Resultatfall for Hansa Borg: Skylder på svak krone og harryhandel
Det norske bryggerikonsernet Hansa Borg gikk fra 129 til 51 millioner kroner i fjorårets resultat før skatt.
Hansa Borg Bryggerier hadde 2,36 milliarder kroner salgsinntekter i 2017. Det førte med seg et driftsresultat på 63,4 millioner kroner, noe som er en sterk nedgang fra 125 millioner året før, viser årsregnskapet til bedriften.
Hansa Borg er ifølge dem selv nest største aktør i ølmarkedet, og eier flere kjente merkevarer. Blant annet eier selskapet halvparten av trønderbryggeriet Austmann og alle aksjene i Olden.
Les også: Ølprodusentene sliter fortsatt med lite CO2
Selskapet kjøpte i fjor også flere aksjer i mikrobryggeriet Nøgne Ø fra Grimstad.
Reduserer utbyttet
Selskapet gir ut 25 millioner kroner til aksjonærene, noe som er en kraftig reduksjon fra året før. I 2016 fikk eierne utbetalt 65 millioner.
Fjoråret ga millioninntekter for Cecilie Skog
Resten av resultatet gikk til egenkapitalen, som nå er på 172,93 millioner kroner.
Selskapet eies av holdingselskapet, som igjen er eid av Egenæss-familien og danske Royal Unibrew.
Skylder på kronen og harryhandel
I årsberetningen skriver selskapet at en svakere krone har preget driftresulatet til bedriften, fordi innkjøpskostnadene har økt.
Selskapet kjøper inn varer i euro, som ble dyrere i løpet av fjoråret. I februar 2017 kostet én euro 8,8 norske kroner. Ved juletider var prisen 9,89.
Danske Bank: Norskekronen spesielt sårbar for handelskrig
Resultatet påvirkes også av de norske avgiftene, melder Hansa Borg.
– Som følge av et av verdens høyeste avgiftsnivåer, registrer vi en fortsatt krevende utviklingen innen særlig «mainstream øl», skriver selskapet.
– En omfattende og stadig økende grensehandel og smuglervirksomhet bidrar til å redusere vekstmulighetene.
Svenskekronen handles nå på bunnivåer. Det gjør at norske forbrukere kan glede seg over billigere harryhandel i nabolandet.
Den siste oppdaterte statistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at grensehandelen økte med over fire prosent i årets første kvartal. Alkohol er blant varegruppene harryhandlerne kjøper og tar med inn til Norge.