Laksetillatelser til 14 selskaper - auksjon endte på 2,9 milliarder kroner

Auksjonen av laksetillatelser ble avsluttet onsdag. 14 selskaper har fått tillatelser for til sammen 2,9 milliarder kroner.

Illustrasjonsfoto: Harald Henden VG
Publisert:

– Jeg er glad for at mange oppdrettere har deltatt i auksjonen. Oppslutningen viser at vi har ambisiøse oppdrettere. Det er bra, for vekst i laksenæringen kan bidra til mer aktivitet og arbeidsplasser langs kysten, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Auksjonen av nye laksetillatelser ble gjennomført fra 18. til 20. juni, og er resultat av regjeringens nye såkalte trafikklyssystem, som skal sikre forsvarlig og forutsigbar vekst i oppdrettsnæringen.

Pengene fra lakseveksten går inn i Havbruksfondet som ble opprettet i 2016 for at lokalsamfunnene skal få mer igjen for å tilrettelegge for oppdrettsnæringen. Kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet får 80 prosent av inntektene fra salg av lakseveksten, som fordeles gjennom dette fondet.

Les også

Kraftig reduksjon i rømt oppdrettslaks

– For Kommune-Norge betyr resultatet av denne auksjonen mye. De vil nå få betalt for at de legger til rette for oppdrettsnæringen, sier Sandberg.

I tillegg til 2,9 milliarder kroner fra auksjonen denne uka, kom det i vinter inn 1 milliard kroner da oppdrettsselskapene fikk mulighet til å kjøpe vekst til fastpris. Oppdrettskommunene og fylkeskommunene vil få utbetalt til sammen 3,15 milliarder kroner, gjennom Havbruksfondet.

I alt er det solgt 14.945 tonn ny kapasitet gjennom auksjonen, noe som tilsvarer om lag 97 prosent av det som var lagt ut for salg. I auksjonsformen som ble valgt er det alltid en risiko for at ikke alt blir solgt, og det gjenstår altså fortsatt noen tillatelser. Til høsten offentliggjør departementet om, og eventuelt hvordan, disse skal tildeles.

Les også

Norsk lakseeksport til Vietnam stoppet opp etter Kina-avtale

Les også

Lakseslakteri slått konkurs - 120 mister jobben

Les også

– Vi håper trenden har snudd

Her kan du lese mer om