Svensk godterikjempe frykter ikke norsk moms: – Vil tåle det veldig godt
Maxgodis venter et strålende 2019, og mener de vil leve godt med momspåslaget som kommer når den tollfrie grensen på 350 kroner skrotes.
Regjeringen og KrF besluttet i budsjettforhandlingene tidligere denne uken å skrote den såkalte 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel.
Virke har jublet over forslaget, og mener det var på høy tid. Samtidig frykter Posten tusenvis av uavhentede småpakker når grensen forsvinner.
En som tross av at forretningsmodellen er basert nettopp på denne grensen forholder seg helt rolig, er Net Trading Group-sjef Morten Hansson.
Selskapet driver nettbutikken Maxgodis.se som har godterilevering til norske kunder som hovedgeskjeft.
350-kronersgrensen fjernes fra 2020
Venter godt «venteår»
– Vi ser først og fremst for oss at 2019 kommer til å bli et strålende år, ettersom regelverket og rammevilkårene da blir de samme som i dag, sier Hansson til E24.
Nettbutikken har blitt kontroversiell og populær fordi kundene får kjøpe søtsaker for opptil 320 norske kroner, samtidig som frakten splittes på såkalt EU-frakt og frakt i Norge.
Dermed kan kundene kjøpe godteri og brus på nett for så å få de sendt over grensen fra Sverige både toll- og avgiftsfritt. Det kan de også få fortsette med, til 1. januar 2020. Da må momspåslaget inn i beregningen, slo budsjettpartnerne fast tirsdag.
– Vi ser jo hva som kan skje, men det er litt for tidlig å ta en konsekvensanalyse nå. Jeg tror egentlig ikke politikerne har helt kontroll på dette, sier Hansson.
Posten frykter hauger av uavhentede småpakker når 350-kronersgrensen ryker
Tror på utsettelse
Han sier at man hos Maxgodis tror at fjerningen av avgiftsfritaket vil bli forsinket.
– Jeg tror man vil utsette dette til 2021, og tilpasse seg til EUs regelverk, sier Hansson.
Dermed peker han på det samme EU-vedtaket som Posten til NRK onsdag ba regjeringen forholde seg til i saken.
EU har besluttet å fjerne toll- og avgiftsfritaket fra land utenfor unionen fra 2021. For å forenkle prosessen har man bestemt seg for å lage en løsning som legger opp til at nettbutikkene selv avgiftslegger produkter de skal sende inn i landene.
Finanspolitisk talsmann i Høyre, Henrik Asheim, sa til avisen at han forventer at en norsk løsning vil være klar til 2020 for å unngå postproblematikken.
– Vi har tid til å få på plass en ordning hvor varene fortolles i nettbutikken, slik at vi unngår opphoping av pakker hos Posten, sa han til NRK.
Tror nettbutikker vil «bombardere» nordmenn: Spår shopping-fest i utlandet før 2020
– Vil tåle momspåslaget
Hansson forklarer at selskapet, uavhengig av hva myndighetene til slutt bestemmer seg for, har sett på flere typer scenarioer og at de tror de kommer godt ut av det.
– Momsen på de varene vi selger er 15 prosent, det er et påslag vi tåler veldig godt, sier Hansson.
Han vil ikke kommentere nærmere hvilke scenarioer og eventuelle løsninger selskapet har sett for seg av konkurransehensyn.
Som følge av at selskapet allerede selv frakter varene over grensen og dermed fortoller varene, blir ikke kundene offer for fortollingsgebyr fra fraktselskapene.
På spørsmål om Hansson tror kundene vil fortsette å handle hos dem etter tollfri netthandel er et saga blott, svarer han et klart ja.
Frykter kollaps om man fjerner 350-kronersgrensen: – Vi trenger mer tid
Selger mest drikkevarer
– For å ta et eksempel koster en brusboks hos oss nå omkring 5,07 kroner. Et momspåslag på 15 prosent oppå det gjør at vi fortsatt ligger godt under seks kroner. I butikken koster disse allerede 17–18 kroner per boks, sier Hansson.
I dag er nettopp drikkevarer den største varegruppen til selskapet.
– Pepsi Max er det desidert største produktet hos oss. Der kommer også paradokset inn, for i Norge er det jo sukkeravgift på Pepsi Max, sier Hansson.
E24 har tidligere omtalt at regjeringen i sitt statsbudsjett gikk inn for at avgiften på sukkervarer skal reverseres ved nyttår. Når det gjelder avgiften på alkoholfrie drikkevarer, som også omhandler mineralvann blir avgiften stående som i dag, foreløpig.
Regjeringen varslet i statsbudsjettet at de vil sette ned et utvalg som skal se nærmere på avgrensningene i sjokolade- og sukkeravgiften. Samtidig skal det vurderes om det er mulig å endre utformingen på avgiften på alkoholfrie drikkevarer.