Intersport mistet bare tre franchiser etter konkursen – sjefen trodde flere ville glippe

Gjelsten og Sunde-familien skisserte et sportskonsern uten 97 franchisebutikker – nå får de med seg 94 av dem på laget. Samtidig har butikkene nye avtaler som lar dem bryte samarbeidet raskere enn tidligere.

Lars Kristian Lindberg hyller de ansatte som har stått gjennom en tøff konkurs- og restruktureringsprosess som nå nærmer seg slutten. Nå er både han og de ansatte glade for at det er snø på bakken på det sentrale Østlandet, noe som ofte er synonymt med god trafikk i sportsbutikkene.
Publisert: Publisert:

– Nå går vi fra å fighte på kampanjer og realisere et stort varelager til å bli en faghandel med servicefunksjoner og bredere utvalg. Så får vi se hvor godt skodd vi er i møte med aktørene i markedet og på nett, sier Intersport-topp Lars Kristian Lindberg.

Han møter E24 på Intersport på Lambertseter Senter (før nye coronatiltak, journ.anm.), én av de egeneide butikkene som har overlevd den dramatiske nedskaleringen etter konkursen i Gresvig i fjor, som ble etterfulgt av en lang og krevende prosess med Konkurransetilsynet om å få danne sportskonsernet Sport Holding sammen med Sport 1.

Et stort spørsmål var om franchiser, altså butikker eid av kjøpmennene selv, ville vende Intersport ryggen etter konkursen. E24 omtalte at en av de største enkeltbutikkene i systemet gikk til konkurrenten Stadion Sport.

– Vi var nok forberedt på at flere medlemmer ville gjøre andre ting fordi tiden dro ut, og vi hadde ikke alle svarene underveis, sier Lindberg.

Nå viser det seg at den store majoriteten har blitt med videre.

– Så å si alle signerte innen 14 dager, sier han.

– Franchisene har jo stått åpne til å gjøre hva de ønsker, men min opplevelse var at mange ville være med på den transformasjonen til én kjede, Intersport, som vi hadde lansert før konkursen.

Kortere kontrakter

E24 har vært i kontakt med flere av de store franchiseselskapene. De forteller at stemningen er positiv, men at det fremdeles pågår en prosess med Intersport om å finne formen på det nye samarbeidet.

– I store trekk er jeg fornøyd, det er enkelte ting vi har dialog på fremdeles, sier Erik Sakshaug som driver 12 sportsbutikker i Trøndelag og på Helgeland.

– Det handler om frihet opp mot forpliktelse til kjeden, fortsetter Sakshaug, som sier de for eksempel diskuterer i hvor stor grad hans butikker kan kjøpe varer utenfor Intersport-systemet.

Han sier kontraktene hans sportsbutikker har med Sport Holding er langt kortere enn tidligere, uten at han vil si hvor korte de er.

STOR-FRANCHISE: Erik Sakshaug eier og driver en rekke frittstående sportsbutikker som bestemte seg for å bli med videre med Sport Holding-konsernet etter konkursen i Gresvig.

Det vil heller ikke franchisetager Kars Christian Stensrud, som sier kontraktene er «betydelig kortere» enn tidligere da hans kontrakt hadde to års løpetid.

Stensrud som kontrollerer åtte butikker sa før avtalen kom på plass at de holdt alle muligheter åpne hvis ikke avtalen ble så god som de hadde håpet.

– Var det aktuelt å gå ut av samarbeidet?

– Man kan alltid spekulere i det, men det er ikke så lett å finne eller lage alternativer, og så er det er mye som skal fungere i et så stort system, sier Stensrud.

– Vi er fornøyd, så vi har foreløpig hoppet i det. Og det ser ut til at organisasjonen har kommet ordentlig på plass, og Intersport har fått på plass mye flinke folk, sier han.

SNØ ER GOD BUTIKK: Da E24 møtte Intersport-sjef Lars Kristian Lindberg i Intersport-butikken på Lambertseter var han strålende fornøyd med at det lå et snølag på bakken, noe som ofte er synonymt med god trafikk til sportsbutikkene.

Vekstselskap

Nå er varelageret kuttet med nesten en milliard kroner, selskapet har kuttet rundt halvparten av de egeneide butikkene og kraftig nedskalert hovedkontoret.

Det vil vise seg i regnskapene allerede i år, skal vi tro Lindberg.

– Vi skal nok være i balanse i løpet av 2020, og så begynner vi nok å tjene penger i 2021, dette blir gjenoppbyggingsåret, sier han.

Intersport-sjefen sier topplinjen som følge av omstruktureringen er kuttet med 35 prosent, men at kostnadene er kuttet med 60 prosent, og at selskapet nå styrer mot en omsetning på rundt 2,3–2,4 milliarder.

– Med den basen man har i dag, vil du kalle Intersport for et vekstcase?

– Når vi får lønnsomhet i den basen vi har, så er det et vekstselskap, sier Lindberg. som sier han er glad for oppsvinget sportsbransjen har fått under coronapandemien.

NY BUTIKK: Intersport-sjef Lars Kristian Lindberg i prat med Arnar Audum som har jobbet i Gresvig-konsernet i åtte år. Han er strålende fornøyd med den fornyede butikken på Lambertseter.

Mistet bonus i konkursen

I planen som Sport 1-eier Bjørn Rune Gjelsten og tidligere Gresvig-eier Olav Nils Sunde la frem for Konkurransetilsynet, var ingen av de 97 franchisebutikkene med i det foreslått konsernet.

På spørsmål om hvorfor dette ikke var tatt med i de originale planene, svarer Lindberg.

– Uten å gå for mye i detaljer, så opplever jeg at tilsynet har sett dette som en totalitet. Franchisetagerne har stått fritt til å gå dit de ønsker, og vi har heller ikke lagt skjul på at vi ønsker dem med i det nye konsernet.

Som følge av Gresvig-konkursen mistet franchisene sin årlig bonus, og E24 omtalte at det var snakk om at franchisene kunne få den tapte bonusen om de signerte på nytt med Sport Holding.

Franchisene sier til E24 at de har kommet til enighet om en løsning på dette med den nye eiergruppen, men vil ikke si hvor god eller dårlig løsningen er. Sakshaug kaller den «vesentlig bedre enn worst case».

E24 spør også Lindberg om bonusen som forsvant betales ut eller om det er bakt inn i den nye avtalen.

– Dette er en del av betingelsene som har vært der, og som de nye eierne har vært villige til å bidra inn i, slik at følgekonsekvensen ikke ble så store etter konkursen.

Publisert:
Gå til e24.no