Boeing oppretter kompensasjonsfond for pårørende etter dødsulykker

Boeing lanserer mandag et kompensasjonsfond for pårørende av de 346 som omkom i to Boeing 737 MAX-ulykker i Indonesia og Etiopia.

Sørgende etiopiere etter 737 MAX-ulykken i landet i mars. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP-DPA
Publisert:

– Familiene får 144.500 dollar hver, melder fondet, som driftes av erstatningseksperten Ken Feinberg.

Summen tilsvarer rundt 1,3 millioner kroner. Boeing uttalte i juli at de ville øremerke 100 millioner dollar, rundt 904 millioner kroner, til de pårørende. Halvparten gjøres tilgjengelig innen kort tid.

Feinberg jobbet med lignende kompensasjonsprogrammer etter terrorangrepet i USA 11. september 2001 og etter katastrofen med boreriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen i 2010.

Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. I etterkant av Etiopia-ulykken ble flytypen satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden.

USAs luftfartsmyndighet FAA sier mandag at de fortsatt ikke har noen dato klar for når den ulykkesrammede flymodellen Boeing 737 MAX kan tas i bruk igjen.

Samtidig slår de fast at det er opp til individuelle land om de ønsker å åpne luftrommet sitt for flytypen.

– Vår første prioritet er sikkerhet, og vi har ikke en tidsplan for når arbeidet er fullført. Hver regjering må gjøre sin egen sikkerhetsvurdering av flymodellen, sier FAA i en uttalelse.

Les på E24+ (for abonnenter)

Boeings parkerte 737 Max – historien forklart i 11 punkter