Ankesak berammet for tidligere DNV-ansatt: Skal ha tatt imot penger fra russisk etterretningsagent

Den tidligere ansatte i DNV skal ha gitt informasjon til russisk etterretningsagent, mener politiet. I retur fikk han oppunder 50.000 kroner. Nå er anken inntatt av lagmannsretten.

Den korrupsjonsdømte nordmannen i sitt siste møte med den russiske etterretningsoffiseren på Villa Paradiso i Oslo. Her overleverer russeren en plastpose med 14.000 kroner og en notatblokk fra Geiranger. Kort tid senere kommer politiet til bordet og avbryter møtet. To måneder tidligere hadde de to mennene møttes på en annen restaurant – Mangiamo.
Publisert: Publisert:

Mannen ble i Oslo tingrett dømt til ett år og fire måneders fengsel for grov korrupsjon etter å ha møtt en russisk etterretningsagent ved flere anledninger.

Dommen falt i slutten av november. Mannen anket dommen under forkynnelsen i desember.

Nå er anken tillatt fremmet av Borgarting lagmannsrett, som skal behandle saken over fire dager i august.

Det bekrefter mannens forsvarer Marianne Darre-Næss overfor E24.

Les på E24+

Hjalp russisk «konsulent» med bussbillett – så kom posene med seddelbunker

– Han er fornøyd med at saken får en full ny prøvelse i lagmannsretten, selv om hele saken er en belastning for ham, sier hun.

53-åringen ble først siktet for spionasje, men dette ble henlagt, og han ble etter hvert tiltalt for grov korrupsjon.

Mottok pengesedler i pose

Den tidligere senioringeniøren i DNV skal ifølge påtalemyndighetene ha mottatt til sammen mellom 40–50.000 kroner i kontanter fra den russiske etterretningsoffiseren.

Mot disse pengene skal han ha fremskaffet informasjon fra sitt arbeid i DNV, som han deretter delte med russeren.

Pengene og informasjonen ble utvekslet på ulike møter initiert av den russiske etterretningsoffiseren, ifølge dommen.

Informasjonsutvekslingen fant sted fra 2018 frem til juni 2020, da den tidligere senioringeniøren i DNV (tidligere Det Norske Veritas) ble pågrepet på en pizzarestaurant i Oslo sammen med russeren.

Ved dette møtet hadde nordmannen fått overlevert en pose med 14.000 kroner i kontanter, fortalte han under tingrettsbehandlingen.

Én dommer i tvil

I tingrettsdommen var én av meddommerne uenig i et spørsmål knyttet til skyld, om hvorvidt mannen helt sikkert visste at personen han solgte informasjon til var russisk etterretningsoffiser.

Mannen har selv anslått overfor politiet at han har mottatt mellom 40–50.000 kroner, men påsto i retten at betalingene var for opplæring i norsk og for åpent tilgjengelig informasjon om solenergi.

53-åringen hevdet i sin forklaring at han trodde russeren jobbet som konsulent, og at han representerte potensielle fremtidige kunder for DNV.

Russeren var offisielt diplomat ved Russlands handelsrepresentasjon i Oslo, men PST hadde siden 2017 ansett ham som en del av Russlands utenrikstjeneste SVR.

Les også

Tidligere DNV-ansatt anker korrupsjonsdom

Publisert:

Her kan du lese mer om