Olav Thon fikk tilbake 88,8 millioner på skatten

Etter å ha betalt mange hundre millioner i skatt gjennom flere år, fikk enkeltmannsforetaket Olav Thon i fjor igjen 88,8 millioner på skatten. Det i et år da driftsresultatet gikk flere millioner i minus.

MILLIONGLIS: 92-årige Olav Thon kan smile etter at enkeltmannsforetaket hans har fått igjen 88,8 millioner på skatten. Bildet er fra et foredrag Thon holdt på handelshøyskolen BI.

Berit Roald
  • Mathias Klingenberg
Publisert:,

Det kommer frem av det ferske årsregnskapet for enkeltmannsforetaket Olav Thon.

Milliardæren har siden 1995 hatt enkeltmannsforetak med samme navn som seg selv. Selskapet har betalt inn mange hundre millioner i skatt gjennom årenes løp.

Regnskapet for i fjor viser imidlertid at vinden snudde i 2014. Fra å ha betalt henholdsvis 171 og 151 millioner kroner i skatt i 2012 og 2013, fikk selskapet tilbake 88,8 millioner kroner på skatten sist år.

E24 har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med sentrale personer i Olav Thon-gruppen for å få en kommentar til denne saken, uten å lykkes.

Professor Ole Gjems-Onstad ved Institutt for regnskap, revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI forteller imidlertid på et generelt grunnlag at et enkeltmannsforetak får igjen penger dersom man har betalt inn for mye i forskuddsskatt.

Det bekreftes også av Skatteetaten.

– Det er litt uvanlig at noen får tilbake så mye, for vanligvis vil man prøve å få forskuddsskatten korrigert i løpet av året, forteller Gjems-Onstad.

(saken fortsetter under bildet)

EKSPERT: Professor Ole Gjems-Onstad sier på generelt grunnlag at enkeltpersonsforetak får igjen penger på skatten dersom man har betalt for mye i forskuddsskatt.

Torbjørn Brovold/BI

Ga bort formuen

På tampen av 2013 kom nyheten om at Olav Thon gir bort milliardformuen til en stiftelse som han selv kontrollerer.

Fra å være Norges rikeste mann i 2012, med en formue på 9,9 milliarder kroner ifølge skattelistene, datt Thon ned til 26. plass på listen, med en formue på «bare» 1,1 milliarder kroner.

Gjems-Onstad sier det er mulig pengene Thons enkeltmannsforetak fikk igjen på skatten i 2014, kan relateres til at Thon har ført formuen over i stiftelsen.

– Forskuddsberegningen baserer seg på ligningsstallene året før. Det er klart at hvis man gir bort deler av sin formue, vil man få en lavere formuesskatt, sier han.

Dersom Thons ligningsstall for 2012 ble lagt til grunn for hvor mye Thons enkeltmannsforetak skulle betale i forskuddsskatt i 2013, kan det forklare tilbakebetalingen i 2014.

Som følge av at Thon «ga bort» formuen, ble den faktiske ligningsverdien hans nemlig redusert med rundt 8,8 milliarder i 2013.

Ettersom formuesskatten i Norge var på 1,1 prosent i 2013, tilsvarer det omtrent de 88,8 millionene Thons enkeltmannsforetak fikk tilbake på skatten i 2014.

Negativt driftsresultat

Nå har nok Thon til salt i grøten og vel så det, men skattemillionene kommer i et år hvor enkeltmannsforetaket, som driver med utleie av eiendom, fikk et negativt driftsresultat.

Driftsresultatet endte med et underskudd på 10,6 millioner kroner, mot et overskudd på 41,1 millioner kroner året før.

Driftskostnadene økte med rundt 53 millioner kroner. Dette er posten «Annen driftskostnad» som utgjør mesteparten av økningen.

E24 erfarer at økningen i utgiftene er knyttet til store vedlikeholdsprosjekter på to av Thons eiendommer i Oslo.

Årsresultatet ble halvert sammenlignet med året før. Resultatet kom på 62,2 millioner kroner, en nedgang fra 120,5 millioner i 2013. Det er renteinntekter og andre finansinntekter som gjør at selskapet får et positivt årsresultat tross negativ drift.

Thon selv tok ut 20,3 millioner kroner fra selskapet i 2014.

Skattepengene styrker egenkapitalen

Skattemillionene Thon fikk igjen utgjør hoveddelen av de drøyt 130 millionene enkeltforetakets egenkapital ble styrket med i fjor.

Resten av økningen kommer av at årsresultatet på 62 millioner også overføres til egenkapitalen. Ved utgangen av 2014 var egenkapitalen på 1,37 milliarder kroner.

Dermed begynner egenkapitalen igjen å krabbe opp mot 2012-nivå, som var på 1,85 milliarder kroner.

I forbindelse med at Thon overførte formuen til stiftelsen, tok han ut 577 millioner kroner av enkeltmannsforetakets egenkapital i 2013. Egenkapitalen i selskapet gikk dermed ned til 1,24 milliarder kroner i 2013.

– Viser urimeligheten med formuesskatten

Forretningsmannen Olav Thon har lenge vært en av Norges rikeste menn. Det har også skatteetaten merket seg. I 2013 skrev VG at forretningsmannen hadde betalt én milliard i skatt fra og med 1996.

– Formuesskatten gjør at jeg av en inntekt på 78 millioner kroner i 2011 betalte 139 millioner i skatt. Det synes jeg er i drøyeste laget. Jeg har råd til det, så det er ikke så farlig for meg, men jeg synes det godt viser urimeligheten med formuesskatten, sia den da 89-årige Thon til VG den gangen.

Thon har markert seg som en engasjert støttespiller for den blåblå-regjeringen, og er en uttalt formuesskatt-motstander.

Gjems-Onstad tror likevel ikke at lavere formuesskatt er et av motivene Thon hadde for å gi bort formuen.

– Det er riktig at du får én prosent mindre i formuesskatt. Men du gir bort hundre prosent. Hvis du gir bort pengene dine for å slippe formuesskatt, må du ta et regnekurs på nytt, sier BI-professoren.

Les også

Norge har flere dollarmilliardærer per innbygger enn USA

Les også

Rekordresultat for Thon-gruppen

Les også

Thon-hotell slått konkurs

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kommune fikk gigantregning da Thon betalte for mye i skatt

  2. Thon mer enn femdoblet resultatet

  3. Olav Thon gir én milliard til ny stiftelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Kun Røkke er rikere enn søstrene Andresen

  6. – Vi trenger tusen millionærer for å erstatte ham