SMB Norge: – Virker ikke som regjeringen forstår alvoret

Olaf Thommesen i SMB Norge frykter at tiltakspakken ikke vil nå frem til bedriftene som trenger det.

Olaf Thommesen, administrerende direktør i SMB Norge

Fotograf Johnny Syversen
 • Hans M. Jordheim
 • Lars Taraldsen
 • Nora Rydne
Publisert:

– Det virker ikke som om regjeringen forstår alvoret for SMB-bedriftene, sier Olaf Thommesen, administrerende direktør i SMB Norge, en medlemsorganisasjon for små og mellomstore bedrifter.

Han sier det er bra at regjeringen nå har fremmet en kontantstøtteordning overfor virksomheter som har opplevd betydelig nedgang i omsetningen som følge av coronaviruset, men ønsker samtidig mer.

– Om dette er godt nok, kommer helt an på innretningen. Tiltakspakke nummer én traff ikke, der har vi meldt til regjeringen, og igjen ser vi at det ikke foreligger noen troverdige og tilstrekkelige planer for å sørge for at denne blir tilgjengelig.

– Da vil kua dø mens gresset gror, sier Thommesen.

Ønsker nytt sikringsfond

Finansminister Jan Tore Sanner la fredag frem siste runde med støttetiltak overfor næringslivet.

Ordningen der staten tar på seg regningen for en del av norske bedrifters faste kostnader er beregnet å ha et omgang på 10–20 milliarder kroner. Detaljene for avgrensning og utforming er varslet neste uke.

Olaf Thommesen har en klar mening om hvordan det ikke bør gjøres.

– Det bør ikke legges til Nav, som allerede kneler, for dette er ordninger som ikke er lagt inn i deres systemer.

Han mener det isteden bør opprettes et SMB-sikringsfond som sikrer at midlene når frem til SMB-bedriftene, slik tiltakspakke én ifølge SMB Norge ikke gjorde det.

– 50 prosent av våre medlemmer forteller at den ikke treffer. Og cirka 40 prosent frykter konkurs. Vi har spilt inn dette til regjeringen uten å ha blitt hørt. Derfor frykter vi flere titalls tusen konkurser i nær fremtid. Primært fordi tiltakene ikke når frem.

Les på E24+

Nybø og Sanners siste sjanse til å vise at de forstår alvoret for næringslivet

Kompensasjon for inntektstap

Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge, er mer fornøyd, og anser tiltakspakken til å være svært god.

– Pakken som kom i dag, er akkurat det vi har etterspurt, sier hun.

Samtidig etterlyser hun støtte for bortfall av inntekter, og peker til Danmark.

– Den danske pakken består av to viktige ting: Kompensasjon for utgifter, og kompensasjon for bortfall av inntekter. Jeg mener vi bør ha på plass kompensasjon for bortfall av inntekter også. 

– For å holde liv i dette, for å ha et næringsliv når vi nærmer oss sommeren, så bør dette komme på plass så fort som mulig, sier hun.

Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge

Regnskap Norge

Dette har også Regnskap Norge formelt spilt inn til regjeringen, i et brev som ble sendt i går, torsdag. 

– Garanterte låneordninger bidrar til likviditeten, men gir ingen kompensasjon for det inntektsbortfallet eller de kostnadene som bedriftene uansett vil ha mens de strever for å holde seg i live. Banklånet reduserer ikke låne-regningen for corona-pandemien, den er det fortsatt bedriften som må ta alene – med renter, heter det i brevet.

– Usikkerheten dreper

Econa, organisasjonen «av og for økonomer», fremhever at det som først og fremst dreper bedrifter er usikkerheten som råder i markedet i dag.

– Denne situasjonen er uholdbar. Regjeringen bør være tydelig på avveiningen mellom smittetiltak og økonomi, sier Nina Riibe, administrerende direktør i Econa.

Econa påpeker at nødhjelp er bra, men at tiltakene ikke bidrar til å demme opp for usikkerheten som nå finnes i markedet.

– Denne usikkerheten gjør at bedrifter har lav terskel for å permittere sine ansatte. Denne usikkerheten gjør at det mest sannsynlig i fremtiden vil være lavere tersket for å si opp sine ansatte. Og denne usikkerheten vil kunne føre til massiv arbeidsledighet, med så mye ledig kapasitet at det blir vanskelig å reallokere ressursene når vi en gang skal sette i gang økonomien igjen.

– Helt nødvendig

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv er klar på at de nye tiltakene vil være en helt avgjørende tiltak for de fleste av deres medlemmer.

– Vi er svært glad for at regjeringen har innført prinsippet om kontantstøtte til dem som har fått store omsetningstap, sier hun.

Krohn Devold vil nå jobbe for å sikre at ordningen kan benyttes fullt ut av reiselivsbedriftene.

─ Finansministeren sier at de som er pålagt å stenge ned skal få høyere dekningsgrad i denne ordningen. Det er viktig å presisere at mange bedrifter i reiselivet har fått store begrensninger i driften selv om de ikke offisielt er blitt pålagt stenging. De må også få full nytte av denne ordningen, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Næringsliv
 3. Jan Tore Sanner
 4. Coronaviruset
 5. Olaf Thommessen

Flere artikler

 1. Skuffet over forlenget skjenkestopp: – Vanskelig å se logikken

 2. Reiselivet etter turiståpningen: – Et steg tilbake fra kanten av stupet

 3. Enighet om endringer i krisepakke

 4. Reagerer på utbyttedebatt: – En ren avsporing

 5. Tvunget til å stenge før nye regler: – Føler vi har blitt lurt