– Kultur kan helt klart skapes digitalt, men den sterkeste lagfølelsen bygges ved kaffemaskinen, i trimrommene og i møterommene, skriver IBM Norge-sjef Hans Henrik Merckoll i denne kronikken. Illustrasjonsfoto

Thomas Brun, NTB scanpix

Arbeidsplassen handler om mer enn produktivitet

På torsdag kunne vi lese at åtte av Norges største selskaper vil videreføre hjemmekontor i ulikt omfang etter korona. Telenoransatte trenger ifølge sjefen ikke møte fysisk tilbake på jobb. Fleksibilitet er bra, men vi må ikke glemme at arbeidsplassens betydning for fellesskapsfølelse, inspirasjon og engasjement.

 • Hans Henrik Merckoll
  Hans Henrik Merckoll
  Administrerende direktør, IBM Norge
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I IBM har vi alltid praktisert full fleksibilitet mellom hjemmekontor, arbeid hos kunden og på jobben. Denne modellen representerer helt sikkert fremtidens arbeidsplass og er noe vi vil fortsette med. Heldigvis opplever vi at de aller fleste likevel velger å være fysisk på jobb.

Koronakrisen har for alvor demonstrert verdien av å ha en solid digital grunnmur. Ved hjelp av moderne skyteknologi og gode samhandlingsverktøy har vi kunnet være fleksible og opprettholdt produktiviteten fra hjemmene våre. Noe har til og med fungert bedre enn før.

Les også

Åtte av Norges største selskaper om hjemmekontor-revolusjonen: Slik endres arbeidslivet

Hjemmekontorene har blant annet lært oss noe viktig om møtekultur – at mange møter egner seg bedre som videomøter og at man kan spare mye på å tenke litt nytt. Kanskje kan det være hensiktsmessig å redusere møteaktivitet, og til og med kutte ned på kontorlokaler.

Men selv om digitale verktøy hjelper oss å holde hjulene i gang under en pandemi er det viktig å huske at jobben handler om mer enn produktivitet og verdiskaping. Jobben er også et sted for sosialt samvær, kompetansedeling, bygging av lagfølelse og personlig utvikling.

For mange er jobben som en utvidet familie og dynamikken som oppstår når mennesker møtes fysisk kan ikke fullt ut erstattes av tekniske løsninger.

Les på E24+

Corona-påført hjemmekontor? Slik får du jobben gjort likevel

Som globalt konsern med over 350.000 ansatte har vi bred erfaring med å samhandle og bygge kultur gjennom digitale flater. Denne erfaringen har vært til stor hjelp under krisen. Gjennom blant annet Kahoots, digitale after works og mindfulness-kurs organisert av ansatte har vi klart å holde selskapet samlet og motivert gjennom krisen.

Kultur kan helt klart skapes digitalt, men den sterkeste lagfølelsen bygges ved kaffemaskinen, i trimrommene og i møterommene. Derfor gleder vi oss nå til vi er tilbake på kontorene igjen.

Vår erfaring er allikevel at de beste ideene oppstår i fysisk interaksjon mellom mennesker. Trivsel er avgjørende for verdiskaping, og trivsel oppstår oftest gjennom et energisk og pulserende arbeidsmiljø. Samtidig anerkjenner vi ansattes behov for fleksibilitet. Trivsel skapes også når man får muligheten til å disponere dagen mest mulig hensiktsmessig.

Les også

Ingen ansatte i Telenor behøver å møte på jobben

Kanskje jobber noen best når man får muligheten til å ta seg en joggetur midt på dagen? Kanskje har man ekstraordinære behov i familien?

Nøkkelen ligger i balansen mellom fleksibiliteten og stabiliteten. Vi ønsker å være en bikube der vi opplever å skape noe sammen – med nødvendige og viktige ideer og innspill fra utsiden. For å få til dette må vi ha mennesker på jobb, men de må gjerne komme og gå slik vi alltid har gjort.

De aller fleste trenger en stabil base for å prestere, og denne basen bør være på jobben.

La oss ta med oss sunne erfaringer fra koronakrisen uten å glemme at jobben er en møteplass for kompetansedeling, inspirerende interaksjon, dyrking av felles målsetninger og vennskap. Dette kan ikke ene og alene oppnås fra et hjemmekontor.

Her kan du lese mer om

 1. Hjemmekontor
 2. Coronaviruset
 3. IBM
 4. Arbeidsliv
 5. Telenor
 6. Arbeidsplass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Urolige for hjemmekontor: – Regelverket er mangelfullt

 2. Advarer mot å la hjemmekontor bli permanent

 3. Betalt innhold

  Eksperter: Dette er farene ved permanent hjemmekontor

 4. Annonsørinnhold

 5. Kronikk: Hjemmekontorrevolusjonen truer arbeidsmiljøloven - eller omvendt?

 6. Betalt innhold

  Jannicke Hilland har lang erfaring som toppsjef. Men å styre 650 mennesker på hjemmekontor visste hun lite om.