Kan spare 200 millioner i toll på sjømat årlig: Ønsker frihandel med Japan

Norsk sjømat kan spare 200 millioner kroner i toll årlig hvis Norge og Japan får en frihandelsavtale, mener sjømatrådet. Fiskeriministeren vil gjøre sitt beste.

HØY TOLL: Sjømatnæringen kan spare 200 millioner kroner i året i toll hvis Norge og Japan blir enige om en frihandelsavtale. Hittil har ikke Japan vært så interessert, men fiskeriminister Per Sandberg håper at det er Norges tur etter at forhandlingene mellom EU og Japan er over. Her er Sandberg på verdens største fiskemarked i Tokyo.
Publisert: Publisert:

Regjeringen åpner nå for samtaler med Japan om en frihandelsavtale.

EU forhandler nå med Japan om en frihandelsavtale, men hittil har Japan ikke vært klar for å innlede forhandlinger med Norge.

Fiskeriminister Per Sandberg er nettopp tilbake fra Japan etter å ha laget mat med verdensmesteren i sushi og besøkt verdens største fiskemarked. Han ønsker at norsk sjømat skal ta ytterligere andeler i Asia.

– Jeg tror Japan først vil ha på plass frihandelsavtale med EU, så tror jeg vi kan ta opp tråden igjen, sier Sandberg til E24.

– Jeg er rimelig positiv og optimistisk til at når en avtale med EU er på plass, så kan Norge bli neste ut, sier han.

Dersom Norge lykkes med å få til en frihandelsavtale med Japan, så kan det kutte tollsatsene kraftig, ifølge Norges sjømatråd.

I dag betaler sjømatnæringen 3,5 prosent toll på laks og ørret, 7 prosent toll for hel, fryst makrell og 10 prosent toll for fryst makrellfilet.

Les også

Lakseanalytiker etter Kina-avtalen: – Midt opp i det gledelige er timingen ganske dårlig

Sparer store summer

En handelsavtale vil kunne redusere tollen på norsk laks og andre fiskeprodukter med 200 millioner kroner i året, og dermed gjøre norsk sjømat mer konkurransedyktig, mener sjømatrådet.

– En slik avtale vil ikke bare spare næringen opp mot 1 milliard i toll over en femårsperiode, basert på dagens eksport, men vil også bygge videre på et unik og strategisk viktig bånd mellom Norge og Japan, sier Gunvar Lenhard Wie, sjømatrådets fiskeriutsending i Japan.

Han er bekymret for Japans økonomi og svak utvikling i konsumet, og frykter høye priser på norsk sjømat i et japansk marked hvor konkurransen er sterk.

Blant annet er nå laks til sushi om lag like dyrt som tunfisk, påpeker han.

– Vi ser flere utfordringer og bekymringsverdige utviklinger i Japan som bør tas tak i umiddelbart, sier Wie.

– Vi har en god posisjon her, men konkurrentene står i kø, så det er nå det er viktig å ikke sove i timen, sier han.

POPULÆR LAKS: Fiskeriminister Per Sandberg lager sushi sammen med verdensmesteren under sitt besøk i Japan nylig.

Høyere laksepriser

I fjor ble det solgt mindre laks til Japan enn året før, men på grunn av høye priser var eksportinntektene på rekordhøye 2,5 milliarder kroner.

Også makrelleksporten til Japan er populær. Totalt solgte Norge sjømat for 4,4 milliarder kroner til Japan i fjor.

Chile er en av Norges konkurrenter i laksemarkedet, og har i motsetning til Norge en frihandelsavtale med Japan. Også EU holder på å fremforhandle en slik avtale med Japan, noe som kan gi EU-produsenter en fordel.

Norge har så langt 29 frihandelsavtaler med 40 land, og forhandler om avtaler med land som Thailand, Vietnam, Indonesia, Algerie og India.

Les også

Sandberg håper på kinesisk lakseavtale: – Markedet er enormt

I høst skal også Norge og Kina innlede forhandlinger om frihandel, etter at de diplomatiske samtalene nylig kom i gang igjen etter flere år i dypfryseren.

Nylig inngikk Sandberg og Norge en avtale om veterinærforhold som kan åpne for mer norsk laks til Kina, allerede før forhandlingene om en frihandelsavtale begynner.

Les mer: Sandberg håper på kinesisk lakseavtale: – Markedet er enormt

– Mye mer enn fisk

Sandberg sier at en frihandelsavtale vil være en fordel for sjømatnæringen, men også for industri, teknologi og flyt av kapital. Flere japanske selskaper har allerede inngått partnerskap med norske selskaper, sier han.

– Det handler om mye mer enn fisk, sier Sandberg.

– Vi er på ballen og driver og fremforhandler frihandelsavtaler andre steder også. Men det er klart at Japan er et av de viktigste markedene våre i Asia, så det å få på plass en slik avtale der vil være ekstremt viktig for norsk næringsliv, sier han.

Les også

SalMars nye gigantanlegg snart på vei til Norge

Les også

Rekordår for laks og ørret

Les også

«Eksepsjonell» sjømateksport til Sør-Korea: – Nå har det tatt av

Publisert:

Her kan du lese mer om