XXL-ansatte i undertøyet straffet med isvann på «Krigsskolen»

Sportskjeden tar selvkritikk for røff ledertrening på Camp XXL nær grensen til Sverige. – Den militære retorikken ble helt feil.

TRENER OPP LEDERE: Ved Camp XXL i Finnskogen nær svenskegrensen arrangerer sportskjeden flere kurs, deriblant den intensive ledertreningen som tidligere het «Krigsskolen». Sportskjeden kjøpte kursstedet i 2007.
  • Karl Wig
  • Hans M. Jordheim
  • Trond Solberg (foto)
Publisert:

Fløyten ble blåst midt på natten, men ingen visste når. Det kunne skje klokken to, eller klokken fire. Når lyden hørtes, gjaldt det å komme seg ut av køyene brennkvikt, ifølge tidligere XXL-ansatte som deltok på «Krigsskolen».

Å møte sist til oppstilling var én av flere situasjoner som fikk konsekvenser. Blant ulike straffemetoder brukt var helling av iskaldt vann over hodet til ansatte iført undertøyet, ifølge kildebeskrivelser og videoopptak.

To ganger i året har puljer med norske og svenske XXL-ansatte blitt sendt til Camp XXL på Langåsen i Finnskogen nær svenskegrensen for å delta på et intensivt ledertreningsprogram.

«Krigsskolen», som tredagerskurset het i flere år, har som mål å videreutvikle sportskjedens salgsledere.

Les også

XXL refses etter avsløring: – Vil ha soldater som ikke tenker selv

Men etter vårens avisoverskrifter om bruk av armhevinger som straff, besluttet XXL-ledelsen at de måtte gjøre nye endringer i kurset – som har vært beryktet internt, men ukjent for omverdenen.

XXL: – Intern oppvåkning

XXL-konsernets direktør for trening og utvikling, Jon Harald Espolin Johnson, tar selvkritikk på at «Krigsskolen» kunne oppleves i overkant røff i formen, blant annet med «negative konsekvenser» for lag som presterte dårligst under kursets ulike aktiviteter.

– Dette er hard læring for oss. Vi har lenge vært ekstremt opptatt av å videreutvikle våre ledere til å bli så flinke som mulig. Men den militære retorikken ble helt feil, og konkurransefokuset kunne bikke over, sier Johnson til E24.

Han bekrefter at bøtter med isvann har blitt helt over ansatte iført undertøyet, men sier dette kun ble gjort ved én anledning i 2014, da mot et lag som tapte en konkurranse.

KURSTEDET: Camp XXL har 80 sengeplasser. I dag tar sportskjeden selvkritikk for «negative konsekvenser» for dem som presterte dårligst under det intensive ledertreningskurset som tidligere het «Krigsskolen».

Videoopptaket E24 har sett viser denne isolerte hendelsen, ifølge Johnson.

– Dette var en del av kulturen med glimt i øyet og vi tenkte ikke på dette som straff den gangen, sier han.

– Vi har nok vært litt naive, både i møte med omverdenen og hvordan noen ansatte kan oppleve dette. Og det må vi som ledere ta ansvar for. Det positive er at den siste tidens medieomtale har gitt en oppvåkning internt, og ført til at vi har gjort positive og viktige endringer, sier treningssjefen.

Har skrotet «unødvendige» innslag

I dag er krigsskole-navnet skrotet til fordel for «XXL Leadership Challenge», og Johnson opplyser at de både har ristet av seg militærsjargong, og innslag han betegner som «unødvendige».

– Vi har i stedet rendyrket dette som et utviklingskurs, med sterkt faglig innhold. Det militære og konkurransepregede har de siste årene fått mindre og mindre fokus. Vi har fortsatt oppstilling om morgenen, men unngår negativt fokus på dem som ikke presterer.

XXL kjøpte kursstedet i Finnskogen i 2007.

– Brukte dere straff?

– Det var ikke noe nedfelt program om å straffe noen, men det var mange konkurranser i grupper med utfall for både vinnerne og taperne, svarer Johnson.

Les på E24+

Børskommentar: XXLs armhevinger bør kanskje få betydning for aksjekursen

Foruten å bekrefte at isvann ble brukt ved én anledning, nevner han et annet eksempel der taperlaget måtte smøre lunsj.

Johnson ønsker ikke selv å utbrodere med andre eksempler.

Kilder: Matnekt og utskjellinger

Tidligere XXL-ansatte som deltok forteller om utstrakt bruk av utskjelling, kommandering og disiplinerende straffereaksjoner – som foruten isvann inkluderte at taperlag ble sendt til skogs om natten, eller ble nektet måltider.

– Vi tok ekstra mye mat når vi fikk mat, slik at vi kunne gi mat videre til andre som var sultne, sier en kilde – som i likhet med andre forespurte anonymitet for å snakke med E24 om oppholdet.

Les på E24+

Børskommentar: Bør XXLs storeiere vurdere strategien som den svenske hovedeieren vil gjøre med KappAhl?

– Gjorde du noe galt, fikk du kjeft. For noen ble det for tøft. Enkelte måtte reise hjem etter et par dager fordi de ikke klarte mer, sier kilden.

XXL har fått lese alle kildebeskrivelsene i denne saken. Johnson bekrefter at kursdeltagere tidvis ble kjeftet på, og kommenterer ellers slik:

– For mange år siden, da snakker vi fem seks år, fikk vi intern kritikk for at lederkurset var for tøft med for lite søvn og vekking tidlig og så videre. Vi så at dette ble for militært med litt cowboypreg. Det bygget ikke godt nok opp under målet om å bygge gode ledere.

– Jeg har ingen oppfatning av at deltagerne ikke fikk nok mat, men skjønner at noen har reagert, fortsetter han.

VED VILLMARKEN: Mye av ledertreningen til XXL foregår i skogen rundt kursstedet, og sportskjeden sier opplegget fortsatt er fysisk krevende – men uten de «unødvendige» innslagene brukt tidligere, som de har forståelse for at noen ansatte opplevde ubehagelig.

«Misforstått konkurransekultur»

Han presiserer at kursinnholdet har blitt endret gradvis de siste årene, sammen med navneendringer. «Krigsskolen» ble skiftet ut med «sportskrigsskolen» i overgangen 2014/2015, og «krig» ble altså fjernet helt fra navnet som del av årets endringer.

Johnson kaller dagens kursopplegg positivt og sunt.

– Deltageren sikres normal søvn og rikelig med mat, sier treningsdirektøren, men understreker at kurset fortsatt er «fysisk krevende og kan være stressende med oppgaver som skal løses raskt».

Denne sommeren har XXL måttet ta et oppgjør med det grunnlegger Øivind Tidemandsen beskriver som en vinnerkultur ute av kontroll, etter flere skandaleoppslag.

Etter at XXLs Sverige-sjef Per Sigvardsson først antydet at armhevinger ved et XXL-varehus i Stockholm var et isolert tilfelle, avslørte E24 i juni at ulike varehus i en årrekke har brukt den samme straffereaksjonen mot ansatte – og at toppledelsen visste om armhevingene.

I starten av juli skrev E24 om flere tilfeller hvor XXL har tømt konkurrenters hyller for tilbudsvarer for å påføre dem tap – eller la «fienden blø», slik XXLs Norge-sjef Anders Kjellén beskrev det i en intern melding. Kjellén har beklaget både krigsretorikken og varehamstringen.

«Krigsskolen» var et lignende eksempel på en «misforstått konkurransekultur», sier treningsdirektøren. Han trekker lange linjer helt tilbake til oppstarten av XXL, hvor de måtte gå aggressivt til verks for å kapre markedsandeler.

– Da XXL åpnet i 2001, var vi underdog. Andre dominerte, og det var mange som ikke ønsket oss suksess, både leverandører og sportskjeder. Og retorikken vår ble nok litt preget av det: I «underdogrollen» snakket vi om sportskrig. Og så ble det altså til en krigsskole.

E24 jobber for tiden med en ny artikkelmal og i den forbindelse blir kommentarsystemet byttet ut. Det vil i en periode ikke være mulig å kommentere på artiklene. Vi anbefaler inntil videre å ta diskusjonen på våre Facebook-sider.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. XXL

Flere artikler

  1. XXL kjøper krisehjelp fra PR-byrå etter avsløringer

  2. Varslet Nav om «militærleir» – rådet til å bli i XXL

  3. Nytt surt år for XXL-sjefen: Tapte over 100 millioner kroner i fjor

  4. Tidligere mellomledere: XXL drev systematisk prisjuks

  5. Forbrukertilsynet skal granske XXL