Kaster ut selskaper fra pensjonsfondet

Et amerikansk og et canadisk selskap kastes ut av Statens pensjonsfond utland for grove brudd på fondets etiske normer.

KASTER UT UETISKE: Finansminister Sigbjørn Johnsen sier det er viktig med en ansvarlig investeringspraksis i pensjonsfondet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er amerikanske FMC Corporation og kanadiske Potash Corporation of Saskatchewan, verdens største gjødselprodusent, som kastes ut fra Statens pensjonsfond utlands (SPU) investeringsunivers. Årsaken er at selskapene kjøper fosfat fra ikke-selvstyrte områder i Vest-Sahara, opplyser Finansdepartementet.

Allerede 30. september i fjor ba Finansdepartementet Norges Bank om å selge seg ned i de to selskapene og nedsalget av verdipapirer er nå avsluttet. Ved utgangen av 2010 hadde petroleumsfondet aksjer for over 1,5 milliarder kroner i Potash og for drøyt 300 millioner i FMC.

Beslutningen er tidligere anbefalt av Etikkrådet og utkastelsen begrunnes i de etiske retningslinjenes kriterium om særlige grove brudd på grunnleggende etiske normer.

– Alvorlig problem

Samtidig velger Finansdepartementet å ikke følge Etikkrådets anbefaling om utelukkelse av den franske industrigiganten Alstom. Selskapet blir imidlertid satt til observasjon av Etikkrådet i fire år på grunn av «risiko for grov korrupsjon i selskapets virksomhet».

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier det er et overordnet mål i arbeidet med en ansvarlig investeringspraksis i SPU å bidra til at selskaper styres godt og at markedene er velfungerende.

– Korrupsjon er et alvorlig problem som går til kjernen av god selskapsstyring. Vi vil ha lav toleranse for korrupsjonstilfeller som oppstår i etterkant av at selskapet er satt til observasjon, sier Johnsen.

Følger ikke

Etikkrådet mente også at det kinesiske oljeselskapet PetroChina burde utelukkes fra fondet. Årsaken var den uakseptable risikoen for medvirkning til pågående og framtidige menneskerettighetsbrudd knyttet til byggingen av olje- og gassrørledninger i Burma.

Men her besluttet Finansdepartementet å ikke følge rådet fordi selskapet ikke selv er involvert i den uetiske virksomheten, som i stedet knyttes til et annet selskap.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Oljefondet kaster ut Yara-konkurrenter

  2. Betalt innhold

    Kaster ut selskaper fra oljefondet

  3. Opphever flere utelukkelser: Oljefondet åpner døren for Walmart

  4. Finansdepartementet utestenger fem selskaper

  5. - Oljefondet profitterer på menneskerettighetsbrudd