Riksrevisjonen med hard kritikk av Utenriksdepartementets tilskudd til International Peace Institute

Utenriksdepartementet kontrollerte ikke hvordan International Peace Institute brukte pengene, og brøt reglene for saksbehandling, mener Riksrevisjonen.

Riksrevisor, Per Kristian Foss.

Ruud, Vidar / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Utenriksdepartementet kontrollerte ikke hvordan International Peace Institute brukte pengene og brøt reglene for saksbehandling, mener Riksrevisjonen.

De mener også at departementet ikke tok habilitetsspørsmålet på alvor.

Granskingen av International Peace Institute (IPI) ble iverksatt etter at Dagens Næringsliv i fjor avslørte båndene mellom tidligere leder Terje Rød-Larsen og finansmann og overgriper Jeffrey Epstein.

Det er utbetalinger i perioden 2006 til 2012 Riksrevisjonen har sett på, da nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister.

Riksrevisjonen understreker i rapporten at de ikke har sett på forbindelser mellom nøkkelpersoner i IPI og eksterne aktører, og viser KPMGs gjennomgang av Terje Rød-Larsens forbindelser til Epstein.

Les også

Riksrevisjonen stusser over at enkelte fikk «veldig stor andel» av regjeringens corona-tilskudd

Skarp kritikk

Riksrevisjonen konkluderer med at det var betydelige svakheter i Utenriksdepartementets saksbehandling, kontroll med og oppfølging av IPI. De viser til at det mangler dokumentasjon på egen saksbehandling, at UD ikke kontrollerte eller fulgte opp hvordan IPI brukte pengene, og heller ikke så at IPI brukte for mye av tilskuddet på å dekke egne administrasjonskostnader.

Flere partier reagerte på lønnen diplomaten Terje Rød-Larsen fikk som sjef i UD-støttede IPI. Ifølge Dagens Næringsliv fikk han inn 6,7 millioner dollar fra IPI i løpet av de 14 innrapporterte årene siden 2005.

UD får også kritikk for å ikke ha stilt krav til IPI om å rapportere på måloppnåelse, og de fulgte heller ikke opp mangler ved prosjektplaner, budsjetter, rapporter og regnskaper fra organisasjonen.

Departementet får også kritikk for at utenriksministeren, da Jonas Gahr Støre og senere Espen Barth-Eide, først i 2012 vurderte sin habilitet til IPI. Embetsverket gjorde heller ikke dette, til tross for at ministeren ba om det.

Les også

NHO-sjefen støtter LOs krav om nasjonale innkjøpsregler: – Redd de useriøse skal få ta tak igjen

Gikk av

Dagens Næringsliv rettet i fjor søkelyset mot International Peace Institute, daværende leder Terje Rød-Larsen og båndene til den avdøde overgriperen og finansmannen Jeffrey Epstein.

En gjennomgang av skatteskjemaer rapportert inn til amerikanske skattemyndigheter viste at han på de 14 innrapporterte årene siden 2005 fikk inn rundt 6,7 millioner dollar fra IPI. UD har støttet IPI med 116 millioner kroner i løpet av Rød-Larsens periode som sjef.

Ifølge Dagens Næringsliv lånte Rød-Larsen penger av Epstein og autoriserte en tilbakebetaling som gikk gjennom IPI.

Det er disse pengeoverføringene som har vært gransket av Riksrevisjonen. Stortinget hadde også bedt om undersøkelser av Rød-Larsens lønn.

Rød-Larsen gikk i slutten av oktober i fjor av som president for IPI etter 15 år. Bakgrunnen var forbindelsene til Epstein.

Habilitetsspørsmål

Selv om det er tildelinger i perioden Støre var utenriksminister Riksrevisjonen har sett på, har også den nåværende utenriksministeren vært i søkelyset.

Dagens Næringsliv avslørte også at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) feiret 40-årsdagen sin i Terje Rød-Larsens leilighet, ifølge avisen grunnet hennes vennskap til Rød-Larsens kone Mona Juul – daværende ambassadør til Storbritannia og nå Norges FN-ambassadør.

Søreide slo da fast at hun var inhabil eller nær grensen for inhabilitet i saker som angår Mona Juul, men at hun ikke har noen personlig relasjon til Rød-Larsen og derfor ikke er inhabil.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Riksrevisjonen

Flere artikler

  1. Harryhandel, trøblete hjemmekontor og fastfood-roboter

  2. Nortura-ansatt funnet skadet i fryser

  3. Reagerer på at Helse Vest skal inn i høyhuset: – Sløsing med skattebetalernes penger

  4. Ingen streik i staten – Partene har kommet til enighet

  5. Google spytter milliarder inn i enormt byggeprosjekt