Rapp Bomek konkurs – eier jobber for videre drift

Bodø-selskapet har slitt i lang tid og coronavirusutbruddet ble spikeren i kisten. Nå jobber den største eieren for å få videreført driften.

BODØ-BEDRIFT: Rapp Bomek har 170 ansatte.

Rune Nilsen/Rapp Bomek as
 • Nora Rydne
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Det Bodø-baserte industriselskapet Rapp Bomek as er slått konkurs.

Alle de om lag 170 ansatte mister jobben, melder Avisa Nordland tirsdag.

Selskapet, som leverer sikkerhetsløsninger for dør-, vindu- og veggsystemer, har slitt i lengre tid. I desember 2019 var de på randen av konkurs, etter at største kreditor DNB sa opp låneavtalen og Rapp Bomek dermed ble stå uten finansiering.

Problemene førte blant annet til at en levering til det nye Nasjonalmuseet ble forsinket, og museet måtte utsette åpningen.

I midten av januar så det ut til at selskapet var reddet, da de kom til enighet med de største kreditorene om at de skulle ettergi en stor andel av gjelden. Avtalen fordret at Rapp Bomeks leverandører etterga 50 prosent av deres utestående krav i selskapet.

Les på E24+

Les også: (+) Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite

– Det er svært beklagelig at denne saken får et slikt utfall, sier administrerende direktør Terje Bøe i Rapp Bomek i en pressemelding.

Han legger videre til at forsinkelser i å få i gang driften igjen etter usikkerheten i desember, samt økonomiske konsekvenser knyttet til forebyggende tiltak mot coronavirussmitte, førte til at å melde oppbud var rett beslutning nå.

I pressemeldingen skriver ledelsen at det også er gjort vesentlige avbestillinger av kunder på grunn av coronaviruset.

Jobber for å videreføre virksomheten

Partner Anders Høifødt i Nord Kapitalforvaltning, som er største eier i Rapp Bomek, skriver i en epost til E24 at det blir jobbet med en løsning for å videreføre virksomheten.

– En gruppering bestående av Nord Kapitalforvaltning og Acea Properties as arbeider hardt for å etablere et nytt selskap og en bærekraftig løsning for å videreføre virksomheten i Rapp Bomek. Acea Properties as eier eiendommen Kvitberget i Bodø, hvor Rapp Bomek driver sin virksomhet. De bakenforliggende eierne av Acea Properties er Kristian og Roger Adolfsen, Ben Eidissen og Even Carlsen. Grupperingen er innstilt på å arbeide raskt og vil omgående gå i dialog med bostyrer, skriver Høifødt i eposten.

– Tragisk

Det har ikke lykkes E24 å få kontakt med Rapp Bomek-ledelsen.

Administrerende direktør i næringsforeningen Bodø-regionens utviklingsselskap, Elnar Remi Holmen, betegner konkursen som tragisk.

– Rapp Bomek er en av verdens største produsenter av brann- og sikkerhetsdører til hele verden, og de har vært en hoffleverandør til oljeindustrien. Dette er bare tragisk, men vi frykter dette bare er starten, sier Holmen.

Han beskriver Rapp Bomek som «en hjørnesteinsbedrift» og en av de største private arbeidsgiverne i Bodø.

– Oljesmellen traff selskapet hardt og de har jobbet med å snu det rundt og lete etter andre inntektskilder, men dette coronaviruset gjorde at det ble spikeren i kisten, sier Holmen.

Les også

Virke: En av fem innenfor faghandelen frykter konkurs

Elnar Remi Holmen, administrerende direktør i Bodø-regionens utviklingsselskap. Arkivbilde.

Arno Mikkor / Olje- og energidepartementet

Frykter for næringslivet i Nordland og hele landet

Holmen frykter at konkursen i Rapp Bomek «bare er starten» på det vi vil se av corona-relaterte økonomiske konsekvenser.

Han forteller om medlemmer som ringer fortvilt fordi inntektene har stoppet helt opp.

– Mange sliter med likviditeten nå og mange melder om at det er uker og måneder om å gjøre før likviditeten er spist opp, sier Holmen.

– Vi formaner politikerne på Stortinget og i regjering om å hjelpe de sårbare bedriftene som står i en krisesituasjon, fortsetter han.

Det har allerede kommet krisetiltak fra myndighetene som inkluderer endringer i permitteringsregelverket, samt to nye kriselånsordninger for både små og store bedrifter.

Holmen mener regjeringen og Stortinget også bør vurdere andre tiltak, som å frita næringslivet for moms (merverdiavgift) i en periode.

Holmen har også oppdrettsselskap som medlemmer, og de ser også med bekymring på utsiktene.

– Vi har fått meldinger om at det er en 100 prosent økning i fraktratene. Mange i regionen eksporterer til USA og nå kuttes flyavgangene som de er helt avhengig av, sier Holmen.

– De jobber nå med å finne alternative ruter, samtidig ser vi at det i Chile er null corona-restriksjoner og der produseres det for full maskin, sier Holmen videre.

Chile er som Norge, Canada og Skottland blant de dominerende produsentene av sjømat og oppdrettsfisk for eksport i verdenen.

Les Dine Pengers guider for dem som er økonomisk rammet av corona:

Guide til deg som kan bli permittertGuide til coronarammede frilansere og selvstendig næringsdrivendeGuide til coronarammede småbedrifter
Les også

Regjeringen varsler krisepakke på minst 100 milliarder

Les også

Solberg: Planene for neste års budsjett er lagt vekk

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Rapp Bomek
 3. Konkurs
 4. Avisa Nordland
 5. Coronaviruset
 6. Næringsliv
 7. Eksport
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Rapp Bomek er sikret videre drift etter konkurs

 2. Hitecvision-selskap slår seg konkurs med milliongjeld: – Helt skrekkelig

 3. Betalt innhold

  Dette skjer når en bedrift går konkurs

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik kan Norwegians kredittkort-mareritt ha blitt en fordel i viruskrisen

 6. Enklere Liv skyldte på coronaviruset, men butikksjefer mener det var en planlagt konkurs