Glava-sjefen: - Hardt og ærlig arbeid nøkkelen til suksess

ASKIM (E24) Du har kanskje aldri tenkt over det, men det kan være at boligen din er isolert med en østfoldsk milliardsuksess kalt Glava.

  • Ida Hanstad
Publisert:

Det er mye historie i veggene hos Glava AS i Askim i Østfold. Den store fabrikken er i full aktivitet - snart 80 år etter oppstarten.

I enorme lagerrom ligger rull på rull med fersk Glava, og i rommet bak er store roboter i ferd med å produsere enda mer.

For det er fortsatt stor etterspørsel etter den gule massen, som de fleste nordmenn har eller har hatt et forhold til - kanskje uten å vite det.

- Mange husker sikkert at Glava klødde. I dag heter det ikke lenger glassvatt, men glassull, forklarer daglig leder Jon Karlsen, og stryker over den gule massen.

- Nå klør det ikke lenger, sier han blidt.

På E24 Bedrift kan du sjekke selskapets regnskap.

Sterk vekst

Det var i 1935 at den norske industrieieren Jens Bull startet produksjon av isolasjonsprodukter av glassfiber. Da var den tyske oppfinnelsen, som på den tiden ble kalt glassvatt, eller Hager-vatt, allerede en populær vare i store deler av Europa.

Med fabrikk i Askim og kontor i Oslo skulle Glava erobre Norge. De to familiene som sto bak selskapet, Arnfinnsen og Natvig-slekten, delte ansvaret mellom seg.

I 1939 omsatte selskapet for 60.000 kroner. Selskapet vokste sakte med sikkert, og blant annet bidro oppbyggingen av Norge i etterkrigstiden til en voldsom økning i omsetningen.

LES OGSÅ: «Bolleland» selger 1,3 millioner boller i året

På slutten av 60-tallet hadde Glassvatt blitt en millionbedrift.

«Eventyrlig utvikling for Glassvatt i Askim», skrev lokalpressen, med undertittelen «Omsetning i 1935: 60.000 norske - i 1969: 39 millioner».

Oppturen fortsetter

Siden den gang har pilene bare pekt én vei.

Ifølge kredittopplysningselskapet AAA Soliditet omsatte selskapet for 1,25 milliarder kroner i 2011.

Daglig leder Jon Karlsen tror ærlig og hardt arbeid er hovedårsaken til suksessen.

LES OGSÅ: Her er selskapene som klatrer

- Selskapet har vært forsiktig med å ta ut utbytte, og heller latt bedriften få investere. De har forsiktig bygget stein på stein og nå er selskapet en hjørnesteinsbedrift i Østfold, sier han, og legger til:

- Det har også hatt mye å si at vi har vært og er helt oppdaterte på den nyeste teknologien. Vi har også mange flinke folk med klart markedsfokus, sier Karlsen, som for øvrig er selskapets første daglige leder uten tilknytning til enten Anfinnsen- eller Natvig-slekten.

Kreativ markedsføring

Glava-sjefen mener også at selskapets utradisjonelle markedsføringsmetoder har bidratt til suksessen.

Blant dem det kjente reklamestuntet «isblokkekspedisjonen» i 1959.

- For å vise folk effekten isolasjonen hadde pakket de inn en tre tonn tung isblokk i glassull og fraktet den fra polarsirkelen til ekvator. På 27 døgn kjørte de 12.000 kilometer, og ekspedisjonen fikk mye oppmerksomhet i en rekke land, også utenfor Norge, sier han.

På ferden smeltet kun ti prosent av isblokken vekk, til tross for over 50 plussgrader i Sahara.

Se filmen fra isblokkekspedisjonen på Glavas hjemmesider.

Sterke familiebånd

I 2012 er både Birger Natvig og hans etterkommere samt Arnfinn Anfinnsens etterkommere sentrale i selskapet.

Birger Natvigs sønn Sigurd Natvig (75) er styreleder, med Anfinnsens barnebarn Per Christian Anfinnsen (43) er styrets nestleder. I tillegg sitter Arnfinn Anfinnsens barnebarn Ole Richard Anfinnsen (46) og Cathrin Anfinnsen Thon (48) i styret.

- Jeg kan ikke få sagt nok positivt om eierslektene. Per Anfinnsen og Sigurd Natvig hadde omvekslende roller og var dels administrerende direktører og dels styreledere i mange år. Selv om det var og er to familier involvert har de klart å drive selskapet i fred og fordragelighet i 77 år, sier Karlsen.

Saken fortsetter under bildet.

BEGYNNELSEN: Dette bildet fra 1940-tallet viser fabrikkarbeider Erik Andersen mens han tar seg av den ferdig-produserte glassvatt. I dag utfører store maskiner nesten hele prosessen på egenhånd.

Søk etter flere bedrifter på E24 Bedrift.

Hard konkurranse

RULLER OG GÅR: Administrerende direktør Jon Karlsen utenfor Glava AS sitt hovedkontor i Askim.

Selv om selskapet fortsatt går bra, er det enkelte ting som skaper hodebry for Glava-sjefen.

- Den største utfordringen i dag er at Norge er et lite land i Europa. Vi har et relativt høyt kostnadsnivå, og da blir vi en form for fluepapir for konkurrenter som vil inn i Norge, sier han.

- Da er det viktig å jobbe hardt for å få folk til å skjønne at vi er eksperten på norske forhold, sier han entusiastisk, legger Karlsen til.

Les også: Isolerer hus med klær

Karlsen innrømmer at det er morsomt å vite at tusenvis av både gamle og nye norske hjem er isolert med nettopp deres produkt.

- Jeg håper bare at det fortsetter slik. Det er mange konkurrenter på markedet, og flere av dem prøver seg med å dumpe priser. Det er leit når enkelte utbyggere ser velger isolasjon kun ut fra pris, for på sikt vil jo det bli dyrere for huseieren enn om man investerer i kvalitetsisolasjon. Strømregningen blir hyggeligere hvis veggene er ordentlig isolert, sier Glava-sjefen alvorlig.

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Norge AS

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. E24
  2. Glava

Flere artikler

  1. - Har ikke opplevd en slikbråbrems på 20 år

  2. Tjener flesk påBirken-feberen

  3. Lyspæra er død,leve lyspæra

  4. Salget av økologisk mat øker- men bøndene blir færre

  5. Her er selskapenesom klatrer