Kampen om luften

Wizz Air-sjefen kritisk til flyboikott

Wizz Airs gründer og toppsjef József Váradi sier det er barnslig at flere fagforbund og organisasjoner vil boikotte selskapets innenriksruter i Norge.

Wizz Airs gründer og toppsjef József Váradi sier det er barnslig at flere fagforbund og organisasjoner vil boikotte selskapets innenriksruter i Norge.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Forrige uke varslet Wizz Air varslet at de starter opp innenriksruter fra Oslo til Bergen, Trondheim og Tromsø etter å ha fløyet fra Norge til utlandet i nærmere 15 år.

Det ungarske selskapet har gjort det klart at de ikke vil inngå tariffavtaler med fagforeninger. Det har ført til at motstand i fagbevegelsen, og Industri Energi og Nito er blant organisasjonene som vil nekte sine ansatte å bruke selskapet til jobbreiser.

Les også

Begynte å planlegge nytt flyselskap i mars: – Det er i utfordrende tider muligheter oppstår

«Barnslig»

– Jeg synes bare det er barnslig, sier Váradi til Dagens Næringsliv. Han mener organisasjonene ikke forstår hva velstand handler om, og at det handler om å være effektiv, vokse og skape arbeidsplasser.

Váradi sier at Wizz skaper og redder arbeidsplasser uten fagforeninger og at selskapet betaler de ansatte markedslønn. Lønnskostnadene i selskapet er på 9 prosent, ifølge DN. Det er mye lavere enn hos SAS og Norwegian.

– Se på alle flyselskapene som er blitt okkupert av fagforeninger, de er alle på konkursens rand, sier han.

Les på E24+

Analyse: Hvorfor Wizz Air kom til Norge

H og Ap reagerer

Uttalelsene skaper reaksjoner på både venstre- og høyresiden i norsk politikk.

– Det kan se ut som Wizz Air-sjefen ikke kjenner og forstår norsk arbeidsliv og ikke minst forstår hvordan vi ønsker at norsk arbeidsliv skal være. Hans syn på fagforeninger er for å si det forsiktig veldig fremmed, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til DN.

Han får støtte av finanspolitisk talsperson Hadia Tajik i Arbeiderpartiet som kaller uttalelsene til Váradi «umoderne og arbeidstagerfiendtlig».

– Det viser en komplett mangel på forståelse for Norges suksesshistorie og arbeidslivsmodellen, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Wizz Air
 3. Fly
 4. Industri Energi
 5. Nito
 6. Scandinavian Airlines (SAS)
 7. Norwegian

Flere artikler

 1. LO-forbund varsler boikott av Wizz Air

 2. Solberg støtter boikott av Wizz Air

 3. SV anklager Wizz Air for menneskerettighetsbrudd

 4. Wizz Air svarer etter Erna-kritikk: – Uriktige påstander

 5. Flere slutter seg til Wizz Air-boikott