NHO-rapport: Bedriftene er mer optimistiske
Flere bedrifter forventer at markedssituasjonen vil bedres i andre halvår av 2017, ifølge NHO. Én bransje er soleklar vinner.
BEDRE UTSIKTER: Medlemsbedriftene i NHO melder samlet sett om noe bedre utsikter, selv om olje- og gassnæringen fortsatt sliter. Det går særlig godt innen bygg og anlegg og turisme. Dette bildet er fra anleggsplassen for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.
NHO legger tirsdag frem tall som viser at medlemsbedriftene er mer positive.
Andelen bedrifter som svarer at markedssituasjonen er tilfredsstillende er på 88 prosent, ifølge en medlemsundersøkelse blant 1.800 NHO-medlemmer.
Det er særlig i bedrifter innen bygg og anlegg og reiseliv som er optimistiske, ifølge NHOs økonomibarometer.
Bygg- og anleggsbransjen nyter godt av stadig økende boligpriser, mens en svekket krone får flere utenlandske turister til å legge ferien til Norge.
– Den soleklare bransjevinneren her er bygg og anlegg, fortalte NHOs sjeføkonom Øystein Dørum på et pressemøte i Oslo tirsdag.
– Dette henger selvfølgelig sammen med hvordan myndighetene møtte krisen, sier han.
Dørum viser til økte offentlige investeringer og sentralbankens lave rente, som har gitt et betydelig oppsving i byggenæringen.
– Politikken har gjort bygg- og anlegg til en vinner, sier Dørum til E24.
– Øyner lyset
En rekke tjenestenæringer er også svært positive, inkludert bedrifter som leverer til petroleumsnæringen, som har tatt seg kraftig opp de siste månedene.
– Flertallet av bedriftene [i oljebransjen] er negative til nå-situasjonen, men flertallet er blitt positive på fremtidsutsiktene, sier Dørum.
– De begynner å øyne lyset i enden av tunnelen, sier han.
Les mer: NHO med fersk rapport: Mener det verste er over
NHO med fersk rapport: Mener det verste er over
Skille mellom landsdeler
Oppgangen gjennom fjoråret og inn i 2017 gjelder bedrifter over hele landet.
Bedriftene på Østlandet var mest positive i andre kvartal.
– Hovedtendensen er bedring rund baut, enten vi ser nasjonalt, bransjemessig eller regionalt, sier Dørum.
På Sør- og Vestlandet er stemningen fortsatt mer dempet enn i landet for øvrig. Bedriftene i Rogaland skiller seg ut som mest negative til markedssituasjonen, men også de har forventninger om oppgang i løpet av 2017.
ULIK FORDELING: Figur over bedrifters syn på om markedssituasjonen er positiv eller negativ, fordelt på ulike landsdeler. Bedriftene på Østlandet er mer positive enn dem på Sør- og Vestlandet.
Bedrifter innenfor informasjon-og kommunikasjon skiller seg ut som mer negative enn bedriftene for øvrig og forventer at situasjonen blir vanskeligere fremover.
– Hele Europa går bedre
Funnene i Næringslivets økonomibarometer stemmer også godt overens med tendensene i Norges Banks regionale nettverk.
Bedriftene i det regionale nettverket melder samlet om moderat produksjonsvekst de siste tre månedene. Veksten her er den sterkeste siden 2013 og har økt i alle næringer unntatt varehandel.
Bedriftenes samlede vekst kommer av økt aktivitet i Europa, forklarer Dørum.
– Hele Europa går bedre, og det er positivt for Norge, siden vi sender en stor del av eksporten vår til Europa, sier han.