Verdens dyreste medisin til 18,5 mill. godkjent i USA

En medisinsk behandling til hele 18,5 millioner kroner, verdens dyreste medisin, er blitt godkjent i USA til bruk mot sykdommen spinal muskelatrofi.

VERDENS DYRESTE: Medisinen Zolgensma er utviklet for å kunne gis til barn under to år med sykdommen spinal muskelatrofi og er omtalt som verdens dyreste medisin
  • NTB
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Det er det sveitsiske legemiddelselskapet Novartis som står bak utviklingen av medisinene som fredag ble godkjent av det amerikanske legemiddelverket.

Sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) hører til en gruppe av sykdommer som er kjennetegnet ved at de motoriske cellene i ryggmargen ødelegges. Det er den vanligste dødelige og arvelige sykdommen hos barn i vår del av verden. I USA rammes om lag 400 barn av sykdommen hvert år.

Til barn under to år

Medisinen Zolgensma er utviklet for å kunne gis til barn under to år som gjennom en gentest er diagnostisert til å kunne utvikle en av tre ulike former for sykdommen. Barnet gis medisinen én gang ved en prosedyre som tar omtrent en halv time.

Novartis har oppgitt at de vil tilby medisinen med en nedbetalingsplan med 3,8 millioner kroner årlig over fem år. Dersom medisinen likevel ikke skulle virke, vil det bli gitt et avslag i betalingen.

Fra før finnes bare medisinen Spinraza, fra selskapet Biogen, som behandling mot SMA. Dette er en medisin som må tas hver fjerde måned og som er oppgitt til å koste 3 millioner årlig etter første års behandling som koster over dobbelt så mye.

I Norge blir enkelte barn med SMA behandlet med Spinraza, men under en rekke forutsetninger.

Dyrest med god margin

Zolgensmas svimlende pris gjør medisinen til verdens dyreste med en stor margin. Verdens nest dyreste, genterapien Luxturna som behandler en alvorlig øyesykdom, koster «bare» 7,3 millioner kroner. Tredjeplassen har en prislapp på omkring 5,8 millioner kroner.

Men forskeren som ledet avdelingen som utviklet medisinen, mener prisen er rimelig priset.

– Zolgensma er veldig kostnadseffektivt og representerer et produkt med en rettferdig og rimelig pris, sier David Lennon, leder av Novartis-avdelingen bak medisinen.

Han påpekte at prisen er halvparten av kostnaden til dagens standardbehandling Spinraza over en tiårsperiode.

Videre viste han til en analyse av et uavhengig klinisk institutt som mente genterapien kan rettferdiggjøre en prislapp på opp til 18,5 millioner kroner.

Legemiddelselskapet Novartis utviklet Zolgensma og er børsnotert. Aksjen steg 3,65 prosent fredag etter at nyheten ble kjent, ifølge Wall Street Journal.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kan vi hente inspirasjon fra Netflix for å motvirke antibiotikaresistens?

  2. FT: Medisin mot corona floppet i test

  3. Vaksine-rush i farmasibransjen: Så mye eier Oljefondet

  4. Johnson & Johnson må betale 8 mrd. dollar i erstatning

  5. AstraZeneca sluker amerikansk biotekselskap for 344 mrd.