Brukes seks milliarder på ny «bydel» på Oslos østkant

Steen & Strøm vil bruke seks milliarder kroner på å bygge kjøpesenter, hotell, badeland og boliger på Økern øst i Oslo.

NYTT: Utkast til hvordan nye Økern senter kan bli seende ut. Utbyggerne håper dette kan bli sentrum i en helt ny bydel på Oslos østkant.

Steen & Strøm
Publisert:,

Det er vel neppe kontroversielt å hevde at Økern med sin slitne høyblokk fra 1969 og omkringliggende industriområde og trafikkmaskin ikke akkurat er Oslo på sitt peneste.

Nå vil imidlertid kjøpesenterfirmaet Steen & Strøm investere seks milliarder kroner for å utvikle Økern senter, etter at politikere og plan- og bygningsetaten i Oslo har gitt et endelig grønt lys for byggingen.

– Vi ønsker å gjøre Økern til et sted, etter at det nok i lang tid har blitt ansett som et ikke-sted, sier prosjektdirektør i Steen & Strøm, Thomas Holth, til E24.

Skal stå ferdig i 2020

Det er totalt snakk om 163.000 kvadratmeter, hvorav rundt en tredjedel vil være kjøpesenter, mens resten skal inneholde et badeland, kino, boliger og serveringssteder.

– Vi har ambisjon om å starte byggingen i 2017, og allerede i 2020 skal senteret stå ferdig, sier Holth.

Videre vil badelandet så påbegynnes og hele prosjektet skal være ferdig senest innen 2025.

Utbyggingen blir den største i hovedstaden siden Tjuvholmen-utbyggingen ved havnebassenget tok form

Selve senteret vil være på 45.000 kvadratmeter, ved siden av serveringssteder og restauranter på ytterligere 5.000 kvadratmeter.

Det vil gjøre prosjektet til Oslos største senter.

(saken fortsetter under bildet)

I DAG: Høyblokken, trafikkmaskinen og omkringliggende nærings- og industrieiendom er hva som preger Økern i dag.

Steen & Strøm

Viktig med mat og drikke

– Det som er veldig viktig å få frem, er at vi ønsker å utvikle et sted det er godt å være, ikke bare et senter man kjører til for å handle. Det er derfor vi vil etablere et stort ørvendt torg utenfor med spisesteder, et badeland, en kino, boliger og et hotell, sier Holth til E24.

Spesielt serveringssteder vil spille en sentral rolle i prosjektet.

– Det skal være et trivelig og pulserende urbant sted der man kan ta en kaffe om morgen, og gå til for å spise eller ta en øl om kvelden, sier Holth og trekker paralleller til Vulkan-utbyggingen ved Akerselva – hvor Mathallen og en rekke serveringssteder er etablert.

(saken fortsetter under bildet)

ETTERPÅ: Slik ser man for seg at Prosjekt Økern Sentrum bli seende ut. De trekantede byggene til høyre skal huse boliger, med badeland nedenfor. I midten vil man anlegge et hotell, mens høyblokken og områdene like rundt vil huse kjøpesenteret og torget.

Steen & Strøm

Holth viser til at det i en kilometers radius fra senteret nå skal bygges 10.000 boliger. Selve Prosjekt Økern Sentrum skal inneholde 350 boliger, totalt cirka 25.000 kvadratmeter boligareal.

– Vi vil at Økern senter skal være det levende navet for alt det som kommer rundt her nå. Boligutbyggingen i området rundt vil være en prosess som går helt til 2030, men det vil i det vesentligste stå ferdig i 2020–2025.

(saken fortsetter under bildet)

RIVES? Høyblokken på Økern ble bygget i 1969 og har nok sett sine beste dager.

Jostein Nissen-Meyer

Trafikknutepunkt

Hvert døgn passerer 150.000 biler Økern. Planen for prosjektet, og også de nærliggende byggeprosjektene, er at det vil ligge næringsbygg mot veiene, mens boligområdene vil ligge skjermet bak næringsbyggene.

– Økern er også unikt ved at det faktisk ligger veldig sentralt i forhold til buss og T-bane, banen ned til sentrum tar bare drøyt ti minutter. Videre vil det ble bygget gang og sykkelveier slik at man kommer seg sømløst videre til Løren, Tøyen og Grünerløkka. I dag oppleves nok Økern som en øy inne i trafikkmaskinen.

Mulig blokken rives

Men hva skjer så med Økerns noe uskjønne landemerke, høyblokken?

Den huser i dag kontorene til Bydel Bjerke, NAV, samt noe næringsvirksomhet, men mye av blokken står også tom.

– Vi har ikke tatt en endelig beslutning på det ennå. Enten vil den bli revet og det blir bygget en helt ny blokk, eller så vil vi gå for en totalrehabilitering av bygget med helt ny fasade. I prosjektet inkluderes uansett en høyblokk tilsvarende dagens, som vil fremstå som et signalbygg i den nye byutviklingen.

Steen & Strøm kjøpte Økern senter tilbake i 2005 med det mål om å utvikle. De er nå prosjekteier sammen med Storebrand.

– Fra vi kjøpte det til senteret står oppe, snakker vi om en tidslinje på 14–15 år. Ser du på et tilsvarende prosjekt som Tjuvholmen, så startet man planarbeidet der i 1984 og det sto endelig ferdig i 2014. Så vi synes dette går ganske raskt.

PLANER: Leder for Økern-prosjektet i Steen & Strøm, Thomas Holth, med en foreløpig modell av prosjektet.