Nordic Trustee: Hotelleier Asmund Haare misligholder gjeld på 500 millioner

Asmund Haares svenske hotellselskap Host Property har havnet i brudd med lånevilkårene, ifølge Nordic Trustee. – Vi har støtte fra de største kreditorene, parerer IR-kontakt Christian Fuhr i Host.

SLITER I SVERIGE: Asmund Haares Host Property.
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Den profilerte investoren Asmund Haare eier ni hoteller i Sverige gjennom Host Hotels AB, som har tatt opp et obligasjonslån på 500 millioner svenske kroner.

Nå er lånet misligholdt, ifølge lånets tillitsmann Nordic Trustee (tidligere Norsk Tillitsmann), som i en melding onsdag denne uken slår fast at selskapet er i brudd med kravet til rentedekningsgrad i låneavtalen.

Host Property, som i likhet med andre hotellaktører er hardt rammet av den pågående pandemien, har forhandlet med sine kreditorer om endringer i låneavtalen siden i fjor høst.

19. januar i år annonserte selskapet i en pressemelding at det hadde kommet til enighet med de største eierne av obligasjonslånet om en såkalt standstill-avtale frem til 26. mars, som sikrer at disse kreditorene ikke erklærer mislighold innen den tid.

Christian Fuhr, IR-kontakt i Host Property, opplyser til E24 at selskapets forslag til ny låneavtale har støtte fra 62 prosent av kreditorene.

På det kommende obligasjonseiermøtet kreves det et flertall på 75 prosent av de fremmøtte kreditorene for å banke den endrede låneavtalen gjennom.

Solgte Oslo-hotell

Mens Host Property er under press, er det også tøffe tider for andre deler av Haares hotellimperium.

I fjor sommer gikk satsingen på det europeiske hotellkonsernet Maribel dundrende konkurs med milliardgjeld etter bare to års drift.

Denne uken meldte Estate Nyheter at Haares norske selskap Flying Elephant har solgt Tollbugata 25 i Oslo sentrum for en ukjent sum til Torstein Tvenges Fram Eiendom og Union Eiendomskapital.

Flying Elephant eide bygget sammen med Aubert-familiens selskap Daimyo. Torsdag spekulerte Dagens Næringsliv i en salgssum på 260-300 millioner kroner.

– Salget er ikke direkte relatert til prosessen i Host Property AB, men man gjør generelt tilpasninger for å frigjøre likviditet for å tilfredsstille ulike parter. Indirekte gir dette salget bedre likviditet til gruppen, sier Fuhr.

– Frykter du at det er andre kreditorer som vil erklære lånet misligholdt og tiltre pantet?

– Vi forholder oss til hva majoriteten av obligasjonseierne sier, og vet ikke hva de andre tenker. Men avtalen vi har lagt på bordet anser vi som god for alle parter, ikke minst fordi den innebærer økt sikkerhet bak lånet, noe som bør være viktig for långiverne i disse tider, sier Fuhr.

Han opplyser videre at det nye låneforslaget også innebærer en umiddelbar nedbetaling av lånet på 65 millioner kroner.

Nordic Trustee skriver i meldingen at man har midlertidig bestemt seg for å ikke foreta seg noe på egen hånd med tanke på misligholdet, mens man avventer utfallet av forhandlingene om en ny låneavtale.

Tapte 41 millioner i fjor

I Host Propertys nylige publiserte rapport for fjerde kvartal kommer det frem at svenske hoteller opplevde en inntektsnedgang på rundt 50 prosent i 2020.

Selskapet leverte et underskudd på 41 millioner av en omsetning på 46 millioner i året som gikk.

– Vi har tatt mange grep, og er optimistiske med tanke på å føre selskapet gjennom denne historisk krevende perioden, sier Fuhr.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hotell
  2. Obligasjonslån

Flere artikler

  1. Tredobling av nye grønne selskapslån i 2020: – Appetitten er veldig god

  2. Kriserammet helsegigant nekter å betale millionkrav fra meglerhus

  3. Betalt innhold

    Eiendomsutvikler vurderer rettssak mot Petter Stordalen etter hotellkonkurs

  4. Unicare-gründere raser mot fransk storeier: – Dette er et kynisk og godt planlagt ran

  5. Tung start for Stordalens flyselskap – tapte 645 millioner