XXL mener rivalenes sammenslåing vil svekke priskonkurransen

Flere ledende sportskjeder har skrevet til Konkurransetilsynet at de mener den foreslåtte sammenslåingen av Sport 1 og 48 Intersport-butikker vil være negativt for markedet.

MOT SAMMENSLÅING: XXL, her ved deres årsferske sjef Pål Wibe, mener konkurrentene ikke trenger noen sammenslåing for å utfordre dem.
Publisert: Publisert:

XXL antar at det blir mindre konkurranse på pris i sportsbransjen dersom Sport 1-eier Bjørn Rune Gjelsten og tidligere Gresvig-eier Olav Nils Sunde får lov til å danne det nye gigantkonsernet Sport Holding.

Det skriver selskapet i et brev til Konkurransetilsynet som nå behandler saken.

I brevet som E24 har fått delvis innsyn i, reagerer XXL på at de fusjonerende partene har argumentert for at det nye selskapet deres vil komme i en bedre posisjon til å utfordre XXL dersom de får slå seg sammen, og at konkurransen i markedet på den måten vil bli styrket sammenlignet med situasjonen før Gresvig-konkursen.

«Etter XXLs oppfatning er sammenslutningen overhodet ikke nødvendig for å konkurrere med XXL», skriver selskapet og gjentar at Sport1/Intersport-konsernet kommer til å svekke konkurransen i markedet, dersom tilsynet aksepterer sammenslåingen.

Via pressekontakt Marte Ramuz Eriksen har XXL avslått å svare på E24s spørsmål om svarene de har gitt tilsynet.

Spår lokalmonopol

Samtlige bedrifter som står i konkurranse til Sport1/Intersport er blitt pålagt av Konkurransetilsynet å svare på spørsmål om egen virksomhet.

Å komme med argumenter for at fusjonen ikke skal tillates, er valgfritt. Daglig leder Tor-André Skeie i Sport Outlet har benyttet seg av denne muligheten.

«Endret konkurranse vil kunne føre til mindre fokus og til slutt mindre interesse og etterspørsel fra kundene», skriver han til tilsynet.

Les på E24+

Det tre uker lange dramaet etter Gresvig-konkursen: Derfor måtte Sunde reddes av Gjelsten

Skeie er tilbakeholden overfor E24 når det kommer til å utdype innvendingene, men forklarer at deres oppfatning av at priskonkurransen vil svekkes, først og fremst baserer seg på at Norge vil ha kun én nasjonal fagsportkjede dersom sammenslåingen blir godkjent.

– Mange steder vil det oppstå monopolsituasjoner, sier han.

FRYKTER MONOPOL: Sport Outlet-sjef Tor-André Skeie påpeker at mye makt vil samles på én aktør med Sport Holding-konsernet.

Frykter dagligvaretilstander

Den tydeligste motstanderen av sammenslåingen er daglig leder Gisle J. Daviknes i Stadion AS.

Overfor E24 har han tidligere uttalt at Stadion mener Sport Holding-konsernet kan bli ødeleggende for markedet.

Det fremgår også av selskapets siste brev til Konkurransetilsynet.

Daviknes skriver at Stadion frykter en lignende utvikling som innenfor dagligvarebransjen, med én sterk og dominerende aktør, hvor «sentrifugalkraftens» effekt gir så store konkurransefordeler at denne dominerende aktøren tar markedsandeler år for år i kraft av sin størrelse, uten at skalafordelene kommer forbrukerne til gode.

Les på E24+

Disse skal avgjøre dagligvarebransjens viktigste slag

«Vi mener at den mest sannsynlige effekten av foretakssammenslutningen blir at melderne blir så store og dominerende at man vil få betydelig mindre priskonkurranse, et dårligere produkttilbud og generelt færre valgmuligheter for forbruker», heter det i brevet.

BER TILSYNET SI NEI: Gisle J. Daviknes i Stadion AS mener forbrukerne vil få færre valgmuligheter med Intersport og Sport 1 under samme konsern.

Mener franchiseavtaler må vurderes

Etter at Gresvig gikk konkurs i februar, kom Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde til enighet om å kjøpe en betydelig del av konkursboet.

Ut av de 93 egeneide butikkene under kjedene Intersport, G-Sport og G-Max har kjøperne planlagt å videreføre 48 butikker. Her kan du se hvilke.

Sport Holding viderefører imidlertid ingen av avtalene som Gresvig hadde med 99 franchisebutikker.

Les på E24+

XXL-toppene får ny gullkantet lønnsordning, men tar de så mye risiko som de sier?

Samtidig har Intersport-ledelsen vært tydelig på at de ønsker å fortsette med en franchisemodell. I samtaler med butikkeiere som Sport Holding ønsker å knytte til nye Intersport har en tapt bonus blitt brukt som forhandlingskort.

Gisle J. Daviknes i Stadion AS er tydelig på at tilsynet bør inkludere de 99 franchisebutikkene i saksbehandlingen.

«Stadion AS mener at en vurdering av foretakssammenslutningen uten å vurdere grundig alle aspektene av masterfranchiseavtalen og sannsynligheten for fortsatt tilknytning til de 99 butikkene, basert på nye avtaler, blir både feil, ufullstendig og direkte misvisende», skriver han.

Dersom Konkurransetilsynet har noen innvendinger mot sammenslåingen, må det varsles innen 19. juni.

Publisert: