Traaseth anbefalte Andresen «å se på» internship hos Innovasjon Norge

Ferd-arving Katharina Andresen første kontakt med Innovasjon Norge var med hennes lederforbilde, administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

KONTROVERSIELL ANSETTELSE: Anita Krohn Traaseth er administrerende direktør i Innovasjon Norge. HR-avdelingen har nylig gitt Ferd-arving Katharina Andresen jobb.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Det bekrefter Innovasjon Norge overfor E24.

Det stormer rundt Innovasjon Norge etter at E24 fredag kunne melde at det statlige selskapet ansatte Ferd-arving Katharina Andresen i en deltidsstilling på seks måneder i HR-avdelingen uten å lyse ut stillingen offentlig (se faktaboks nederst).

Flere har reist spørsmål om hvordan Ferd-arvingen kom i kontakt med Innovasjon Norge.

Har du kjennskap til saken? Tips E24s journalister her.

Innovasjon Norge kom i kontakt med Andresen under Anita Krohn Traaseths offisielle oppdrag på Maverick Collective-arrangementet 10. april, der rundt 30 personer deltok, ifølge det statlige selskapet.

– Traaseth holdt en presentasjon og deltok på middagen. Andresen fortalte at hun snart var ferdig med sitt engasjement hos EY, og at hun søkte nye muligheter. Traaseth viste da til at hun burde se på internship på Innovasjon Norges nettsider. Dette var første gang Traaseth var i kontakt med Andresen, skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand i en epost til E24.

Les også

Styrelederen vil ha redegjørelse om Andresen-ansettelse

Traaseth visste ikke at Andresen fikk jobben

Andresen valgte så å sende en epost til Traaseth 31. mai, der hun etterspurte informasjon om praktikantstillingen i Innovasjon Norge.

– Traaseth svarte Andresen 4. juni at hun måtte ta dette med HR og kopierte inn HR-direktør slik Traaseth har som praksis når hun mottar ulike henvendelser om jobb i Innovasjon Norge, skriver Welle-Strand videre.

Det statlige selskapet opplyser på hjemmesidene at de ikke tar imot åpne søknader.

I tidsperioden fra eposten ble sendt, til Traaseth fikk en telefon fra DN om ansettelsen onsdag i forrige uke, var det ingen kontakt mellom Traaseth og Andresen, ifølge Innovasjon Norge.

Først da DN ringte, ble Traaseth klar over at Andresen faktisk fikk jobben, har Innovasjon Norge tidligere opplyst.

– Traaseth har heller ikke vært i dialog med HR rundt henvendelsen i etterkant. Traaseth ansetter kun egen ledergruppe. Hun var ikke orientert om at Andresen var i en prosess med HR, Welle-Strand.

Intervjuet ingen andre kandidater

– Sendte Andresen inn en jobbsøknad, og ble det foretatt et jobbintervju? Er det blitt foretatt jobbintervju av andre kandidater i forbindelse med stillingen?

– Andresen sendte CV til HR. Det ble foretatt to intervjuer med tilsammen tre personer fra HR. Det ble ikke foretatt intervjuer med andre, da Andresen oppfylte behovet for de aktuelle administrative oppgavene, sier Welle-Strand.

– Slike hasteansettelser reiser prinsipielle spørsmål, uavhengig av hvem som blir ansatt. Den praksisen ser vi at er problematisk og vi ønsker å endre den.

Les også

Arbeidsrettekspert om ny informasjon om Andresen-ansettelsen: – Dette høres ikke bra ut

– Hvilke konkrete kvalifikasjoner har Andresen som «matcher» behovet til Innovasjon Norge for å avlaste HR-avdelingen, og hvordan ble det kjent for Innovasjon Norge at Andresen var tilgjengelig og hadde kvalifikasjonene som Traaseth viser til på Twitter?

– Andresen hadde relevant erfaring fra administrative oppgaver hos EY. Andresen var i dialog med HR i Innovasjon Norge, og den i forbindelse ble hun vurdert til å kunne fylle HRs behov for å avlastning av administrative oppgaver, skriver Welle-Strand.

– Hvor ofte hender det at dere ansetter personer uten å lyse ut stillingen?

– Denne type ansettelser er gjort tidligere ved akutte behov, men er ikke normal praksis i Innovasjon Norge.

Dermed går Innovasjon Norge delvis bort fra fredagens uttalelse om at administrative behov oppstår «ved jevne mellomrom», og at selskapet hadde forhold seg til rutiner ved korte administrative ansettelser.

E24 var mandag i kontakt med den avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, som trakk seg 4. mars, og han hadde aldri hørt om lignende.

Selv om HR vurderte at behovet var på 10 måneder, vurderte ikke HR offentlig utlysning, slik loven krever, får E24 nå opplyst.

Flere jurister mener ansettelsesprosessen fremstår som en omgåelse av loven, ettersom Andresens kontrakt i siste liten ble kortet ned til en varighet på seks måneder.

Les også

Innovasjon Norge lyste ikke ut stilling - ansatte Norges rikeste kvinne

Behovet oppsto i juni

– Når oppsto behovet for å avlaste HR-avdelingen?

– HR-avdelingen identifiserte et behov for avlasting i juni, Welle-Strand.

– Kan dere si noe konkret om hvordan det oppsto et uforutsett behov for å avlaste HR-avdelingen?

– HR-avdelingen identifiserte et behov for avlastning som resultat av økt mengde administrasjonsarbeid og oppgaver knyttet til trainee-programmet. Det er for tiden kun én person i Innovasjon Norge som håndterer disse oppgavene. HR-avdelingen åpnet derfor for å ansette administrativ bistand i en begrenset periode for å avlaste denne personen, skriver Welle-Strand.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken sto det at Julie Ryland, seniorrådigiver i Innovasjon Norge skrev eposten. Hun står som avsender, men skriver at kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand skal siteres.

Katharina Andresen har gjennom selskapet Ferd avslått å kommentere ansettelsesprosessen senest mandag overfor E24. Andresen er hovedaksjonær i Ferd sammen med søsteren.

Les også

Avgått styreleder: Kjenner ikke til at dette har skjedd før

Les også

– Skaper konflikter, konfrontasjoner og splid

Les også

Traaseth: – Jeg opplever stor tillit

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Innovasjon Norge utsetter oppstart for Ferd-arving Katharina Andresen

  2. Ledig stilling dukket opp dagen etter avslag til Andresen

  3. – Dette høres ikke bra ut

  4. Annonsørinnhold

  5. Katharina Andresen til Nettavisen: – Jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt

  6. Innovasjon Norge lyste ikke ut stilling - ansatte Norges rikeste kvinne