Lønnsoppgjøret

Vinmonopolet kan bli rammet av streik

Deler av leveransene til polet kan bli stanset om partene i overenskomsten for Vin- og brennevinsbransjen ikke kommer til enighet.

NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Ved midnatt natt til onsdag går fristen for å bli enig i meglingen mellom LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke ut. Blir det ikke enighet går nesten 200 NNN-organiserte ut i streik.

Etter at det ble brudd i forhandlingene om overenskomsten for vin- og brennevinsbransjen ble partene innkalt til megling hos Riksmekleren 7. og 8. desember.

NNN har varslet plassfratredelse for totalt 177 ansatte.

63 jobber i Arcus, mens 114 jobber i Vectura, logistikkselskapet til Arcus og en av distributørene som leverer varer til Vinmonopolet.

– Det kan fort bli mange tomme polutsalg dersom det blir streik, sier NNN til Børsen, som først omtalte saken.

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet opplyser til E24 at Vectura står for rundt 50 prosent av volumene som leveres til polutsalgene.

– Det er en mekling som pågår, men vi håper selvsagt at de kommer til enighet innen fristen, sier Lorentzen, som understreker at de øvrige leverandørene vil fortsette å levere som normalt ved en streik hos Vectura.

Basert på volumene som finnes i Vinmonopolets butikker i dag har de rundt ni millioner vareliter. Til sammenligning ble det den første uken i desember solgt rundt 2,5 millioner liter.

– Vi har forbedret julehandelen over noe tid, og det vil si at vi bygger opp varelagrene frem mot jul. Vi har også bedt kundene planlegge julehandelen godt, og det har vi indikasjoner på at mange har gjort, sier Lorentzen.

Kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus vil ikke kommentere konsekvensene av en mulig streik overfor Børsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lønnsoppgjøret
 2. Arcus
 3. Vinmonopolet
 4. LO
 5. Streik
 6. NHO
 7. Lønnsoppgjør

Flere artikler

 1. Enighet i vin- og brennevinsbransjen

 2. Brudd i vin- og brennevinsforhandlinger

 3. Enighet i kommuneoppgjøret – Unio går til streik

 4. Alkoholsalget er doblet på nett

 5. Mener Securitas-datter opptrer «særdeles umoralsk» under vekterstreiken