Slik skal Tesla takle «logistikkhelvete»

Tesla kjøper fraktselskaper for å sikre levering av Model 3.

Publisert:

Etter å ha fått kjeft fra sinte kunder som etterlyste elbilene de hadde kjøpt, tar nå Tesla grep for å sikre at kjøretøyene når kundene i rimelig tid.

Tesla-sjef Elon Musk skriver på Twitter torsdag kveld, at selskapet har kjøpt fraktkapasitet for å sikre at biler av typen Model 3 vil bli levert før nyttår, dersom de bestilles før utgangen av november.

Tesla skal nå frakte bilene til kunder med trailere, og bytter dermed ut togfrakten.

– Å droppe tog sparer oss over en måned for leveringer på østkysten. Alt i alt er det bedre å bruke trailere, skriver Musk.

Videre kommer det frem at Tesla også vil benytte raske roroskip for transport i Europa og Asia i første kvartal.

– Hovedfokus er på å minimere tiden fra fabrikk til eier, skriver Musk.

På spørsmål om hvordan selskapet helt konkret skal sikre økt fraktkapasitet sier Tesla-gründeren at de har «kjøpt noen fraktselskapet og sikret kontrakter med store transportører», dette for å unngå fraktskvisen som selskapet opplevde i forrige kvartal.

Logistikkhelvete

I midten av september klaget en kunde fra Salt Lake City at levering av bilen hennes konstant ble flyttet lenger frem i tid, til tross for at den var levert for transport med jernbane.

Den gang svarte Musk selv på Twitter.

– Beklager, vi har gått fra produksjonshelvete til logistikkhelvete. Vi gjør rask fremgang. Burde være løst om kort tid, svarte Musk.

En av grunnene til at Tesla nå tar grep om fraktsituasjonen kan være at fra nyttår av går skattefordelene for Tesla-modellene kraftig ned, slik at bilprodusenten er føre var hvis det skulle komme et rush av bestillinger på tampen av året.

Skattefordelen for elbiler fra Tesla faller fra 7.500 dollar til 3.750 dollar 1. januar, og videre til 1.875 dollar fra 1. juni og ut 2019.

Etter det vil det ikke være skatteincentiver knyttet til kjøp av Tesla i USA.

Årsaken til at skattefordelene forsvinner er at Tesla har solgt over 200.000 biler, hvilket er grensen per produsent som ble satt av amerikanske myndigheter i 2010.

Nådde produksjonsmålet

For Tesla-sjef Elon Musk har det vært en turbulent tid med trusler om å ta Tesla av børs, marihuana-røyking og etterforskning med påfølgende forlik med det amerikanske børs- og finanstilsynet Securities an Exchange Commision (SEC).

Det ser dog ikke ut til å påvirket selskapet hans, der ting kan tyde på de virkelig har fått fart på både produksjon og leveringer, etter en utfordrende vår.

Ifølge Tesla selv nådde de produksjonsmålene i tredje kvartal, og leverte 83.500 kjøretøy.

I tillegg har Model 3 nå blitt testet at NHTSA (The National Highway Traffic Safety Administration), som gjennomfører krasjtester à la NCAP som vi kjenner fra Europa. «Folke-Teslaen» fikk fem av fem stjerner, og ifølge NHTSA data er Model 3 den tryggeste bilen noensinne, ifølge Tesla.

Les også

Elon Musk i tequila-strid med Mexico

Les også

Hver femte norske Tesla-eier har millioninntekt

Les også

Robyn Denholm overtar som styreleder i Tesla

Publisert:

Her kan du lese mer om