag.

I dagens nett er det begrenset hvor mange «ting» som kan kobles på det samme mobilnettet. 5G vil støtte opptil én million tilkoblinger per kvadratkilometer. Det kan bety en revolusjon for det såkalte «tingenes internett» - som blant annet vil kunne gjøre smarte byer til en realitet, med enorme mengder sensorer, fjernstyrte tjenester, databasert innsikt og tilgang til digitale innbyggertjenester.

Les også

Telenor lanserer 5G-pilot i Danmark: Velger ny leverandør

At 5G er sikrere og mer pålitelig, gjør også at funksjoner avhengig av stabile nett, som en produksjonslinje på en fabrikk, kan gå trådløst, mer fleksibelt og mer effektivt. Det handler altså om fart, datamengder og antall dingser – men også om responstid, pålitelighet og sikkerhet.

Alle kommer ikke til å få 5G-telefoner i nær fremtid, men vi vil snart begynne å nyte godt av tjenester som er gjort mulige av 5G. For å oversette mulighetene til reelle bruksområder må private og offentlige aktører begynne å teste ut teknologien tidlig, slik at driftige gründere, innsiktsfulle brukere og engasjerte teknologer kan komme i gang med innovasjon og utvikling.

I Norge har Telenor vært en viktig premissgiver for alle teknologiskift siden telegrafen. Vi er av natur teknologioptimister, men er samtidig opptatt av å sikre robust og forsvarlig gjennomføring av viktige teknologioppgraderinger. Ved inngangen til 5G-æraen lener vi oss frem for å pilotere og teste ut løsninger tidlig, i nært samarbeid med både næringsliv og offentlig sektor.

Grunnen til det er at 5G ikke kommer alene; teknologiskiftet er én viktig komponent i det vi har kalt en perfekt storm av teknologier, der 5G bidrar til dramatisk å ekspandere mulighetene for det vi kjenner som tingenes internett, eller IoT. Den massive veksten ting koblet til nettet vil kreve 5G-teknologi for å realiseres. Det vil gi enorme mengder data, som krever moderne AI. Datakraften og prosesseringskapasiteten har vi allerede, og sammen vil effekten av 5G, IoT og AI bli enorm. Det vil også kreve en bredere offentlig debatt om AI og etikk.

Telenor startet i fjor høst Skandinavias første 5G-pilot på Kongsberg. Denne uken annonserer vi flere testlokasjoner i Norge, og lanserer samtidig en 5G-pilot i Danmark i samarbeid med Nokia. I løpet av året vil vi ta 5G-testingen ett steg videre i en norsk storby. I tillegg til å levere raskt nett til vanlige kunder ser vi på hvordan vi sammen med sykehus, industri og kommuner kan ta i bruk teknologi på helt nye måter – takket være 5G.

Norge har gode forutsetninger for å lykkes. Vi har en heldigital befolkning, en robust infrastruktur, omstillingsdyktige bedrifter og en fremoverlent offentlig sektor. Vi må dra nytte av vår tradisjon for samarbeid og gjensidig tillit, samtidig som vi ivaretar sikkerheten og konkurransekraften vår. Telenor er klare til å gå sammen om å bygge 5G-samfunnet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom
 3. Sigve Brekke

Flere artikler

 1. Trondheim blir Norges første 5G-by

 2. Velger ny pilot-leverandør til 5G i Danmark

 3. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 4. Birgitte Engebretsen blir sjef for Telenor Bedrift: – Vi står overfor et nytt skifte

 5. E24-podden i Arendal: 5G, hjemmekontor og hackerne som truer